Γ. Αδαμίδης: Παρελκυστική τακτική της ΔΕΗ για τη μη σύννομη διαδικασία της ρήτρας αναπροσαρμογής

Ράδιο ΜέΡΑ
04 Ιούν, 2022

Με αφορμή τη δικαστική απόφαση για προσωρινή απαγόρευση διακοπής ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ σε περιπτώσεις μη πληρωμής της ρήτρας αναπροσαρμογής και τα εξωφρενικά επιχειρήματα των δικηγόρων της Επιχείρησης, ότι «θα τροφοδοτηθεί νέο κίνημα Δεν Πληρώνω», «θα ενθαρρυνθούν οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», «η ΔΕΗ έχει ήδη ζημίες και αν ενθαρρυνθεί η μη πληρωμή των λογαριασμών θα χρεοκοπήσει, θα καταρρεύσει» και, τελικά «θα καταρρεύσει η κυβέρνηση», ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, μιλά στην εκπομπή «Το στίγμα της ΜέΡΑς» (02-06-2022) και την Μπούλικα Μιχαλοπούλου, αποδομώντας ουσιαστικά τα σαθρά επιχειρήματά τους. Η δικαστική απόφαση θα ισχύσει έως τις 6 Ιουλίου, όταν και είναι προγραμματισμένη να συζητηθεί η συλλογική αγωγή, υπό την προϋπόθεση να μη ζητηθεί άλλη αναβολή. Το αίτημα υποβλήθηκε μετά την απόφαση του δικαστηρίου να αναβάλει τη συζήτηση της αγωγής για τις 6 Ιουλίου ενόψει της εξέτασης αιτήματος της ΔΕΗ για πιλοτική δίκη στον Άρειο Πάγο, στις 14 Ιουνίου για το θέμα της ρήτρας.

«Ο λόγος που το προσέγγισε έτσι η πλευρά της ΔΕΗ είναι για να μπορεί να κοπεί τελικά το ρεύμα, αδιαφορώντας πλήρως για το κοινωνικό προφίλ που εμφάνιζε η εταιρεία πριν κάποια χρόνια και άλλαξε ριζικά από το Νοέμβριο του 2021, με την ιδιωτικοποίηση ουσιαστικά της εταιρείας», σημειώνει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και χαρακτηρίζει χαρακτηρίζει «αστείο το επιχείρημα», ότι, αν γίνει αποδεκτή η μη αποκοπή λόγω μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής και όχι του συνόλου του λογαριασμού, «θα καταρρεύσει η επιχείρηση, η οποία διαθέτει 5,5 εκατομμύρια πελάτες και κύκλο εργασιών άνω των 5 δισ. ευρώ το χρόνο».

Όσον αφορά στη δικαστική απόφαση, τονίζει ότι το δικαστήριο «προσπάθησε να ισορροπήσει μεταξύ του δίκαιου αιτήματος των καταναλωτών ότι δεν μπορούν να τους κόβουν το ρεύμα και του αιτήματος της ΔΕΗ να τους το κόβουν. Το δικαστήριο πήρε μια απόφαση που λέει ότι δεν θα κόβεται το ρεύμα σε αυτούς που καλύπτονται βάσει του άρθρου 52 του ν. 4001/2011, δηλαδή κυρίως τα ευάλωτα νοικοκυριά, όπως εξειδικεύτηκε με νόμο του 2022, και αφορά περιπτώσεις με εισόδημα έως 9.000 ευρώ/χρόνο, 13.000 ευρώ/χρόνο αν είναι ζευγάρι, 16.000 ευρώ/χρόνο για ένα παιδί κοκ. Βεβαίως έχει να κάνει και με μια σειρά από παθήσεις». Να σημειωθεί ότι στο άρθρο αυτό εντάσσονται: οι οικονομικά ασθενείς οικιακοί καταναλωτές, οι ηλικιωμένοι που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, αλλά δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, οι πολίτες πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας και οι απομακρυσμένες περιοχές.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, τέλος, χαρακτηρίζει μη σύννομη τη διαδικασία της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, γιατί με βάση όσα ορίζουν οι κώδικες προμήθειας προκύπτει ότι πρέπει να ενημερωθεί ο καταναλωτής για το τι είναι αυτό το «προϊόν» που πάει να αγοράσει. «Στο σύνολό τους οι καταναλωτές θα έπρεπε να ενημερωθούν και όχι μονομερώς η ΔΕΗ να βάλει το ρήτρα αναπροσαρμογής στο τιμολόγιο τους. Δεν γίνεται αυτό. Νομίζω ότι λαθεμένα το δικαστήριο αξιολόγησε αυτή τη διαδικασία, θεωρώντας ότι η ΔΕΗ έπραξε τα δέοντα για την ενημέρωση των καταναλωτών. Δεν μπήκε επί της ουσίας για το ζήτημα της αγωγής της ρήτρας. Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ προχώρησε σε μια παρελκυστική τακτική, όπως έχει πει και ο πλέον έγκριτος νομικός κόσμος της χώρας μας…», αναφέρει.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο