Φωτεινή Μπακαδήμα – Ομιλία στη Βουλή για δωρεά στην Υγεία από το Ίδρυμα Σ. Νιάρχος 27/01/2020

Ομιλίες ολομέλειας
27 Ιαν, 2020

Ευχαριστώ κ Πρόεδρε,

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα συζητάμε την κύρωση των συμβάσεων του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» με το Ελληνικό Δημόσιο και σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που όλοι έχουμε στα χέρια μας, στόχος είναι η αναβάθμιση των υποδομών υγείας, ενώ πρόκειται ουσιαστικά και πρακτικά για μια επικαιροποίηση παλαιότερης σύμβασης που είχε συνάψει η προηγούμενη κυβέρνηση και η τωρινή έρχεται να συνεχίσει.
Η νέα επικαιροποιημένη μορφή είναι σίγουρα βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη, καθώς τόσο το ποσό της δωρεάς έχει αυξηθεί, όσο και τα πεδία εφαρμογής έχουν ανανεωθεί και διευρυνθεί.

Επίσης, αδιαμφισβήτητα, κάθε βελτίωση σε έναν τομέα που έχει πληγεί τόσο πολύ μετά από 10 χρόνια κρίσης και μνημονίων, όπως είναι αυτός της υγείας, είναι θετική, καθώς έρχεται να αντιμετωπίσει πραγματικά και καθημερινά προβλήματα που μας ταλανίζουν όλους.
Ο λόγος για τη στάση μας απέναντι σ’ αυτή τη συμφωνία απορρέει από την άποψή μας πως το outsourcing που έχει βρεθεί σε θέση να πραγματοποιεί το κράτος ακόμα και σε μια τόσο θεμελιώδη συνταγματική υποχρέωσή του όπως η Υγεία είναι εξ ολοκλήρου αρνητικό.

Για μια φορά καταστρατηγείται το άρθρο 21 του Συντάγματος βάσει του οποίου προβλέπεται και ορίζεται πως το κράτος οφείλει να μεριμνά για την υγεία των πολιτών. Πού βρισκόμαστε, όμως, 10 χρόνια και 4 Μνημόνια μετά; Σε μια χώρα όπου σχεδόν όλες οι δομές υγείας είτε πρωτοβάθμιες είτε δευτεροβάθμιες υπολειτουργούν χωρίς τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό ούτε ικανοποιητικό αριθμό ιατρών και νοσηλευτών.

Έτσι, φτάνουμε στο σημείο να στρεφόμαστε σε δωρεές ιδιωτών και ιδρυμάτων που έρχονται να καλύψουν κενά και να βελτιώσουν προβληματικές καταστάσεις ενώ, πολύ φοβόμαστε πως δυστυχώς σιγά-σιγά οι ιδιώτες θα λάβουν έναν ακόμη πιο ενεργό ρόλο και θα έχουμε τελικά μια ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων και δομών υγείας.

Επιστρέψτε μου εδώ να κάνω μια πολύ σύντομη παρένθεση που θα ρίξει φως σε όλα τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι συμπολίτες μας.

Ως εκλεγμένη στη Β’ Περιφέρεια του Πειραιά έχω γίνει πολλές φορές μάρτυρας και δέκτης παραπόνων και διαμαρτυριών πολιτών, όπως φαντάζομαι και σχεδόν όλοι οι συνάδελφοι, για την κατάσταση που επικρατεί στα εκεί νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

Ας ξεκινήσουμε από τη Σαλαμίνα που είναι το μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού αλλά, δυστυχώς, έχει ελλιπέστατες δομές υγείας. Καταρχήν, λείπουν βασικές ειδικότητες, όπως παιδίατρος, καρδιολόγος, ορθοπεδικός, ενδοκρινολόγος και πολλές άλλες. Δυστυχώς, οι υπάρχοντες γιατροί, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κάνουν, αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες, ενώ η κατάσταση σαφέστατα επιδεινώνεται το καλοκαίρι χειροτερεύει, καθώς και ο αριθμός των επισκεπτών και των μόνιμων κατοίκων αυξάνεται, ενώ αν προκύψει κάποιο σοβαρό περιστατικό, αυτό θα πρέπει να μεταφερθεί στον Πειραιά, κάτι που βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή κάθε δυνητικού ασθενή, μιας και το ένα από τα δυο ασθενοφόρα που έχει το νησί θα πρέπει να φύγει για να μεταφέρει τον ασθενή στον Πειραιά, Επίσης, θα πρέπει και ο γιατρός του κέντρου να το εγκαταλείψει, γιατί το ασθενοφόρο που έχει η Σαλαμίνα δεν έχει κινητή μονάδα.

Παράλληλα, τα τακτικά ιατρεία λειτουργούν μόνο κατά τις πρωινές ώρες, αφήνοντας πολλούς εργαζόμενους εκτός της δυνατότητας να τα επισκεφθούν. Επιπλέον, το κτίριο στέγασης του κέντρου χρειάζεται θερμομόνωση, υγρομόνωση και άλλες επισκευές.

Οι κάτοικοι του Περάματος, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε το κέντρο υγείας, περιμένουν να γίνουν πράξη φέτος οι υποσχέσεις που έλεγαν ότι το 2020 θα έχουν το καινούργιο Κέντρο Υγείας στα χέρια τους. Το ίδιο ισχύει και για το δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Σε ό,τι αφορά τη Νίκαια, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Κρατικό είναι γνωστά. Υποστελέχωση, ελλείψεις σε φάρμακα, σοβαρότατα προβλήματα στη σίτιση των ασθενών, άθλιες συνθήκες φύλαξης των αρχείων και των φακέλων των ασθενών και προβλήματα στη θέρμανση που οφείλονται στο πεπαλαιωμένο σύστημα κεντρικού κλιματισμού που θα πρέπει να αντικατασταθεί κι όχι να επισκευαστεί, όπως έγινε τον Ιανουάριο του 2019 και τον Ιανουάριο του ‘20.

Όταν, λοιπόν, έχουμε τόσο σοβαρά προβλήματα σε δομές υγείας, κρίνουμε πως είναι απαραίτητο να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδόμησης του τομέα υγείας κι όχι να επαφίεται το κράτος, που οφείλει να μεριμνά για του πολίτες, στη φιλανθρωπία ορισμένων ιδιωτών για να διατηρήσει υποτυπωδώς ζωντανή μια παραπαίουσα δημόσια υγεία. Η θεμελιώδης αντίθεσή μας σε αυτήν την τροπή των πραγμάτων, με παράλληλη την επίγνωση των φοβερών αναγκών στην κάλυψη των οποίων συμμετέχει η εν λόγω σύμβαση, οδηγεί στη θέση που έχουμε λάβει εξαρχής απέναντι στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Αν γυρίσουμε τώρα-και θα κλείσω με αυτό-λίγο πίσω στις μέρες συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού για το 2020, θα δούμε πως μειώθηκε κατά επιπλέον 37 εκατομμύρια η χρηματοδότηση των νοσοκομείων σε σύγκριση με το 2019, έτος κατά το οποίο είχε ήδη μειωθεί κατά 65 εκατομμύρια. Σε ό,τι αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο νέος προϋπολογισμός προέβλεψε μείωση περίπου 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ παρέμεινε σταθερή με εκείνη του προηγούμενου έτους.
Την ίδια στιγμή, οι όποιες αυξήσεις που θα κληθούν να επιβαρυνθούν οι πολίτες μέσω ασφαλιστικών εισφορών, θα οδηγήσουν σε μια επιπλέον χρηματοδότηση του Υπερταμείου, περίπου στα 85 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως όλοι καταλαβαίνουμε τα ποσά αυτά δεν θα ανατρέψουν με κανέναν τρόπο την κατρακύλα στην οποία έχουν περιέλθει οι δαπάνες υγείας τα τελευταία 10 χρόνια, κατρακύλα που έχει άμεσο αντίκτυπο σε ασθενείς και εργαζόμενους και που δυσχεραίνει την καθημερινότητα όλων μας.

Παρόλα αυτά, ελπίζουμε, αν και τείνει να αποδειχθεί φρούδα η ελπίδα, πως θα βελτιωθεί η κατάσταση και δεν θα έχουμε περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, ώστε να παραδοθεί κι αυτό το μετερίζι στους ιδιώτες που θα δημιουργήσουν υπηρεσίες υγείας για τους λίγους και τους έχοντες, με τους πολλούς και μη έχοντες να λαμβάνουν ελλιπή περίθαλψη και να στερούνται θεμελιωδών και αναφαίρετων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είναι αυτό της περίθαλψης και της υγείας.

Ευχαριστώ

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο