Φωτεινή Μπακαδήμα: Ελάχιστη πολιτική υποχρέωση να αναπνέουν ελεύθερα οι κάτοικοι της Β’ Πειραιά

Αναδημοσιεύσεις
04 Δεκ, 2020

Η υπόθεση των εντός οικιστικού ιστού ρυπογόνων βιομηχανιών στο Κερατσίνι που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, αλλά και μειώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής δεν είναι καινούργια.

Χρόνια τώρα οι κάτοικοι ζητούν την απομάκρυνσή τους και είναι σε διαμάχη με τη βασική εξ’ αυτών, την Oil One, συμφερόντων του κ Μελισσανίδη και με κύριο αντικείμενο διαμάχης την εγκατάσταση υποδομών που έχουν ως σκοπό την υποδοχή και τον διαχωρισμό των μιγμάτων υπολείμματος πετρελαίου και νερού που προκύπτουν από την λειτουργία των πλοίων που προσεγγίζουν το λιμάνι του Πειραιά.

Την περίοδο αυτής της προσπάθειας των κατοίκων να προασπίσουν την υγεία τους και να πάρουν τη ζωή τους πίσω έγιναν πολλές συζητήσεις για το αν πράγματι υπάρχει εναέρια μόλυνση που απειλεί την υγεία τους ή όχι. Τα πορίσματα των μελετών τόσο του Δημοκρίτου, όσο και του Αστεροσκοπείου Αθηνών καθώς και του ΑΠΘ αναφορικά με τις ρυπογόνες ουσίες, όπως το καρκινογόνο βενζόλιο, είναι αδιαμφισβήτητα και αποδεικνύουν το έγκλημα που συντελείται τόσο καιρό σε βάρος της υγείας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Ως βουλευτής της Β’ Πειραιά, από την πρώτη στιγμή μετά την εκλογή μου, ασχολούμαι με το θέμα, φρονώντας πως είναι πρωταρχικής σημασίας για το Κερατσίνι και όχι μόνο.

Το ΜέΡΑ25 κι εγώ προσωπικά, συναισθανόμενοι τη σημασία του θέματος και κρίνοντας πως μόνο έμπρακτη θα πρέπει να είναι η στήριξή μας στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων για τη διαφύλαξη της υγείας τους, προχωρήσαμε στην κατάθεση τροπολογίας για την μετεγκατάσταση των βιομηχανικών εκτός οικιστικού ιστού, καλώντας την Κυβέρνηση να σταθεί στο πλάι των πολιτών, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ να διορθώσει το εγκληματικό νομοθετικό του λάθος που επέτρεψε στις βιομηχανίες αυτές να αναπτυχθούν.

Ειδικά σε μια τόσο ευαίσθητη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, μια περίοδο που όλοι μιλούν για τη σημασία της δημόσιας υγείας, η κατάθεση της τροπολογίας αυτής ήταν το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε, θέτοντας όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου προ των ευθυνών τους. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας σ’ αυτό τον δίκαιο αγώνα.

Οι κάτοικοι του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας θέλουν τη ζωή και την υγεία τους πίσω, τα παιδιά θέλουν να μπορούν να παίζουν στις αυλές των σχολείων τους και τις παιδικές χαρές, όλοι θέλουν να μπορούν να ανοίξουν τα παράθυρα του σπιτιού τους, να μπορούν να ζουν χωρίς δυσοσμία και καρκινογόνες ενώσεις. Οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων ετών τους έχουν χτυπήσει, αυξάνοντας την ανεργία, τη φτωχοποίηση, την ερημοποίηση. Αν δεν αλλάξει το μίγμα της ασκούμενης πολιτικής το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν οι βουλευτές των κομμάτων του μνημονιακού τόξου είναι να τους δώσουν πίσω τον αέρα τους.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο