Φωτεινή Μπακαδήμα : Δύσκολα Χριστούγεννα για την πλειοψηφία των επιχειρηματιών και υπαλλήλων

Αναδημοσιεύσεις
14 Δεκ, 2020

Ξεκίνησε η εφαρμογή του click away για τη λιανική πώληση ενώ θα ξεκινήσουν να λειτουργούν ξανά κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου. Όμως, η πλειοψηφία των καταστημάτων θα παραμείνει κλειστή, γεγονός που βυθίζει σε θλίψη και απόγνωση ιδιοκτήτες και υπαλλήλους, καθώς είναι πολλά τα καταστήματα που δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν παραγγελίες μιας και δεν έχουν e-shop ενώ, ακόμη κι εκείνοι που θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν το click away είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι με υπέρογκα πρόστιμα σε περίπτωση που καθυστερήσει η διαδικασία παραλαβής. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν επιπλέον δυσκολίες όπως η έλλειψη POS, η αδυναμία παροχής δυνατότητας ηλεκτρονικής πληρωμής, το κακό διαδικτυακό σήμα που μπορεί να καθυστερήσει την πληρωμή άρα και την συνολική διαδικασία ή και την απόσταση που πρέπει να καλυφθεί ώστε να μπορέσει να μεταφερθεί το POS εκτός του καταστήματος.

Επιπλέον, η απόφαση που παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Ανάπτυξης ως η μοναδική λύση για να λειτουργήσει υποτυπωδώς η αγορά, δείχνει να αγνοεί επιδεικτικά την πραγματικότητα, πως ένα τεράστιο ποσοστό μικρομεσαίων και μεσαίων επιχειρήσεων του λιανεμπορίου στερείται υποδομών και δυνατοτήτων να υπηρετήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε να λειτουργήσει με click away. Έτσι, μολονότι, ο κλάδος της λιανικής πώλησης, από την πρώτη στιγμή, σεβάστηκε τις κυβερνητικές επιταγές και υπάκουσε στα υγειονομικά πρωτόκολλα με στόχο τον περιορισμό διασποράς της πανδημίας, οι επαγγελματίες του κλάδου βλέπουν τώρα πως η ΝΔ εφαρμόζει, δυστυχώς, δυο μέτρα και δυο σταθμά, αφήνοντας πολλές επιχειρήσεις εκτός πλαισίου.

Η υιοθέτηση του click away και η επαναλειτουργία μόνο κομμωτηρίων και βιβλιοπωλείων βυθίζει σε μαύρα Χριστούγεννα ένα μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών και εργαζομένων που είχαν αποθέσει τις ελπίδες τους στο άνοιγμα πριν τις γιορτές και σε όποιον τζίρο θα έφερνε η κίνηση αυτή ώστε να καταφέρουν να καλύψουν μέρος των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευτεί. Οφείλουμε να μεριμνήσουμε άμεσα σεβόμενοι, φυσικά, το αγαθό της υγείας ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν περισσότερα καταστήματα για να στηριχθούν όλοι οι καταστηματάρχες και οι εργαζόμενοι που τόσους μήνες στήριξαν την κοινή προσπάθεια διαχείρισης της πανδημίας αλλά, τώρα, έχουν λυγίσει πλέον από τα αυξημένα έξοδα και τα ελάχιστα έσοδα.

Φωτεινή Μπακαδήμα, βουλευτή Β Πειραιά και Γραμματέα ΚΟ ΜέΡΑ25

Πηγή: e-peiraias.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο