Φωτεινή Μπακαδήμα: Ατομική ευθύνη οι πολίτες, περικοπές στην υγεία η κυβέρνηση

Αναδημοσιεύσεις
16 Δεκ, 2020

Δεν είναι δυνατόν μια χώρα του 21ου αιώνα να περιμένει εύπορους ευεργέτες να υλοποιήσουν κοινωφελή έργα και δωρεές. Δεν ζούμε στον 19ο αιώνα, έχουμε προχωρήσει 200 χρόνια μπροστά, δεν ζούμε στην εποχή του Ευάγγελου Ζάππα και του Γεωργίου Αβέρωφ.

Η πανδημία του κορονοϊού είναι ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο με παγκόσμια επίδραση που πολλαπλασιάζεται, συναντώντας μια χώρα όπως η δική μας που έχει μια αναιμική οικονομία χτυπημένη από 10 χρόνια κρίσης και 4 μνημόνια και ένα εθνικό σύστημα υγείας το οποίο έχει εξίσου βληθεί από την κρίση και τις πολιτικές αυστηρής λιτότητας, που έπληξαν έντονα το εθνικό σύστημα υγείας. Έτσι η πανδημία ήρθε να διογκώσει τις ήδη υπάρχουσες παθογένειες του ΕΣΥ.

Οι υγειονομικοί και όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας μας με αυτοθυσία και υπερπροσπάθεια κρατάνε το σύστημα υγείας όρθιο, παρέχοντας φροντίδα στα κρούσματα της πανδημίας και τους υπόλοιπους ασθενείς.

Αν δούμε τώρα τον προϋπολογισμό για το 2021 θα προσέξουμε πως οι δαπάνες για την αντιμετώπισης της πανδημίας αναμένεται να φτάσουν τα 5,5 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δις ευρώ αφορούν προβλεπόμενες εκταμιεύσεις και τα άλλα 3 δις ευρώ θα δεσμευτούν ως «μαξιλάρι» για να χρησιμοποιηθούν «εφόσον κριθεί απαραίτητο».

Αυτή ακριβώς η διατύπωση στην αιτιολογική, για χρήση σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, δείχνει την απροθυμία της ΝΔ να προχωρήσει σε άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ.

Το συνολικό, τώρα, ύψος των μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας αναμένεται να αγγίξει τα 31,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23,9 δισ. ευρώ αφορούν το 2020 και τα 7,5 δισ. ευρώ το έτος 2021 ενώ στον προϋπολογισμό για το Υπουργείο Υγείας θα δούμε περικοπές περίπου 500 εκατ. €.

Μάλιστα, φαίνεται να έχει προϋπολογίσει τις δωρεές που θα κάνουν εύποροι συμπολίτες μας, επιλέγοντας, με τον τρόπο αυτόν, την μετακύλιση συνταγματικών υποχρεώσεων της πολιτείας στους ιδιώτες.

Όμως δεν είναι δυνατόν μια χώρα του 21ου αιώνα να περιμένει εύπορους ευεργέτες να υλοποιήσουν κοινωφελή έργα και δωρεές. Δεν ζούμε στον 19ο αιώνα, έχουμε προχωρήσει 200 χρόνια μπροστά, δεν ζούμε στην εποχή του Ευάγγελου Ζάππα και του Γεωργίου Αβέρωφ γι’ αυτό και δεν πρέπει να περιμένουμε δωρεές για να δημιουργηθούν νέες κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες ακόμη και όταν δημιουργούνται συχνά δεν υπάρχει προσωπικό να τις στελεχώσει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι 12 κλίνες που εγκαινιάστηκαν πριν λίγες μέρες στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όμως, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι δεν έχουν ανοίξει γιατί δεν υπάρχει προσωπικό.

Ως ΜέΡΑ25, από την πρώτη στιγμή, υποστηρίζουμε πως το εθνικό σύστημα υγείας πρέπει να στηριχθεί όχι τώρα, χθες.

Με τροπολογία που καταθέσαμε πρόσφατα, αλλά η κυβέρνηση απέρριψε, ζητήσαμε να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί, να γίνουν συμπληρωματικές προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, να δημιουργηθεί πανελλαδικό δίκτυο χώρων διεξαγωγής μαζικών τεστ, που σε δεύτερο χρόνο θα χρησιμοποιηθούν ως εμβολιαστικά κέντρα και έπειτα θα μετατραπούν σε κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας και να γίνει πραγματική επίταξη ιδιωτικών κλινικών που θα αποφόρτιζαν τα επιβαρυμένα νοσοκομεία μας.

Όλα αυτά υπολογίσαμε πως θα μπορούσαν να γίνουν με 1,8 δις ευρώ, εκ των οποίων, το 1 δις ευρώ θα δινόταν για την λειτουργία, εντός του πρώτου δίμηνου του 2021, Δημόσιου Δικτύου Κέντρων Μαζικών Τεστ/Εμβολιασμών/Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και 800 εκ ευρώ για την άμεση πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών. Ποσό που θα μπορούσε να καλυφθεί από τα 3 δις ευρώ που προβλέπεται να δεσμευθούν.

Πέμπτη βράδυ κατατέθηκε από το Υπουργείο Υγείας τροπολογία για την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού. Η ενημέρωση των πολιτών είναι ένα σημαντικό κομμάτι, παρόλα αυτά παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα. Πώς θα δημιουργηθούν τα κέντρα, πώς θα στελεχωθούν, πώς θα χρηματοδοτηθούν, τι θα γίνουν όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εμβολιασμού, πόσο θα κοστίσει τόσο η ενημερωτική εκστρατεία όσο και το τεχνικό κομμάτι των κέντρων και της στελέχωσης;

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει τώρα σε όλα αυτά και κυρίως γιατί δεν δίνει τα 1,8 δις ευρώ για τη στήριξη του ΕΣΥ παρά μόνο επιλέγει παροδικές και επικοινωνιακές λύσεις αντιμετώπισης της πανδημίας, προτάσσοντας ως μόνη λύση την ατομική ευθύνη, η οποία είναι πράγματι σημαντική, αλλά πρέπει να συμβαδίζει με την εφαρμογή ορθών και ρεαλιστικών κυβερνητικών αποφάσεων.

Φωτεινή Μπακαδήμα, βουλευτής Β’ Πειραιά και Γραμματέας ΚΟ ΜέΡΑ25

Πηγή: ieidiseis.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο