Φορολογικό: μεγάλα λόγια, ελάχιστα περιθώρια κινήσεων

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
28 Ιούλ, 2019

Είμαστε σίγουροι πως ο κ.Μητσοτάκης θα ήθελε να φέρει κι άλλα μέτρα φοροελαφρύνσεων για φέτος στο σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση την Παρασκευή το βράδυ. Τελικά το μέγιστο που του επέτρεψαν οι δανειστές είναι να προχωρήσει σε περαιτέρω από την προβλεπόμενη για φέτος μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 205 εκατ ευρώ.

Γνωρίζουμε πως ο κ.Μητσοτάκης είναι απόλυτα ταγμένος στον στόχο του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, ήταν το πρώτο που δήλωσε ως πρωθυπουργός. Γνωρίζουμε επίσης πως τα όποια περιθώρια κινήσεων που έχει εξαντλούνται στο, πάντα αβέβαιο, υπερβάλλον πλεόνασμα που η υπερφορολόγηση της προηγούμενης κυβέρνησης είχε παράξει για δύο συνεχόμενες χρονιές.

Σε αυτά τα πλαίσια, ο κ.Μητσοτάκης επιβεβαιώνει τον Γιάνη Βαρουφάκη που πάντα τόνιζε πως «ο αρχηγός της ΝΔ υπόσχεται πράγματα – όπως δραστική μείωση της φορολογίας και των πλεονασμάτων – που απαιτούν τη ρήξη με τους δανειστές, την οποία όμως δεν είναι διατεθειμένος να κάνει, επιλέγοντας εν τέλει τη ρήξη με το λαό».

Μειώσεις ΕΝΦΙΑ: ταξικότητας το ανάγνωσμα

Η κυβέρνηση εισάγει μία δικής της έμπνευσης ταξική προοδευτικότητα στις μειώσεις του φόρου:

– Α: για ακίνητη περιουσία αξίας έως 60.000€, μείωση 30%
– Β: για ακίνητη περιουσία αξίας έως 70.000€, μείωση 27%
– Γ:  για ακίνητη περιουσία αξίας έως 80.000€, μείωση 25%
– Δ: για ακίνητη περιουσία αξίας έως 1.000.000€, μείωση 20%
– Ε: για ακίνητη περιουσία αξίας από 1.000.000€ και άνω, μείωση 10%

Η μέση αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων είναι περίπου στις 100.000€. Με αυτά τα κλιμάκια που εισάγει η ΝΔ, ουσιαστικά επιδεικνύει τη βαθιά ταξικότητα στις πολιτικές της, καθώς μειώνει ισόποσα, με τον ίδιο συντελεστή, την επιβάρυνση από τον ΕΝΦΙΑ είτε μιλάμε για ένα ακίνητο αξίας 90.000€ σε μια λαϊκή συνοικία, είτε για μια βίλα στο Ψυχικό αξίας 900.000€, δηλαδή 10 φορές, ή 1000% αν προτιμάτε, μεγαλύτερης αξίας.

Ουσιαστικά κάνει δώρο αρκετές χιλιάδες ευρώ σε ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Κι όλο αυτό βέβαια η κυβέρνηση της ΝΔ το ονομάζει “ελάφρυνση της μεσαίας τάξης”. Η μεσαία τάξη όμως στην Ελλάδα δεν αποτελείται από ιδιοκτήτες ακινήτων 400+ χιλιάδων ευρώ. Η ΝΔ εσκεμμένα παίζει με το αφήγημα που θέλει να ταυτίσει τα συμφέροντα των μικρομεσαίων στρωμάτων με εκείνα της ελίτ.

Στο άρθρο απαιτείται οπωσδήποτε η προσθήκη ενδιάμεσων κλιμακίων μεταξύ Γ και Δ, μηδενικό ΕΝΦΙΑ για χαμηλής αξίας περιουσίες και καμία μείωση για περιουσίες άνω των 400 χιλιάδων ευρώ.

Η μεγάλη απουσία

Η κυβέρνηση θέλει προφανώς να σηματοδοτήσει κάτι με αυτό το πρώτο της νομοθέτημα. Τα ελάχιστα πλαίσια κινήσεων που έχει εξ ορισμού μια μνημονιακή κυβέρνηση, καθιστούν δύσκολη αυτή τη προσπάθεια, καθώς η επίκληση στη μεσαία τάξη μέσω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ δεν επαρκεί για να δώσει στίγμα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη λοιπόν, που υποτίθεται εκφράζει πολιτικά την επιχειρηματικότητα και διαπνέεται από φιλελεύθερες αντιλήψεις για την οικονομία, δεν έχει βγάλει κουβέντα για την 100% Προκαταβολή Φόρου των επιχειρήσεων, αυτό το όνειδος που στραγγαλίζει τις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, πολλαπλασιάζοντας τα λουκέτα. Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομικά φιλελεύθερος για να αντιληφθείς την οικονομική ανοησία αυτού του μέτρου. Είναι θέμα κοινής λογικής.

Η κατάργηση της 100% Προπληρωμής Φόρου θα ήταν μια ουσιαστική παρέμβαση με άμεσα, πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία. Θα σηματοδοτούσε πραγματικά μια νέα αρχή. Θα το τολμήσετε κ.Μητσοτάκη;

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο