Ανακοινώθηκε χθες η νέα σύνθεση της Κομισιόν και τα χαρτοφυλάκια όπως αυτά διαμορφώνονται από την 1η Νοέμβρη. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναλαμβάνει από ελληνικής πλευράς αντιπρόεδρος της Κομισιόν με χαρτοφυλάκιο για την “Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής”. Το χαρτοφυλάκιο αυτό όπως διευκρινίστηκε θα αφορά ζητήματα μετανάστευσης, εξειδικευμένης εργασίας και ασφάλειας. Καταργήθηκε δηλαδή ουσιαστικά το αυτοτελές χαρτοφυλάκιο της μεταναστευτικής πολιτικής που στην παρούσα σύνθεση κατέχει ο κ. Αβραμόπουλος και υπάγεται η μεταναστευτική πολιτική σε ένα γενικότερο χαρτοφυλάκιο το οποίο μάλιστα περιλαμβάνει και το ζήτημα της ασφάλειας!
Κάτι σαν αυτό δηλαδή που εφάρμοσε στην εγχώρια τάξη πραγμάτων η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με την μεταφορά των ζητημάτων της μεταναστευτικής πολιτικής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αυτή η “συστέγαση” του προσφυγικού με την ασφάλεια φυσικά δεν είναι τυχαία και δεν είναι και καθόλου αθώα. Πρόκειται για μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση που προσπαθεί να ταυτίσει στα μάτια και στις συνειδήσεις των πολιτών το προσφυγικό και τη μετανάστευση με τα δήθεν ζητήματα ασφάλειας που ανακύπτουν. Μια πολιτική στόχευση που δημιουργεί ένα νέο “πρότυπο εγκληματικής δράσης” που δήθεν απειλεί την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών που αναπαράγεται με όρους Σαλβίνι.
Χαρακτηριστικά αυτής της νέας προσπάθειας συνυποδήλωσης, είναι τα όσα αφενός μεν σε ελληνικό επίπεδο ο κ. Κουμουτσάκος, Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη διακινεί για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών και την γενικότερη αυτή ατζέντα που σηκώνει ψηλά πλέον η νέα Κυβέρνηση. Αφετέρου δε οι δηλώσεις του κ. Σχοινά που χθες μίλησε ξεκάθαρα για “επιστροφές παράτυπων μεταναστών”, σε συνδυασμό μάλιστα με την ανακοίνωση της νέας επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιερ, για την δημιουργία μιας Νέας Συνθήκης για την Μετανάσευση και το Άσυλο, καθώς και για τον στόχο για μια “Ασφαλή Ευρωπαϊκή Ένωση”.
Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τον τίτλο αυτού του νέου χαρτοφυλακίου ως “Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής” και τις διακηρύξεις για ενωμένες και συνεκτικές χώρες της Ευρώπης με παράλληλη ενσωμάτωση των προσφύγων και των μεταναστών στην κοινωνία, μας δημιουργεί ιδιαίτερο προβληματισμό για τον ποιόν “Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής” ακριβώς θα προστατέψουν και κατά πόσο θα υπάρχουν τα περιθώρια να ενταχθούν σε αυτόν τον τρόπο ζωής άνθρωποι με διαφορετικές καταβολές και κουλτούρες; Το δε σημαντικότερο όλων αυτών των προβληματισμών και ερωτημάτων που ανακύπτουν είναι το τί ακριβώς θα γίνει με όσους τελικά δεν καταφέρουν να ενταχθούν σε αυτή τη “νόρμα”, τι θα γίνει δηλαδή με τους “μη κανονικούς” για το συντηρητικό ευρωπαϊκό κατεστημένο;
Οι άλλες επιλογές εκτελεστικών αντιπροέδρων για την Κομισιόν προκαλούν μια κάποια θυμηδία: ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς (Κάτω Χώρες) αναλαμβάνει τον συντονισμό των εργασιών προς μια Πράσινη Συμφωνία, αναλαμβάνοντας την πολιτική για την κλιματική δράση. Δεδομένου του πολιτικού υποβάθρου του Τίμερμανς, μιλάμε ουσιαστικά για μια… αργομισθία: η Κομισιόν θέλει να σηματοδοτήσει πως έχει ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τοποθετώντας παράλληλα την αρμοδιότητα σε πολιτικά στελέχη που εκ των πραγμάτων δε διαθέτουν ούτε την προετοιμασία ούτε την πολιτική βούληση για ανάληψη της προτεραιότητας αυτής στον βαθμό που της αναλογεί.
Το καλύτερο, βέβαια, κρατιέται για το τέλος: εκτελεστικός αντιπρόεδρος αναλαμβάνει και ο Λετονός Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο πιο καταστρεπτικά μαθητευόμενος μάγος του νεοφιλελευθερισμού. Ο άνθρωπος υπό την εξουσία του οποίου η Λετονία ισοπεδώθηκε από πλευράς δικαιωμάτων, με τους Λετονούς να μεταναστεύουν κατά ριπάς. Ο Βάλντις Ντομπρόφσκις «θα συντονίζει τις εργασίες σχετικά με μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων» (Ναυτεμπορική) — άλλως πως, προσλαμβάνουμε τον Κακό Λύκο για baby sitting στην Κοκκινοσκουφίτσα. Η επιλογή του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου για τον Ντομπρόφσκις είναι σαφώς είτε ειρωνική, είτε δυστοπική, είτε και τα δύο ταυτοχρόνως.
Τα δημοσιεύματα μιλούν για «ικανοποίηση Μητσοτάκη». Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελάει, πατέρα;
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.