ΕΡΤ και ΑΠΕ. Τίνος τσιφλίκι;

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
23 Απρ, 2020

Τα κόμματα του Μνημονιακού Τόξου δείχνουν μια αξιοσημείωτη «συνέχεια του κράτους» ως προς τη γραφειοκρατική διευθέτηση του ποιανού τσιφλίκι θα είναι η Ενημέρωση. Το ότι θα είναι τσιφλίκι, δεν το αμφισβητεί κανείς.

Η πρώτη νομοθετική ενέργεια της κυβέρνησης (μια μόλις ημέρα μετά τις Εθνικές Εκλογές!) έφερε ένα διόλου ευπρόσδεκτο ρίγος ψύχους εν μέσω θέρους σε κάθε δημοκρατική ψυχή, καθώς έθετε υπό την άμεση εποπτεία του Πρωθυπουργού την ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δηλαδή τους δύο επίσημους κρατικούς φορείς ενημέρωσης.

Λόγω των έντονων αντιδράσεων που υπήρξαν, η κυβέρνηση τότε είχε «απολογηθεί» τονίζοντας ότι πρόκειται για μεταβατικό στάδιο έως ότου η σχετική αρμοδιότητα μεταφερθεί στον αρμόδιο υφυπουργό (Πέτσα).

Λίγες μέρες πριν, εν μέσω πανδημίας και μέτρων απαγόρευσης/περιορισμού μετακινήσεων, η κυβέρνηση προέβη σε μια ενέργεια που εγείρει ερωτήματα: με το ΦΕΚ Β’1286/10-04-2020, αποφασίζεται η «μεταφορά των εταιρειών δημοσίου ενδιαφέροντος του ν. 3429/2005 στη Διεύθυνση Εταιρειών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων», μεταξύ των οποίων η ΕΡΤ και το ΑΜΠΕ.

Αυτή η κίνηση θα όφειλε να χτυπήσει καμπανάκια, ακόμα κι αν Υπουργός Ανάπτυξης δεν ήταν ο άνθρωπος που ξημεροβραδιάζεται στα κανάλια για να υπερασπίζεται με λύσσα ακόμα και τις πιο σκανδαλώδεις κυβερνητικές πράξεις. Και αληθώς κάποια καμπανάκια χτύπησαν, κυρίως από φίλα προσκείμενα προς την αξιωματική αντιπολίτευση Μέσα. Για να σιγήσουν περιέργως και ακαριαία, όταν συνειδητοποίησαν ότι έπεσαν σε… μνημονιακό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα το Ν.4548/18 έναν φιλο-επιχειρηματικό νόμο το 2018, που ήταν στα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης.

Μη λησμονούμε πως οι ΑΕ του Δημοσίου θεωρούνται, στα μνημονιακά και μεταμνημονιακά χρόνια, εξ ορισμού περιουσία προς εκποίηση, τόσο στα πλαίσια του ΤΑΙΠΕΔ, όσο και του Υπερταμείου. H κυβέρνηση οφείλει άμεσα και ξεκάθαρα να απαντήσει αν θεωρεί και την Ενημέρωση είδος προς εκποίηση, όπως μαρτυρά το τσουβάλιασμά των νευραλγικών ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ μαζί με τις υπόλοιπες 54 ΑΕ του Δημοσίου.

Τομέας ΜΜΕ ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο