Νεολαία ΜέΡΑ25: Η κ. Κεραμέως υποτιμά τη νοημοσύνη μας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
24 Απρ, 2020

Η κυβέρνηση συνεχίζει την αντιεκπαιδευτική της λογική με το πολυνομοσχέδιο που φέρνει, εν μέσω κορωνοϊού. Η κ. Κεραμέως από την προεκλογική περίοδο είχε εξαγγείλει μια σειρά από μέτρα τα οποία θα έκανε πράξη με την ανάληψη του υπουργείου Παιδείας. Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις από την πρώτη κιόλας στιγμή με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, μέσα στο καλοκαίρι. Και τις μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις φοιτητών και μαθητών όλο το προηγούμενο διάστημα από τον Σεπτέμβρη. Η κ. Κεραμέως φαίνεται ότι θα χρησιμοποιήσει τα περιοριστικά μέτρα λόγω ιού, για να συνεχίσει την αντιπαράθεση με όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο. Αφού τα σημεία που παρουσίασε και έδωσε στη δημοσιότητα είναι άκρως ντροπιαστικά και αναχρονιστικά για την δημόσια παιδεία.

Η επιστροφή της διαγωγής, οι πολυήμερες αποβολές, η αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, η επαναφορά της τράπεζας θεμάτων κλπ είναι κάποια από τα μέτρα “μεταρρύθμισης” της εκπαίδευσης που προωθεί η κυβέρνηση.

Είναι αδύνατον να δεχτούμε ότι μια διαρκής εξεταστική περίοδος σε όλα τα χρόνια του Λυκείου μέσω της τράπεζας θεμάτων και των περισσότερων εξετάσεων. Η λογική των αποβολών, ποινών και τιμωρίας είναι άκρως αντιεκπαιδευτική μέθοδος και δεν καλλιεργεί απολύτως τίποτα στους μαθητές, πάρα μόνο κόντρα μεταξύ των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Για την επιστροφή της διαγωγής τα λόγια είναι περιττά, αφού η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την μεταρρύθμιση με αυτή την έννοια.

Σημαντικό σημείο αποτελούν όμως και τα αυστηρότερα και ταξικά κριτήρια που βάζει η κυβέρνηση στις μετεγγραφές φοιτητών. Αφού πλέον δεν θα μπορεί να μετεγγραφεί κάποιος/α από τμήμα με περισσότερα από 2500 μόρια σε άλλο τμήμα άλλης πόλης. Και παρότι τα οικονομικά κριτήρια αποτελούσαν σημαντικό παράγοντα, και αυτό τροποποιείται σήμερα. Η κυβέρνηση ξεχνά τις τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που έχουν προκαλέσει τα μνημόνια και οι πολιτικές της λιτότητας όλα αυτά τα χρόνια. Με την επιλογή η μοριοδότηση των οικονομικών συντελεστών να συνυπολογίζεται για το εκκαθαριστικό των γονέων των 3 τελευταίων ετών. Με απλά λόγια αν ο γονιός έχει χάσει την δουλειά του το τελευταίο διάστημα και αδυνατεί να στείλει τον υποψήφιο φοιτητή σε άλλη πόλη από την πόλη διαμονής. Απλά δεν θα σπουδάσει ο νέος.

Όλο τον προηγούμενο καιρό η κυβέρνηση και η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως είχαν δείξει τις διαθέσεις τους και τις πολιτικές που ήταν διατεθειμένοι να εφαρμόσουν. Όμως πιστεύαμε ειλικρινά πως η πανδημία θα εμπόδιζε τις ορέξεις τους για νομοθέτηση τόσο σημαντικών και κομβικών μέτρων για την κοινωνία. Με όλους μέσα στα σπίτια εγκλωβισμένους να αντιδράσουμε στα επαχθή σημεία, η κ. Κεραμέως και η κυβέρνηση διατείνονται για εθνική ομοψυχία όμως με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο βάζουν απέναντι τους όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο και ρίχνουν ταφόπλακα στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης.

Η Νεολαία ΜέΡΑ25 διαφωνεί ριζικά με τις προτάσεις της κ. Κεραμέως για την “μεταρρύθμιση” του εκπαιδευτικού συστήματος κρίνοντάς τες αναχρονιστικές και οπισθοδρομικές και δίνουμε ραντεβού την επόμενη μέρα να τα πούμε μέσα και έξω από την Βουλή για όλα αυτά που πλήττουν τα δικαιώματά μας και προσβάλλουν την λογική.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο