Ερώτηση της Κ.Ο. του ΜέΡΑ25 στην κ. Κεραμέως για τις ελλείψεις στο νομοθετικό πλαίσιο ειδικής αγωγής

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
04 Φεβ, 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Ελλείψεις στο νομοθετικό πλαίσιο ειδικής αγωγής.

Κυρία Υπουργέ,

Παρά την κατά τα άλλα εξαιρετικά δραστήρια παρουσία σας στο υπουργείο, δυστυχώς για εμάς μόνο προς την λάθος κατεύθυνση, έχετε αφήσει σημαντικά ζητήματα χωρίς να τα αντιμετωπίσετε. Αυτά μεταξύ άλλων αφορούν και στο νομοθετικό πλαίσιο των μαθητών στην ειδική αγωγή, ιδιαίτερα στα σχολεία του ιδιωτικού τομέα.

Ενώ στα δημόσια σχολεία υπάρχει η πρόβλεψη σύστασης σε γονείς μαθητών με μαθησιακά προβλήματα ώστε να απευθυνθούν στα ΚΕ.Δ.Δ.Υ για διάγνωση και κατόπιν, εάν κριθεί αναγκαίο, να κατευθυνθούν οι μαθητές σε σχολεία ειδικής αγωγής, το ζήτημα είναι εντελώς αρρύθμιστο όσον αφορά στα ιδιωτικά σχολεία.

Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις μαθητών που χρήζουν ειδικής εκπαίδευσης που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία μαζί με μαθητές γενικής αγωγής χωρίς την απαραίτητη φροντίδα που η περίπτωση τους απαιτεί με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην προσαρμογή τους και σε ιδιαίτερες μάλιστα περιπτώσεις να τίθεται και η υγεία τους σε κίνδυνο. Προφανώς το εκπαιδευτικό προσωπικό γενικής αγωγής δεν οφείλει και ούτε πρέπει να επωμίζεται τον δύσκολο ρόλο διδασκαλίας μαθητών και μαθητριών, η εκπαιδευτική αγωγή των οποίων απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό και ειδική μεθοδολογία.

Παρατηρείται λοιπόν το φαινόμενο ιδιωτικές σχολικές μονάδες να πλουτίζουν, εντάσσοντας μαθητές των οποίων τις εκπαιδευτικές, ψυχολογικές και άλλες ανάγκες δεν καλύπτονται, διαταράσσοντας έτσι την εκπαιδευτική διαδικασία του συνόλου των μαθητών.

Δεδομένων τούτων ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Τι σκοπεύετε να πράξετε ώστε μαθητές και γονείς να μην πέφτουν θύματα επιτήδειων που τους εκμεταλλεύονται χωρίς να παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες για ειδικές περιπτώσεις μαθητών;
2. Σκοπεύετε να νομοθετήσετε σχετικά ώστε κάθε ιδιωτική σχολική μονάδα να υποχρεούται να διαθέτει ειδικευμένο προσωπικό ώστε μαθητές που χρήζουν ειδικής αγωγής να λαμβάνουν τις απαραίτητες υπηρεσίες και να μην πέφτουν θύματα ανειδίκευτων και εν τέλει επικίνδυνων σχολαρχών;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γιάνης Βαρουφάκης
Αγγελική Αδαμοπούλου
Μαρία Απατζίδη
Κρίτων Αρσένης
Κλέων Γρηγοριάδης
Γιώργος Λογιάδης
Φωτεινή Μπακαδήμα
Σοφία Σακοράφα

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο