Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2021
Ερώτηση Προς Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
Θέμα: Στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των υδατικών πόρων προχωρά η Κυβέρνηση
Την 1η Δεκεμβρίου 2021, το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ ΑΕ προχώρησε στην απόφαση για την υπογραφή της 20ετούς Σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο παροχής Ακατέργαστου Ύδατος, αναφερόμενη ως Σύμβαση του Ν. 4812/2021 και της Σύμβασης για τη διαχείριση του ΕΥΣ (Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος). Για την υπογραφή της Νέας Σύμβασης απαραίτητη προϋπόθεση είναι η οικονομική διευθέτηση της παλαιάς 20ετούς Σύμβασης, αναφερόμενη ως Σύμβαση του Ν. 2744/1999 και η αμοιβαία αναγνώριση οφειλών από 2013 έως 2020, ως υπολογίστηκαν από το την ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΓΙΩΝ ΕΥΔΑΠ ΝΠΔΔ (ΕΠΕΥΔΑΠ) και το εποπτεύον Δημόσιο, οφειλή συνολικού ύψους 157.191.191,14 ευρώ.
Από τις 25 Νοεμβρίου, ο Σύλλογος Μηχανικών Π.Ε. & Τ.Ε Ε.Υ.Δ.ΑΠ μαζί με τον Σύλλογο Επιστημονικού Προσωπικού Ε.ΥΔ.Α.Π επισημαίνουν σε Κοινό Δελτίο Τύπου τους επαχθείς όρους των συμβάσεων αυτών, τις υπέρογκες χρεώσεις στην τιμή του αδιύλιστου νερού έως το 2040, την επισφάλεια της υδροδότησης των πολιτών της Αττικής αλλά και την απώλεια θέσεων εργασίας και εργασιακών δικαιωμάτων.
Δεδομένου ότι:
- Η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ κατά τη διετή διαπραγμάτευση της υπογραφής της Σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο, αδυνατεί να υπερασπισθεί τα συμφέροντα της ΕΥΔΑΠ και των υδροδοτούμενων πολιτών της Αττικής.
- Οι επικυρωμένες συμβάσεις μετακυλίουν το λειτουργικό κόστος στους καταναλωτές αμφισβητώντας την φύση του νερού ως κοινωνικού αγαθού.
- Η προτεινόμενη Σύμβαση για τη διαχείριση του ΕΥΣ, οδηγεί σε έξωση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ από την λειτουργία του ΕΥΣ το 2024 και την ανάθεση αυτής προφανώς σε εργολάβους (ΣΔΙΤ).
- Αγνοούνται επιδεικτικά οι αποφάσεις 1906/2104 και 1223/3030 της Ολομέλειας και του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με τις οποίες η ιδιωτικοποίηση του νερού και η ένταξη της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο κρίνονται αντισυνταγματικές.
- Αναμένεται η απόφαση η απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ για την αλλαγή του Βασικού Μετόχου, δεσμεύοντας τις επόμενες Διοικήσεις.
Ερωτάται ο κ. υπουργός:
- Γιατί αποδεσμεύεται το ΕΥΣ Αττικής από τον έλεγχο της ΕΥΔΑΠ;
- Γιατί αποκλείεται η δυνατότητα τουλάχιστον της συμμετοχής της ΕΥΔΑΠ ΑΕ σε μελλοντικές αναθέσεις μετά από Διαγωνισμό της Λειτουργίας και Συντήρησης του ΕΥΣ;
- Πως θα μπορέσει η ΕΥΔΑΠ να διατηρήσει την βιωσιμότητά της μετά την απαίτηση του ποσού των 150 εκατομμυρίων ευρώ περίπου από το Ελληνικό Δημόσιο;
- Πως προτίθεστε να αποτρέψετε τις αναμενόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού και στα τέλη αποχέτευσης;
- Γιατί το Ελληνικό Δημόσιο νομοθετεί, αποδεχόμενο εκ των προτέρων την προτεινόμενη από την ΕΠΕΥΔΑΠ υψηλότερη τιμή για την παρελθούσα περίοδο του 2013-2020 αντί της επικαιροποιημένης, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση €46 εκατομμυρίων περίπου;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Γιάνης Βαρουφάκης
Αγγελική Αδαμοπούλου
Μαρία Απατζίδη
Κρίτων Αρσένης
Κλέων Γρηγοριάδης
Γιώργος Λογιάδης
Φωτεινή Μπακαδήμα
Σοφία Σακοράφα
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.