Εργασιακά

Σε αποικίες χρέους, με την φτωχοποίηση να θριαμβεύει, η εργασία δεν προστατεύεται!

Ατομικές Συμβάσεις: Νέο βήμα προς την Φτωχοποίηση & την Υπανάπτυξη

Συλλογικές Διαπραγματεύσεις: Βασικό στήριγμα κάθε μέτρου υπέρ της εργασίας

Ο Φαύλος Κύκλος

Όταν τα υπέρογκα χρέη (ιδιωτικά & δημόσια) συσσωρεύονται κι άλλο, οι υψηλοί φόροι πνίγουν τις παραγωγικές επενδύσεις, κι η φτώχεια αφαιρεί εναλλακτικές από τους πολλούς, η μισθωτή εργασία είναι αδύνατον να προστατευτεί.

Σε τέτοιο περιβάλλον,

 • η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας (π.χ. ατομικές συμβάσεις) που επιχειρεί η κυβέρνηση μειώνει κι άλλο το μερίδιο των μισθών στο εθνικό εισόδημα
 • η μείωση του μερίδιου των μισθών μειώνει κι άλλο την συνολική ζήτηση
 • η μείωση της συνολικής ζήτησης ενισχύει την Υπανάπτυξη (π.χ. ρηχή επιχειρηματικότητα, χαμηλή προστιθέμενη αξία)
 • η ενίσχυση της Υπανάπτυξης ρίχνει κι άλλο τις επενδύσεις

με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμα λιγότερο εφικτή η προστασία της μισθωτής εργασίας (π.χ. περισσότερη αδήλωτη εργασία, αδυναμία εφαρμογής της εργασιακής νομοθεσίας, απαξίωση της επιθεώρησης εργασίας).

Συμπερασματικά,

 • Ενώ κανένας εργασιακός νόμος δεν θα προστατεύσει την εργασία αν δεν συνοδεύεται από κουρέματα χρεών και πραγματικές πράσινες επενδύσεις,…
 • ο εργασιακός νόμος της κυβέρνησης, απορρυθμίζοντας κι άλλο την αγορά εργασίας, ενισχύει τον Φαύλο Κύκλο που ενισχύει την Υπανάπτυξη και μετατρέπει τη δουλειά σε δουλεία.

Ατομικές Συμβάσεις + Χρέη = Δουλεία + Υπανάπτυξη

Συλλογικές Διαπραγματεύσεις: Το προαπαιτούμενο για τα 4 βήματα προστασίας του κόσμου της εργασίας

 • Τέλος στην εκμετάλλευση ενοικιαζόμενων και πρεκαριάτου (ευάλωτων, ανυπεράσπιστων εργαζόμενων)
 • Τέλος στην αδήλωτη εργασία
 • Ισορροπία μεταξύ δουλειάς, σχόλης και προσωπικής ζωής
 • Προστασία της μισθωτής τηλε-εργασίας

Ο κ. Χατζηδάκης συμφωνεί, ισχυρίζεται, με τα παραπάνω. Όμως οι λύσεις που προτείνει θυμίζουν πυροσβέστη που προσπαθεί να σβήσει πυρκαγιά με βενζίνη:

 • Ενώ στηρίζει κάθε εργοδότη που απολύει μόνιμο προσωπικό και το υποκαθιστά με προσωπικό ενοικιαζόμενο από εργολάβο ψυχών, χύνει κροκοδείλια δάκρυα για το πρεκαριάτο.
 • Ενώ δηλώνει πως θα πατάξει την αδήλωτη εργασία, υποβαθμίζει τις Επιθεωρήσεις Εργασίας (ΣΕΠΕ) και τις υποκαθιστά με μια προσχηματική ψηφιακή κάρτα εργασίας που κανείς δεν θα έχει μείνει στις ΣΕΠΕ για να ελέγχει.
 • Ενώ κόπτεται για το δικαίωμα των εργαζόμενων να επιλέγουν λιγότερες ώρες εργασίας, ουσιαστικά δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να έχει εργαζόμενους-λάστιχο στη δούλεψή του, στους οποίους επιβάλει να «θέλουν» να εργάζονται όσες ώρες συμφέρει εκείνον – άπειρες ώρες τη μια εβδομάδα, έως μηδέν άλλες εβδομάδες
 • Ενώ δηλώνει ότι θέλει να προστατεύσει τους εργαζόμενους με τηλε-εργασία, δεν έχει τίποτα να πει για το πως θα τους προστατεύσει.

Το ΜέΡΑ25 θυμίζει στον κ. Χατζηδάκη το ρητό του Αριστοτέλη:

«Τίποτε πιο άνισο δεν υπάρχει από την ίση μεταχείριση των άνισων»

Το ΜέΡΑ25 αγωνίζεται και απαιτεί τα 4 ζητούμενα πιο πάνω να λυθούν στη βάση πλήρων, ισχυρών, υποχρεωτικών, συλλογικών διαπραγματεύσεων.

 • Αν οι εργαζόμενοι θέλουν άδεια άνευ αποδοχών, ή λιγότερες μέρες εργασίας, ή να εργάζονται κάποιες μέρες από το σπίτι με τηλε-εργασία…
 • Αν οι εργοδότες θέλουν να χρησιμοποιήσουν εργολαβική εργασία…

δεν έχουμε αντίρρηση εφόσον οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν πραγματικά – όχι βέβαια ατομικά αλλά παρουσία εκπρόσωπου του κλαδικού συνδικάτου στο πλαίσιο της συλλογικής σύμβασης εργασίας του κλάδου.

Συλλογικές Συμβάσεις + Κουρέματα + Πράσινη Μετάβαση = Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ο Εργασιακός Νόμος ολοκληρώνει το έργο των Μνημονίων

Η «Μητσοτάκης Α.Ε.» είναι συνεπής στην προώθηση της ρευστοποίησης μισθωτών και μικρομεσαίων.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση Τσίπρα, που (να μη ξεχνάμε) νομοθέτησε την κυριακάτικη εργασία, τα εμπόδια στην απεργία, τον υποκατώτατο μισθό, τους εργολαβικούς του Δημοσίουπρογράμματα κοινωφελούς εργασίας»), η Μητσοτάκης ΑΕ συνεχίζει με συνέπεια την ταξική-μνημονιακή επίθεση στον κόσμο της εργασίας.

Όπως και με τα κόκκινα δάνεια, τις εξορύξεις, και τον τζόγο, η «Μητσοτάκης Α.Ε.» αποδεικνύεται σταθερή στον δρόμο προς την Υπανάπτυξη που φέρνει η ικανοποίηση των αιτημάτων της αρπακτικής ολιγαρχίας.

Με αυτό το νομοσχέδιο για τα «εργασιακά», η «Μητσοτάκης Α.Ε.» ολοκληρώνει το καταστρεπτικό έργο των Μνημονίων, του «Ηρακλή» και του Πτωχευτικού απορρυθμίζοντας την αγορά εργασίας με τρόπο που εγγυάται την επιτάχυνση του Φαύλου Κύκλου της Υπανάπτυξης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο