Τα εργασιακά θυσία στον βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
28 Ιαν, 2019

Ο ΣΕΒ στο τελευταίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας που εκδίδει μηνιαίως, επιβεβαιώνει αυτό που λέγαμε από την αρχή: το μνημόνιο – ή επιτροπεία πλέον όπως έχει μετονομαστεί – έχει τις ευλογίες και την αμέριστη υποστήριξη της ελληνικής ολιγαρχίας.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ο ΣΕΒ: η επιστροφή της αγοράς εργασίας στα προ κρίσης επίπεδα «μπορεί να αποβεί καταστροφική» για την ελληνική οικονομία. Με άλλα λόγια, οι έλληνες βιομήχανοι μας λένε πως χάριν της ανταγωνιστικότητας, αυτής της αόριστης έννοιας που ουσιαστικά σημαίνει πως “η ευημερία του κεφαλαίου προηγείται της ευημερίας των ανθρώπων”, δεν πρέπει επουδενί να ανέβουν οι μισθοί και να αποκατασταθούν τα εργασιακά δικαιώματα (ΣΣΕ, ωράρια, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στο εργασιακό περιβάλλον). Οι μνημονιακές μεταρρυθμίσεις (βλ. απορρυθμίσεις) στην αγορά εργασίας ήλθαν σαν θείο δώρο για την ελληνική ολιγαρχία.

Θεωρούμε καταστροφικό για τον κόσμο της εργασίας το παιχνίδι της ανταγωνιστικότητας σε όρους εργασιακού κόστους, καθώς το μόνο που θα επιφέρει είναι η συνεχής υποβάθμιση των όρων εργασίας. Το ΜέΡΑ25 προτάσσει την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της διαρκούς αναβάθμισης των όρων εργασίας ως τον μόνο τρόπο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και αποκατάστασης της χειμάζουσας ζήτησης της εγχώριας αγοράς.

Τομέας Οικονομίας & Οικονομικών ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο