Εργασιακά δικαιώματα σε καραντίνα και εμπαιγμός των εργαζομένων εν μέσω κορωνοϊού

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
26 Μαρ, 2020

Η κυβέρνηση και ο υπουργός εργασίας μάλλον βρήκαν μια χρυσή ευκαιρία για να θέσουν τα εργασιακά δικαιώματα σε καραντίνα, τη στιγμή μάλιστα που εμπαίζουν μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες. Με μια πληθώρα “διευκρινήσεων” για τα όσα θα ισχύσουν με το επίδομα των 800 ευρώ και εν γένει το πως διαμορφώνεται η εργασία στην χώρα μας κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, αλλά και κατόπιν αυτής, ήρθαν οι εξειδικεύσεις των ρυθμίσεων του υπουργείου εργασίας για όλα αυτά τα ζητήματα.

Πρώτα από όλα η κυβέρνηση κατέστησε προϋπόθεση του επιδόματος των 800 ευρώ την αναστολή της εργασιακής σύμβασης για τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την δραστηριότητα τους λόγω των κυβερνητικών αποφάσεων για τον κορωνοϊό! Ενώ στις επιχειρήσεις που πλήττονται μεν αλλά δεν αναστέλλεται η λειτουργία τους, μπήκε από το “παράθυρο” μια προϋπόθεση για “κύρια δραστηριότητα” της επιχείρησης, αφήνοντας εκτός βοηθήματος των 800 ευρώ στην ουσία, χιλιάδες εργαζόμενους που οι τομείς στους οποίους εργάζονται μπορεί να έχουν πληγεί, όμως δεν αποτελούν την κύρια δραστηριότητα της επιχείρησης.

Βέβαια η κυβέρνηση αποφάσισε και να επεκτείνει αυτή την προϋπόθεση -από το πουθενά-, ακόμα και στην πρώτη κατηγορία -αυτή δηλαδή των επιχειρήσεων που έχουν ούτως ή άλλως αναστείλει την δραστηριότητα τους με κυβερνητική απόφαση-, για να περιοριστούν ακόμα περισσότερο οι δικαιούχοι του επιδόματος. Ο κυνισμός φυσικά δεν σταματάει εκεί, μιας και για τις επιχειρήσεις που πλήττονται δίνεται και η δυνατότητα για μονομερή -από τον εργοδότη χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τον εργαζόμενο- επιβολή εκ περιτροπής εργασία στο μισό, με αντίστοιχη μείωση των μηνιαίων αποδοχών τους κατά 50%, καθώς και δυνατότητα παράτασης αυτής της μορφής εργασίας για έξι μήνες -δηλαδή και μετά το πέρας, όπως ελπίζουμε, της κρίσης του κορωνοϊού-. Φαίνεται λοιπόν πως η κυβέρνηση δεν έχασε την ευκαιρία, εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης, να κάνει πλιάτσικο στα δικαιώματα των εργαζόμενων.

Ο εμπαιγμός όμως και η αναλγησία συνεχίστηκε και με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Καθώς η κυβέρνηση την τελευταία στιγμή, χωρίς καμία αιτιολογία και ερχόμενη σε πλήρη αντίθεση με τα όσα εξήγγειλε τις προηγούμενες μέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αποφάσισε να αφήσει εκτός βοηθήματος των 800 ευρώ τους δικηγόρους -λες και τα δικαστήρια συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά και άρα ο κλάδος δεν έχει πληγεί-, ενώ για τους ασκούμενους φυσικά ούτε λόγος, μιας και ούτως ή άλλως αποτελούν μια ακόμα σύγχρονη εργασιακή γαλέρα -μαζί με λοιπούς “πρακτικάριους “κ.α.- χωρίς δικαιώματα, χωρίς καμία πρόνοια και προστασία.

Και όλα αυτά ενόσω οι ομαδικές απολύσεις “οργιάζουν” ακόμα και μέσω ενός απλού μηνύματος στο κινητό -ενώ ο υπουργός εργασίας αρνείται και να σχολιάσει το συμβάν-, μαζί με την εργοδοτική αυθαιρεσία σε υπερωρίες, καταβολή δεδουλευμένων, προστασία εργαζομένων την ώρα της εργασίας τους από την νόσο και ένα δώρο του Πάσχα που -με την κυβερνητική συναίνεση- πήγε για το καλοκαίρι, καθιστώντας αβέβαιη την καταβολή του μαζί με το επίδομα αδείας. Οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ δεν πραγματοποιούνται, ενώ οι καταγγελίες εργαζομένων για τις συνθήκες συνωστισμού και επικινδυνότητας στην εργασία πληθαίνουν, μαζί με παράνομες απολύσεις, εξαναγκασμούς σε παραιτήσεις και άλλα πολλά.

Η κυβέρνηση ωστόσο απλώς παριστάνει τον σερίφη στους “ασυνείδητους” πολίτες, αδιαφορώντας πλήρως για τους ασυνείδητους εργοδότες, και δεν κάνει τίποτα απολύτως για όλα αυτά τα φαινόμενα. Αντιθέτως μάλιστα τα ανέχεται πρόδηλα και εξοργιστικά, ενώ τα υποθάλπει κιόλας σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία. Οι εργαζόμενοι όμως, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όλοι όσοι υφίστανται τις συνέπειες αυτής της κυβερνητικής ανευθυνότητας πρέπει να διεκδικήσουν στο ακέραιο όλα όσα δικαιούνται και τα οποία η κυβέρνηση επιφυλάσσει μόνο για “κλινικάρχες” και την λοιπή παρασιτική ολιγαρχία, αφήνοντας στο έλεος τους χιλιάδες ανθρώπους που δοκιμάζονται σε μια πρωτόγνωρη κρίση.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο