Επίσκεψη του ΜέΡΑ25 στο Αμαξοστάσιο Σεπολίων του ΜΕΤΡΟ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
19 Νοέ, 2021

Στις 18/11/2021 αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25 με τη βουλεύτρια Α΄ Αθήνας Αγγελική Αδαμοπούλου και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και του Τομέα Εργασίας και Συνδικαλιστικού του ΜέΡΑ25 Ελένη Βουβουλούδα, Ρένα Ξηροφώτου και Γιάννη Αναστασόπουλο, επισκέφτηκαν το Αμαξοστάσιο Σεπολίων της ΣΤΑ.ΣΥ. (Μετρό Αθήνας).

Στην μιάμιση ώρα της επίσκεψης στην Σιδηροδρομική Επιδομή, μίλησαν με εργαζομένους (τεχνίτες Σιδ/κης Επιδομής) της Βάρδιας του Τμήματος Συντήρησης των γραμμών και άκουσαν τα προβλήματά τους σχετικά με τις συνθήκες εργασίας και τα μισθολογικά τους θέματα, ενώ ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι από την εταιρεία του εργολάβου μετά το θανατηφόρο δυστύχημα, δεν τους είχε επισκεφτεί κανείς.

Οι εργαζόμενοι ανέφεραν πως δεν γίνονται προσλήψεις και όποτε έχουν έρθει λίγοι νέοι εργαζόμενοι, είχαν άσχετες ειδικότητες. Όλοι λοιπόν, επιθυμούν να φύγουν αλλά τους κρατούν ομήρους κόβοντάς τους τις μεταθέσεις. Γενικότερα οι συνθήκες εργασίας τους έχουν αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια και έχουν μεταβάλει την καθημερινότητα τους σε σημείο που ενώ παλαιότερα πήγαιναν με χαρά στην εργασία τους, τώρα νιώθουν μεγάλη άρνηση να προσέρχονται στον εργασιακό τους χώρο.

Ακόμα, δεν τους παρέχονται ήδη ατομικής προστασίας όπως παπούτσια ασφαλείας, γάντια κλπ.

Οι εργαζόμενοι ανέφεραν ακόμα ότι το μηχάνημα λείανσης των γραμμών με το οποίο προκλήθηκε το δυστύχημα, είχε χαλάσει άλλες 4 φορές μέσα στους 5 περίπου τελευταίους μήνες που εκτελούσε εργασίες στο χώρο τους. Ενώ και το δεύτερο όχημα-μηχάνημα λείανσης το οποίο υπάρχει, έχει παρουσιάσει βλάβες οι οποίες έχουν αναφερθεί στους προϊσταμένους τους με αντίστοιχη καταγραφή στο βιβλίο συμβάντων.

Ως ΑΜΕΛ (Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας) είχαν Κανονισμό με κανόνες ασφαλείας, ο ΗΣΑΠ ως εταιρεία δεν είχε αντίστοιχο, έτσι μετά την συνένωση των δυο εταιρειών τόνισαν οι εργαζόμενοι, παρατηρείται να δίνονται προφορικά και όχι εγγράφως αντιφατικές εντολές προς τους εργαζομένους, οι οποίες εντολές δεν συνάδουν ή είναι στα όρια με τους κανόνες ασφαλείας που γνώριζαν ως εργαζόμενοι στην ΑΜΕΛ.

Από την πλευρά μας η αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25 με τη βουλεύτρια Αγγελική Αδαμοπούλου τους εξήγησαν ότι θα αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες να φέρουν το θέμα στη Βουλή για τις κακές συνθήκες εργασίας τους και άλλα θέματα που τους απασχολούν. Επίσης είπε ότι θα επικοινωνήσουμε τα προβλήματα τους, σε ΜΜΕ στα οποία έχουμε κάποια πρόσβαση, όπως στο δικό μας ραδιόφωνο του κόμματος.

Επιπλέον η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25 τους πρότεινε να φτιάξουν ένα υπόμνημα εγγράφως με όσα ανέφεραν προφορικά και να κληθεί το Σωματείο τους σε κοινή συνάντηση με το ΜέΡΑ25, αιτούμενοι από το Σωματείο τους, στη συνάντηση αυτή να παρευρίσκονται και οι ίδιοι οι τεχνίτες της Σιδηροδρομικής Επιδομής.

Τέλος, οι δυο πλευρές δήλωσαν ότι μετά την πρώτη αυτή επαφή και γνωριμία θα συνεχίσουν την επικοινωνία και την συνεργασία, ώστε το ΜέΡΑ25 με τον θεσμικό του ρόλο να συνδράμει στην υποστήριξη των θεμάτων που τους απασχολούν.

 

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο