Επικουρική Ασφάλιση: το πρώτο βήμα προς την παράδοση της ασφάλισης στα ιδιωτικά συμφέροντα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
16 Σεπ, 2019

Σήμερα στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ θα πραγματοποιηθεί η ακρόαση του νέου διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ, του ταμείου επικουρικής ασφάλισης, κου Κωνσταντίνου.

Καταρχάς η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κρύβει τις προθέσεις της για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, είναι μια σταθερή επιδίωξη της νεοφιλελεύθερης δεξιάς και ιδίως των εντολέων ολιγαρχών που ελέγχουν το πολιτικό προσωπικό του Μεγάρου Μαξίμου. Προφανώς όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να λάβει χώρα από τη μια στιγμή στην άλλη. Η κυβέρνηση ξέρει πως πρέπει να λειάνει στη συλλογική αντίληψη το έδαφος για την αποδοχή αυτού του σχεδίου που θα δώσει το οριστικό χτύπημα στα καταρρακωμένα από την ύφεση και το PSI δημόσια ασφαλιστικά μας ταμεία, προσφέροντας την ιατρο-φαρμακευτική ασφάλιση και την ασφάλιση σύνταξης βορρά στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Η κυβέρνηση επιλέγει να ξεκινήσει αυτό το ξήλωμα χρησιμοποιώντας την επικουρική ασφάλιση ως αρχικό πεδίο εμπέδωσης του πλαισίου της ιδιωτικοποιημένης ασφάλισης: κεφαλαιοποιητικό σύστημα για τους νέους ασφαλισμένους. Το σύστημα αυτή τη στιγμή λειτουργεί με το λεγόμενο pay as you go μοντέλο. Οι εισφορές των εργαζομένων είναι τα χρήματα με τα οποία πληρώνονται οι τρέχουσες συντάξεις.

Το σύστημα που θα φέρει η ΝΔ θέτει σε κίνδυνο τις τρέχουσες συντάξεις, σε άμεσο τις επικουρικές, σε μεταγενέστερο χρόνο τις κύριες, διακυβεύοντας έτσι την λεγόμενη αλληλεγγύη των γενεών, την καταβολή δηλαδή των τωρινών επικουρικών συντάξεων: εφόσον οι εισφορές των νέων εργαζομένων θα πηγαίνουν σε προσωπικό κουμπαρά και δεν θα μπαίνουν στο κύκλωμα για να καταβάλλονται οι τρέχουσες επικουρικές συντάξεις, γεννιέται το ερώτημα, τι μέλλει γενέσθαι με τις τωρινές επικουρικές συντάξεις; θα περικοπούν; θα κληθούν οι νέοι εργαζόμενοι να καταβάλλουν διπλές εισφορές, δηλαδή και για τον προσωπικό τους κουμπαρά, και για τις τρέχουσες συντάξεις;

Αναγνωρίζουμε βέβαια πως το βασικό ζητούμενο είναι να αυξηθεί η απασχόληση, με ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ώστε οι εισφορές των εργαζομένων να επαρκούν για την καταβολή των συντάξεων στους δικαιούχους, κύριες και επικουρικές. Αλλά αυτό, μέσα στις μνημονιακές συνθήκες ασφυξίας και τιμωρητικής λιτότητας, δεν αποτελεί μια άμεση θεραπεία για το συνταξιοδοτικό, με την κυβέρνηση να πατά σε αυτό για να προχωρήσει σε μειώσεις και απορρύθμιση του ασφαλιστικού εν γένει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μεριά του υποστηρίζει πως επί δικής τους διακυβέρνησης το ταμείο σώθηκε και μάλιστα παράγει πλεονάσματα πλέον. Δίκιο έχουν, απλώς λησμονούν να μας πουν πως έγινε αυτό: με τεράστιες περικοπές – κυριολεκτική σφαγή – στις επικουρικές συντάξεις 350.000 συνταξιούχων που έλαβαν χώρα τον Ιούνιο του 2016 ακολουθώντας τις επιταγές του περιβόητου νόμου Κατρούγκαλου! Βέβαια μιλάμε για τους ίδιους που επαίρονταν και επαίρονται για τα υπερπλεονάσματα που πέτυχαν…

Η πρόταση του ΜέΡΑ25

Η μόνη βιώσιμη και κοινωνικά συνεκτική λύση, είναι αυτή που καταθέτει το ΜέΡΑ25: την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων και με εναλλακτικές πηγές εσόδων, πλην των εισφορών. Καταρχάς το ΜέΡΑ25 προτείνει την μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ/ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ σε Αναπτυξιακή Τράπεζα, οι μετοχές της οποίας θα περάσουν εξ ολοκλήρου στα ασφαλιστικά ταμεία. Ουσιαστικά δηλαδή η δημόσια περιουσία περνά στα ταμεία με διττό στόχο: και για ενίσχυση της κεφαλαιοποίησής τους – η οποία εκμηδενίστηκε με το καταστροφικό PSI του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και ως πηγή εσόδων, εφόσον θα εισρέουν στα ταμεία τα καθαρά έσοδα από την διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.

Δεύτερη εναλλακτική πηγή εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι η θέσπιση ενός φόρου στις τράπεζες, 0,2%, στα πρότυπα του βρετανικού bank levy, που θα κατευθύνεται εξ ολοκλήρου στην ενίσχυση του συνταξιοδοτικού. Η φορολογητέα ύλη αυτού του φόρου είναι πάνω στα δάνεια που λαμβάνουν οι ίδιες οι τράπεζες, όχι σε αυτά που χορηγούν. Επομένως και η υπερχρέωση των τραπεζών περιορίζεται, εφόσον αυξάνεται το κόστος με αυτό τον φόρο, αλλά και δημιουργούνται επιπλέον έσοδα για τα ασφαλιστικά μας ταμεία.

Στα παραπάνω πλαίσια, προφανώς και καταψηφίζουμε τον κο Κωνσταντίνου ακριβώς επειδή ο θεσμικός ρόλος που καλείται να αναλάβει έχει πολύ συγκεκριμένη αποστολή – οριζόμενη από την κυβέρνηση: την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης στην Ελλάδα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο