Επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
15 Μαρ, 2022

Στις 12.00 το μεσημέρι  ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών σχετικά με την συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Μητσοτάκης μετέφερε το ήπιο κλίμα στο οποίο διεξήχθη η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας καθώς και την εκτίμησή του ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι «ήσυχοι» επειδή ο κ. Ερντογάν, θορυβημένος από τις εξελίξεις στο Ουκρανικό, αποφάσισε να ρίξει τις εντάσεις στο Αιγαίο. Αν και αυτό δεν λύνει τα χρόνια προβλήματα, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, τουλάχιστον εξασφαλίζει ένα χρονικό διάστημα ηρεμίας και αποκλιμάκωσης των εντάσεων στο Αιγαίο.

Ο κ. Βαρουφάκης, αφού ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την ενημέρωση, σημείωσε την επιλογή του κ. Μητσοτάκη της μη εκ των προτέρων συνεννόησης με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκρίνοντας, αντ’ αυτής, μια εκ των υστέρων ενημέρωση που δεν βοηθά στην οικοδόμηση μιας εθνικής στρατηγικής – η οποία θα ενδυνάμωνε την θέση του ίδιου του Πρωθυπουργού σε τέτοιες συναντήσεις.

Επί πλέον, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 θύμισε στον κ. Μητσοτάκη την πάγια πρόταση του κόμματος για αποφυγή διμερών διαπραγματεύσεων που αποτελούν παγίδα για τη χώρα μέσω επίσημης πρόσκλησης της Αθήνας σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου σε Περιφερειακή Διάσκεψη με μόνο θέμα την από κοινού χάραξη των θαλάσσιων ζωνών. Είτε ο κ. Ερντογάν συμφωνήσει είτε διαφωνήσει μια τέτοια πρόσκληση θα δημιουργούσε ερείσματα για την χώρα και προοπτική διεξόδου. Η κυβέρνηση, όμως, αντί να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία εγκλωβίζεται όλο και περισσότερο σε αδιέξοδες διμερείς διαπραγματεύσεις.

Τέλος, αφού ο κ. Βαρουφάκης ανέπτυξε τη θέση του ΜέΡΑ25 για επίλυση του Ουκρανικού στη βάση συμφωνίας κορυφής Μπάιντεν-Πούτιν (όπου η διεθνής κοινότητα θα εγγυάται την ανεξαρτησία μιας ουδέτερης Ουκρανίας με αντάλλαγμα την απόσυρση των Ρωσικών στρατευμάτων καθώς και την ματαίωση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας), έθεσε το ίδιο ερώτημα στον κ. Μητσοτάκη που έχει καταθέσει και επίσημα ως επίκαιρη ερώτηση που εκκρεμεί να συζητηθεί  στη Βουλή: Ποια πρόταση επίλυσης του Ουκρανικού καταθέτει η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ;

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο