Έναρξη και 1o Πάνελ Ημερίδας για τα Κόκκινα Δάνεια: Δανειολήπτες και Νομική Υποστήριξη

Δραστηριότητα
24 Φεβ, 2020

Ξεκίνησε η ημερίδα του ΜέΡΑ25 για τα Κόκκινα Δάνεια με χαιρετισμό της Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Β’3 Αθηνών Σοφίας Σακοράφα. Η Βουλευτής του ΜέΡΑ25 έκανε λόγο για την άρνηση μας να υποταχθούμε και να συμβιβαστούμε με την μνημονιακή ρητορική περί ανυπαρξίας εναλλακτικής, “είναι καθαρά ζήτημα πολιτικής βούλησης η επίλυση του προβλήματος” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η συζήτηση στο 1ο πάνελ ξεκίνησε με συντονιστή τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιάτη.

Η Τόνια Κατερίνη από την Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των πλειστηριασμών μίλησε για την εμπέδωση μιας ψυχολογίας φόβου στους δανειολήπτες οι οποίοι ανά πάσα στιγμή βρίσκονται σε κίνδυνο απώλειας της κατοικίας τους ώστε να ξεπληρώσουν το δάνειο τους. Ακόμη έκανε λόγο για την επιθετική αντιμετώπιση του ζητήματος και από τα δικαστήρια που πολλές φορές δεν αντιμετωπίζουν όπως πρέπει τους δανειολήπτες, ενώ ανέφερε ότι πρόκειται για ένα γενικότερο σχέδιο αμφισβήτησης του μοντέλου ιδιοκατοίκησης και μικρής ιδιοκτησίας, “μια στρατηγική προσέγγιση του συστήματος για να διαρρήξει το κοινωνικό συμβόλαιο και για αυτό το κοινωνικό αγαθό”. Τέλος μίλησε για την αναγκαιότητα τόσο της θεσμοθέτησης της προστασίας της πρώτης κατοικίας (καθώς δεν υπάρχουν πολιτικές κοινωνικής κατοικίας), όσο και του δραστικού κουρέματος των χρεών των δανειοληπτών. Κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης για το ζήτημα.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Ανουσάκης από το ΙΝΚΑ, ο οποίος έθεσε το ζήτημα του ελέγχου των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Παράλληλα ανέφερε ότι οι λεγόμενοι “μπαταξήδες” του Κυβερνητικού αφηγήματος, είναι ελάχιστοι ενώ ο μεγάλος αριθμός των δανειοληπτών έχει περιέλθει σε ανυπαίτια οικονομική αδυναμία λόγω της κρίσης.

Ο Βίκτωρας Τσιαφούτης, δικηγόρος και σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρθηκε στις καταστάσεις Ισπανίας και ΗΠΑ που θα δούμε επειδή δεν υπάρχει καμία κοινωνική δομή, καμία πρόβλεψη και κανένα κοινωνικό μέτρο, ενώ ακόμα και η ίδια η ΕΕ έχει επισημάνει τις επιπτώσεις της απώλειας της στέγης. Ακόμα έκανε λόγο για την προστασία της κατοικίας ακόμα και από το Σύνταγμα, “είναι συνταγματικό το δικαίωμα στην ιδιόκτητη στέγη και ειδικά με το άρθρο 2 για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια του Συντάγματος”. Τέλος ανέφερε ότι χρειάζεται ένας μόνιμος, πάγιος θεσμός προστασίας της κύριας κατοικίας (όπως υπάρχει ακόμα και στις ΗΠΑ στον Πτωχευτικό Κώδικα).

Η Νανά Παπαδογεωργάκη, δικηγόρος και διαμεσολαβήτρια του Προμηθέας μίλησε για την Τραπεζική Διαμεσολάβηση και την δυνατότητα για άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος που παρέχει και αυτή, πάντα φυσικά με ένα πλαίσιο προστασία της πρώτης κατοικίας όμως.

Τέλος το πάνελ έκλεισε ο Παναγιώτης Πεβερέτος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας ο οποίος ανέφερε ότι δεν είναι μόνο τα σπίτια αλλά και οι μονάδες που απειλούνται, φέρνοντας ως παράδειγμα μια κτηνοτροφική μονάδα στα Γιαννιτσά την οποία ήδη την έχουν πάρει από τους κτηνοτρόφους και αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι θα έχουμε “κακά ξεμπερδέματα στη χώρα”. Ακόμα ζήτησε να διαγράφεται η διαφορά των δανείων από τα κέρδη των funds μέχρι το ύψος των δανείων.

Κλείνοντας τον πρώτο κύκλο της ημερίδας έκανε παρέμβαση ο κ. Περβανάς από τον Σύλλογο Δανειοληπτών και Καταναλωτών Βορείου Ελλάδας, ο οποίος αφού δήλωσε την στήριξη του στην πρωτοβουλία του ΜέΡΑ25 μίλησε για τις μετοχές του ΤΧΣ και την αξιοποίηση τους τώρα αφού δήθεν βγήκαμε από τα μνημόνια.

Στη συζήτηση που ακολούθησε με το κοινό, τέθηκε το ζήτημα των δανείων των ΕΤΒΑ, των ξενοδόχων και άλλων παραγόντων. Ενώ έγινε εκτενής αναφορά στις απειροελάχιστε πιθανότητες να παρεισφρήσουν στρατηγικοί κακοπληρωτές στον νόμο Κατσέλη, ειδικά από τη στιγμή που με τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει πλέον αίρεται αυτομάτως το τραπεζικό απόρρητο. Ενώ ακόμα και η ίδια η έννοια του “στρατηγικού κακοπληρωτή” έχει πλέον υποβαθμιστεί αν και έχει συνδεθεί με την Σχολή του Σικάγο. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για το ότι οι 20.000 που μπήκαν και βγήκαν από την λεγόμενη πλατφόρμα, το έκαναν λόγω της άρσης του απορρήτου. Άλλωστε το 10% που ήταν με στοιχεία οι στρατηγικοί κακοπληρωτές έγινε μέσα σε μία νύχτα 25% με ένα μόνο δημοσίευμα χωρίς κανένα στοιχείο.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο