2o Πάνελ Ημερίδας για τα Κόκκινα Δάνεια: Κόκκινα Δάνεια και Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα

Δραστηριότητα
24 Φεβ, 2020

Την ημερίδα του ΜέΡΑ25 για τα Κόκκινα Δάνεια χαιρέτησε ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την δημοτική παράταξη “Ανταρσύα στις γειτονιές της Αθήνας”, ο οποίος μίλησε για εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία του ΜέΡΑ25 και έθεσε κάποια ζητήματα για την πολιτική ρήξης με τις μνημονιακές πολιτικές για τα κόκκινα δάνεια και τις τράπεζες. Ζήτησε διαγραφή χρεών των δανειοληπτών, κρατικοποίηση των τραπεζών (συγκεκριμένα εργατικό έλεγχο) και διάσωση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) για να προστατευτεί το δικαίωμα στη στέγαση των πολιτών.

Το 2ο Πάνελ συντόνισε ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Πουλής ο οποίος έκανε λόγο για την προσπάθεια που γίνεται να αποπολιτικοποιηθεί η συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια και ως εκ τούτου είναι μια καλή ευκαιρία να γίνει μια ουσιαστική και πολιτική κουβέντα.

Την συζήτηση ξεκίνησε ο κ. Αλεβιζάκης (μέλος της κεντρικής διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος) ο οποίος έκανε λόγο για ανάγκη προστασίας των επιχειρήσεων ενώ αναφέρθηκε και στο μοντέλο της Κύπρου που έδινε δικαιώματα και στους δανειολήπτες πάνω στα δάνεια τους. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Καββαθάς Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας) ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση του ΜέΡΑ25 ως ικανοποιητική βάση συζήτησης.

Ο κ. Κογιουμτσής από την ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) μίλησε για την αναγκαιότητα να εξυγιανθεί το τραπεζικό σύστημα ώστε να δώσει χρήματα στην πραγματική οικονομία ενώ σχετικά με την πρωτοβουλία του ΜέΡΑ25 ανέφερε ότι αυτή προσδίδει κύρος στο πολιτικό σύστημα. Από το ΕΒΕΑ (Επαγγελματικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών) ο κ. Λαμπρόπουλος έκανε λόγο για την εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους ως ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δυσεπίλυτα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση.

Τέλος ο κ. Χατζηθεοδώρου Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) είπε ότι δεν μπορούμε σε μια σύγχρονη κοινωνία να μιλάμε για λύσεις αυτού του τύπου με εξώσεις και πλειστηριασμούς. Έθεσε το ζήτημα της “οικονομικής δημοκρατίας” με ίσα δικαιώματα (ισονομία) χωρίς εξαιρέσεις, καθώς και το ζήτημα της επαναγοράς των δανείων από τους δανειολήπτες στο μοντέλο της Κύπρου.

Συζήτηση έγινε ακόμα για την συνέπεια των δανειοληπτών καθώς και την ασυνέπεια κράτους και τραπεζών απέναντι τους, τον κοινωνικό παράγοντα του όλου ζητήματος της προστασίας και την στρατηγική πολιτική επιλογή του συστήματος για επίθεση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, χαρακτηριστικά ειπώθηκε ότι “η τρόικα με το που ήρθε στην Ελλάδα απαίτησε να μειωθούν τα ΑΦΜ στη χώρα”.

Τη συζήτηση χαιρέτησε ο Βουλευτής Β’1 Αθηνών του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης ο οποίος αναφέρθηκε στον αδιέξοδο φαύλο κύκλο του προβλήματος αλλά και στο Mega που άνοιξε παρά τα 160 εκατομμύρια που χρωστάει το ΔΣ του και χωρίς να έχει κατασχεθεί σε αυτούς όχι πρώτη κατοικία αλλά ούτε και δεύτερη θαλαμηγός. Χαιρετισμό έκανε και ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης ο οποίος αναρωτήθηκε “πώς δεν έχει γίνει ακόμα κάποια κοινωνική έκρηξη με αυτά τα ζητήματα”.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο