Το ατύχημα του “Olympus” στην Σαντορίνη αναδεικνύει μια σειρά προβλημάτων, τα οποία δημιουργήθηκαν από την επιδεικτική αδιαφορία για την ανάγκη διατήρησης της οικολογικής ισορροπίας.
Πρώτα από όλα αναδεικνύονται τα προβλήματα των ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων: η Ελλάδα σε μια εποχή που τα ορυκτά καύσιμα εγκαταλείπονται ξεκινά τις γεωτρήσεις! Δεν καταλάβαμε τίποτα από την κλιματική αλλαγή.
Δεύτερον αναδεικνύεται η ρυπογόνα επίπτωση της ναυτιλίας, ιδιαίτερα στα λιμάνια. Η Ελλάδα, που είναι μια ναυτική χώρα, θα έπρεπε να πρωτοστατεί στις νέες καθαρές τεχνολογίες, στην ναυτιλία αλλά και στα υψηλά ποιοτικά στάνταρντς. Η αδιαφορία πολλών ετών ταίριαξε και ενισχύθηκε με την λιτότητα της χρεοδουλοπαροικίας.
Τρίτον ο τουρισμός, που προσφέρει τόσα πολλά στην Ελλάδα, λόγω της μοναδικής φυσικής καλλονής της, δεν μπορεί να στηρίζεται στην ποσότητα αλλά στην ποιότητα. Η υπερβολική χρήση κάποιων μοναδικών τουριστικών προορισμών φθείρει αυτούς ακριβώς τους πόρους που “πουλάει”, δηλαδή τις φυσικές καλλονές τους: ξενοδοχεία, που αλλοιώνουν τα τοπία, ρύπανση από τον μεγάλο όγκο ναυσιπλοΐας έως και ατυχήματα όπως του Sea Diamond.
Ο τουρισμός και οι μεταφορές θα πρέπει να αλλάξουν στα πλαίσια μιας Πράσινης Μετάβασης, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα του ΜέΡΑ25, με στόχο την διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας που είναι προϋπόθεση για την διατήρηση των φυσικών καλλονών της χώρας μας, οι οποίες με την σειρά τους είναι απαραίτητες για την διατήρηση των τουριστικών χαρακτηριστικών της.
τομέας Πράσινης Μετάβασης ΜέΡΑ25
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.