Ελλάδα – Αυστρία συμμαχία με χαμένους τους πρόσφυγες και τη δημοκρατία

Αναδημοσιεύσεις
31 Αυγ, 2020

Λίγες ώρες μετά την ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για το θέμα του φράχτη στον Έβρο, υπουργικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Γιώργο Κουμουτσάκο συνόδευσε στις Καστανιές Έβρου τον Αυστριακό Υπουργό Εσωτερικών κ. Καρλ Νιχάμερ.

Εκεί έγιναν δηλώσεις αβρότητας και αμέριστης στήριξης κι από τις δυο πλευρές, με τον κ. Χρυσοχοΐδη να ευχαριστεί την Αυστριακή κυβέρνηση και να σημειώνει πως γίνονται κοινοί αγώνες των δυο χωρών για το προσφυγικό, τον κ. Μηταράκη να ευχαριστεί την Αυστρία για το δώρο που έκανε στη χώρα μας, το επίσημο τζάκετ της αυστριακής ομάδας «Κόμπρα», που επιχειρεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, θεωρώντας πως είναι «ένα δώρο που αντανακλά την υψηλή σημασία που δίνει η Αυστρία στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ» και τον κ. Νιχάμερ να δηλώνει «Τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Αυστρίας. Είχαμε εξαιρετικά χρήσιμες και εποικοδομητικές διμερείς συνομιλίες. Η Αυστρία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και θα τη βοηθήσει σε ό,τι χρειαστεί».

Αυτό, όμως, που είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα δεν είναι το γεγονός πως ο υπουργός μιας κυβέρνησης αδελφού κόμματος με τη ΝΔ επισκέφθηκε τη χώρα μας. Το βασικότερο είναι πως το κόμμα του κ. Νιχάμερ, το ÖVP κέρδισε τις εκλογές του 2017, έπειτα από μια έντονη στροφή στην ήδη συντηρητική ατζέντα του, αναπτύσσοντας το πρόταγμα περί καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης και πολέμου εναντίον του πολιτικού Ισλάμ με αρκετά κοντινή, δηλαδή, ατζέντα με το ακροδεξιό κόμμα της χώρας, το FPÖ με το οποίο και συγκυβερνά τώρα.

Δυστυχώς, ο εναγκαλισμός της ΝΔ και της κυβέρνησης με μια κυβέρνηση όπως αυτή της Αυστρίας δεν προμηνύει τίποτα καλό για τη διαχείριση του προσφυγικού. Μοιάζει, παρόλα αυτά, η υπόσχεση και η επιθυμία για συνεργασία των δυο χωρών να έρχεται σαν αποκορύφωμα μιας προσπάθειας της κυβερνώσας παράταξης να τέρψει τόσο το νεοφιλελεύθερο όσο και το πιο ακροδεξιό κοινό της, ίσως, σε μια προσπάθεια περιορισμού των διαρροών ψηφοφόρων της προς κόμματα που εκφράζουν την ιδεολογία αυτή, μιας προσπάθειας που, στο βωμό της διατήρησης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, μπορεί να θυσιάσει τους πονεμένους πρόσφυγες και τη δημοκρατία χωρίς ούτε καν μια δεύτερη σκέψη.

Οι απόψεις, τώρα, του ΜέΡΑ25 για τον φράχτη στον Έβρο είναι γνωστές, αρνούμαστε να εγκλωβιστούμε στο κατασκευασμένο, επίπλαστο και εθνικά επικίνδυνο δίλημμα «κλειστά ή ανοιχτά σύνορα», προτάσσοντας την ανθρωπιστική και ορθολογική διαχείριση των συνόρων μας, βάσει των διεθνών κανόνων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των καταστατικών αρχών του ΟΗΕ.

Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εργαλειοποιήσει τα πάντα, μέχρι και την πανδημία του κορονοϊού, για να επεκτείνει τα μισανθρωπικά της σχέδια, επισημαίνοντας πως είναι απαραίτητη η επισκευή και η επέκταση του φράχτη για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού με την εισδοχή προσφύγων, την ίδια στιγμή που κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει πως όλοι εκείνοι που εισέρχονται νόμιμα στη χώρα ως τουρίστες είναι υγιείς και μόνο οι πρόσφυγες μπορούν να νοσούν με κορονοϊό. Γιατί δεν θέλω να μπω σε καμία θεωρία συνωμοσίας πως θα εισέλθουν μόνο νοσούντες από την Τουρκία για να μας κολλήσουν.

Φυσικά, αρνούμαστε, επίσης, να βαφτίσουμε “εισβολή” την προσπάθεια κατατρεγμένων να περάσουν στην Ευρώπη.

Αξίζει, κλείνοντας, να σημειωθεί πως ο φράχτης στον Έβρο δεν είναι κάτι νέο. Η εξαγγελία για τη δημιουργία του έγινε το 2010 από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και το έργο ολοκληρώθηκε το 2012, ενώ οι αντιδράσεις όλα αυτά τα χρόνια ήταν πολλές και ποικίλες. Αν γυρίσουμε στο 2015, θα θυμηθούμε τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ να ζητά με κινητοποιήσεις το γκρέμισμα του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, του φράχτη της ντροπής, και τη δημιουργία ασφαλούς διέλευσης για τους πρόσφυγες, παράλληλα με τη δημιουργία ανοιχτών δομών φιλοξενίας που δε θα θυμίζουν σε τίποτα τα αισχρά κέντρα κράτησης μεταναστών, αλλά θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση. Τα χρόνια πέρασαν και φυσικά τόσο ο φράχτης της ντροπής έμεινε στη θέση του όσο και τα κέντρα κράτησης – ανθρωποφυλακές παρέμειναν ανοικτά και γέμισαν με ακόμα περισσότερες πονεμένες ψυχές.

Ως ΜέΡΑ25 θεωρούμε πως τα σύνορά μας θα πρέπει να είναι ανοικτά, αλλά ελεγχόμενα και ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, όπως η παρούσα, θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, ψύχραιμοι, αλλά και έτοιμοι να αντιδράσουμε, αν χρειαστεί, όχι υψώνοντας και ενισχύοντας φράχτες, αλλά συνδυάζοντας τον ανθρωπισμό προς τους πρόσφυγες με τη φύλαξη και τη διασφάλιση των συνόρων μας. Και, φυσικά, χωρίς να χαριεντιζόμαστε και να δεχόμαστε χτυπήματα στην πλάτη από πολιτικούς εκφραστές μισανθρωπικών και φοβικών πολιτικών που εθελοτυφλούν απέναντι στη σημαντικότατη ανθρωπιστική προσφυγική κρίση που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ολιστικά, οργανωμένα και με πρόταγμα τον ανθρωπισμό, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα προβλεπόμενα από τις διεθνείς συμβάσεις.

Φωτεινή Μπακαδήμα, βουλευτής Β Πειραιά και Γραμματέας της ΚΟ του ΜέΡΑ25

Πηγή: efsyn.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο