5 γυναίκες από 5 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία, Βρετανία, Γερμανία) εκλέχτηκαν στις 6 κενές θέσεις του Συντονιστικού του DiEM25

Συνεντεύξεις - videos
31 Αυγ, 2020

Όπως κάθε Αύγουστο, μόλις ολοκληρώθηκε η πανευρωπαϊκή ψηφοφορία για την ανανέωση 6 από τις συνολικά 12 θέσεις της πανευρωπαϊκής Συντονιστικής Επιτροπής του DiEM25.

Το Καταστατικό του DiEM25 προβλέπει ποσόστωση τέτοια ώστε η γυναικεία εκπροσώπηση να μην υστερείται ποτέ του 50% των μελών του κάθε οργάνου. Αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η ισότητα για εμάς είναι κάτι παραπάνω από καταστατική επιταγή, αυτό τον Αύγουστο τα μέλη του DiEM25 εξέλεξαν 5 γυναίκες για τις 6 κενές θέσεις – κάνοντας πράξη τον φεμινισμό στην εσωτερική δημοκρατία του πρώτου ενιαίου πανευρωπαϊκού κινήματος.

Στο μεταξύ, στον ελληνικό εκλογικό βραχίονα του DiEM25, το ΜέΡΑ25, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την εκλογή της πρώτης μας Κεντρικής Επιτροπής – η οποία με τη σειρά της θα εκλέξει την επόμενη Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Είμαστε σίγουροι ότι, όπως και στο DiEM25, οι γυναίκες θα παίξουν κομβικό ρόλο στην αναβάθμιση της εσωτερικής κομματικής δημοκρατίας μας.

Δύο λόγια για τα 5 νέα μέλη της πανευρωπαϊκής Συντονιστικής Επιτροπής του DiEM25, που καλούνται να παίξουν καθοδηγητικό ρόλο στον πανευρωπαϊκό αγώνα εναντίον του Διττού Αυταρχισμού (του Κατεστημένου της ΕΕ, από τη μία, και της Ξενοφοβικής Ακροδεξιάς, από την άλλη) – με τη σειρά στην οποία εκλέχτηκαν:

ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΠΑΚΑΔΗΜΑ

Μακράν πρώτη σε ψήφους, η Φωτεινή δεν χρειάζεται συστάσεις. Από τα ιδρυτικά μέλη του DiEM25 και του ΜέΡΑ25, με «γαλόνια» από τη διαπραγμάτευση του ’15, και πλέον μία απ’ τους εννέα βουλευτές που εξέλεξε το ΜέΡΑ25 στην πρώτη του εκλογική αναμέτρηση.

BERAL MADRA

Συνοδοιπόρος από την Τουρκία, η Μπεράλ – η Μεγάλη Κυρία της Τουρκικής Αριστεράς – είναι από τις γνωστότερες επιμελήτριες Σύγχρονης Τέχνης, με θητεία και εκθέσεις στα μεγαλύτερα μουσεία μοντέρνας τέχνης και μπιενάλε. Ιδίως στην παρούσα συγκυρία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η παρουσία της στο κεντρικό συντονιστικό όργανο του DiEM25 είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για τους δημοκράτες της Τουρκίας, της Ελλάδας αλλά και, βέβαια, της Ευρώπης όλης.

JULIJANA ZITA

Νέα γυναίκα από την τέως Γιουγκοσλαβία (την σημερινή Βόρεια Μακεδονία), η Τζουλιάνα μεγάλωσε, ζει και εργάζεται στη Γερμανία. Μαχητική και ορεξάτη, παλιάς ακτιβιστικής πάστας, άριστου ήθους, και μ’ έναν δυσεύρετο στις μέρες μας μαρξιστικό φεμινισμό – συνοδοιπόρος που θα είναι μαζί μας μέχρι το τέλος.

ROSEMARY BECHLER

Μαζί μας από την πρώτη μέρα του DiEM25, η συνιδρύτρια του κινήματός μας και μέλος της πρώτης Συντονιστικής Επιτροπής επιστρέφει στην Συντονιστική Επιτροπή μετά από διετή απουσία, στην διάρκεια της οποίας εργάστηκε σκληρά οργανώνοντας τη δουλειά του DiEM25 Βρετανίας στις χαλεπές μέρες που το κίνημά μας εναντιωνόταν στο Brexit αλλά παράλληλα έχτιζε γέφυρες με προοδευτικούς οπαδούς του Brexit που δεν είχαν πειστεί από την ΕΕ. Μετά από δεκαετίες ακτιβισμού στο πλαίσιο του Εργατικού Κόμματος (Labour Party), στην ομάδα του Τζέρεμι Κόρμπι, και πάνω από δεκαετή εμπειρία ως συντάκτρια του OpenDemocracy.net, η φιλέλλην Ρόζμαρι έχει δώσει την ψυχή της στο DiEM25 κι έχει σταθεί συγκινητικά δίπλα στο ΜέΡΑ25 από την πρώτη ημέρα ίδρυσής του.

PATRIZIA POZZO

Η Πατρίτσια είναι παλαίμαχος του DiEM25 γενικά και του DiEM25 Ιταλίας ειδικότερα. Δούλεψε σκληρά για να εδραιωθεί το κίνημα μας στο πολυτάραχο πολιτικό κλίμα της χώρας της. Από το 2017 έως το 2019, έως δηλαδή τις περασμένες ευρωεκλογές, ήταν Υπεύθυνη Τύπου στην Ιταλία του DiEM25, μια δουλειά που έκανε υποδειγματικά καθώς ειδικεύεται, επαγγελματικά, στις δημόσιες σχέσεις.

JORDI AYALA ROQUETA

Ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών ενός δήμου με προϋπολογισμό δισεκατομμυρίων, ο Τζόρντι είναι από το 2015 το ουσιαστικό No. 2 του Δήμου της Βαρκελώνης. Πέραν του ότι έχει αφήσει ιστορία με την καινοτομία που εισήγαγε στο Δήμο του Συμμετοχικού & Διάφανου Προϋπολογισμού (μια διαδικασία που, από τη μία, επιτρέπει στους πολίτες να συμμετέχουν στην εκπόνηση του Π/Υ και, από την άλλη, επιτρέπει σε κάθε πολίτη να βλέπει πως ξοδεύεται το κάθε ευρώ), ο Τζόρντι είναι από τους συνιδρυτές, επί σκηνής στο Βερολίνο (!), του DiEM25.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο