Εκρηκτική κατάσταση στη Μόρια, διεθνής διασυρμός της χώρας και πάνω από όλα, χαμένοι αθώοι

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
01 Οκτ, 2019
Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Όλα δείχνουν πως τα πράγματα για τους κατατρεγμένους μόνο χειρότερα θα γίνονται. Η ΝΔ θέλει να εφαρμόσει κατά γράμμα αυτό που η ανθρωπολογία έχει ονομάσει “prevention through deterrence”. Mε λίγα λόγια: να κάνει τη ζωή των προσφύγων όσο το δυνατόν πιο δύσκολη επί ελληνικού εδάφους προκειμένου να αποτρέψει «τις ροές» από το να αυξηθούν. Και επιμένει να το κάνει παρόλο που η έρευνα έχει δείξει ξανά και ξανά πως κάτι τέτοιο δεν έχει δουλέψει πουθενά.

Οι άνθρωποι που έγιναν «ροές» θα «απολαμβάνουν» σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες κυβερνητικές δηλώσεις  μια ακόμα πιο θολή απονομή ασύλου, μια πιο γρήγορη επιστροφή εκεί που τους περιμένει η πείνα και η φτώχεια, πολλές φορές όπως έχει αποδειχθεί και ο θάνατος, ενώ πλέον κανείς δε θα λαμβάνει στα σοβαρά υπόψη τη ψυχοσωματική υπόσταση ενός ανθρώπου που ζητάει ασφαλές καταφύγιο καθώς όπως μας πληροφορούν τα συστημικά ΜΜΕ το «μετατραυματικό στρες» και άλλοι παράμετροι δεν θα λαμβάνεται υπόψη υπέρ της αίτησης ασύλου.

Εννοείται, για να ευκολύνει το όλο θέμα, οι φωστήρες των νομικών της κυβέρνησης –σε συνεργασία με ποιον από την Ε.Ε;- θα αποφασίσουν εκείνοι για ασφαλείς τρίτες χώρες ενώ εξαρχής ο κατάλογος των προσφυγογενών χωρών θα αλλάξει: για τη ΝΔ ο άνθρωπος έχει δικαίωμα να κινηθεί μόνο όταν τον βομβαρδίζουν και όχι όταν πεθαίνει από πείνα, φτώχεια, από την κλιματική αλλαγή που έχε ρημάξει τη γη του, από τις πολυεθνικές που εργολαβούν εις βάρος των πιο αδυνάτων και από χίλιους δυο λόγους που κάνουν τον βίο αβίωτο σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, από πολέμαρχους που βιάζουν, στρατολογούν παιδιά, έως τις νέες κλιματικές συνθήκες που ερημοποιούν τεράστια κομμάτια του πλανήτη και αναγκάζουν ανθρώπους στον εκτοπισμό.

Προκειμένου να κερδίσει το επικοινωνιακό παιχνίδι η ΝΔ τάζει το ακατόρθωτο: να φυλαχθούν τα σύνορα, να φεύγουν πίσω όσοι έρχονται, πράγματα που κανείς δεν κατάφερε και κανείς δε θα καταφέρει γιατί πολύ απλά αυτό το παγκόσμιο, τεράστιο ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με επικοινωνιακά κόλπα και υποσχέσεις που σκοπό έχουν να κατευνάσουν τον ψηφοφόρο.

Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν μπορεί να το λύσει γιατί ακριβώς η ίδια και η νοοτροπία που την θρέφει είναι στον ίδιο τον πυρήνα της δημιουργίας του. Στο πρακτικό μέρος, εν όψει χειμώνα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που συνεχίζουν να στιβάζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης –τα οποία η ΝΔ όχι μόνο δεν «έκλεισε» όπως διατυμπάνιζαν τα κατά τόπους στελέχη της πριν τις εκλογές αλλά είδε να διατρανώνονται έως το αδιαχώρητο- πρόκειται ξανά να δοκιμαστούν στις πλέον απάνθρωπες συνθήκες. Κανένα σχέδιο δεν υπάρχει για τον επερχόμενο χειμώνα, κανένα από τα μέτρα που θέλει να πάρει η ΝΔ δεν έχει μακροπρόθεσμη ισχύ.

Αν η ΝΔ, όπως δείχνει, συνταχθεί με τα πλέον συντηρητικά στοιχεία στην Ε.Ε. με τις πολιτικές Σαλβίνι και Ορμπάν και όπως παλιότερα αν επιμένει στους φράχτες και στον εγκλεισμό (δεν ξεχνάμε το φιάσκο Σαμαρά με τον φράχτη του Έβρου που απλά έδωσε διέξοδο στην μετακίνηση προς τα νησιά του Αιγαίου) το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: εκρηκτική κατάσταση στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, διεθνής διασυρμός της χώρας και πάνω από όλα, χαμένοι αθώοι.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο