Εκλογές στη Μεγάλη Βρεττανία: η εποχή των τεράτων

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
13 Δεκ, 2019

Τo εκλογικό αποτέλεσμα στην Αγγλία είναι ο τελευταίος κρίκος μιας μακράς αλυσίδας εκλογικών «τερατογεννέσεων» σε όλο τον πλανήτη. Από τον Τραμπ μέχρι το Μπολσονάρο και από το Brexit μέχρι τον Ορμπαν, η μισανθρωπική ολιγαρχική δεξιά θριαμβεύει καβαλώντας το κύμα της δυσαρέσκειας με σανίδα την επιθετική γλώσσα, τη θηριώδη προπαγάνδα και, η άβολη αλήθεια, τις στρατηγικές αδυναμίες της Αριστεράς.

Ο εκλογικός θρίαμβος του Μπόρις Τζόνσον αποτελεί μια νίκη της πολιτικής του Διχασμού αλλά και ένα εντυπωσιακό αυτογκόλ του ακραίου κέντρου που επέλεξε να διεξάγει έναν πόλεμο φθοράς εναντίον του λελογισμένου Brexit του Κόρμπυν, αντιμετωπίζοντας τους ψηφοφόρους του Leave και την ίδια τη Δημοκρατία με περιφρόνηση.

Παράλληλα, η ραγδαία άνοδος της στερλίνας με την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος, είναι «Ταξική Πάλη 101»: Το Βrexit θα προκαλέσει αφάνταστη ζημιά στη Βρετανική οικονομία, αλλά οι «επενδυτές» προτιμούν χίλιες φορές τη συρρίκνωση της πίτας από το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης Εργατικών που θα αναδιανείμει κάποια απ’ τα υπερκέρδη των λίγων στους πολλούς.

Αυτή η επέλαση της ολιγαρχικής δεξιάς κάποια στιγμή θα αντιστραφεί: κάποια στιγμή, οι μη έχοντες θα σταματήσουν να ψηφίζουν ενάντια στα συμφέροντά τους. Όμως αυτή η στιγμή θα παρατείνεται για όσο ακριβώς διάστημα η πλευρά της Προόδου θα αδυνατεί να πείσει τους πολίτες ότι είναι μια εμπνευσμένη και σίγουρη εναλλακτική. Και κλειδί για αυτό είναι η εγκατάλειψη βολικών δικαιολογιών (τα «εχθρικά media” τα «fake news” και ο «λαϊκισμός» υπήρχαν πάντα) και η σωστή ανάλυση των τεκτονικών μετακινήσεων του εκλογικού σώματος.

To χειρότερο που μπορεί να συμβεί τώρα, είναι η καταβύθιση του κόμματος των Εργατικών σε μια ομφαλοσκοπική φαγωμάρα που συνήθως ακολουθεί τόσο εντυπωσιακές ήττες. Αν κάτι μας έχουν διδάξει οι καιροί που ζούμε, είναι ότι οι Τραπεζίτες, οι Εθνικιστές και οι Ολιγάρχες μια χαρά παραμερίζουν τις επιμέρους διαφορές τους και συνασπίζονται διεθνώς εδραιώνοντας την κυριαρχία τους.

Μόνο η στοχοπροσήλωση στη δημιουργία μιας Προοδευτικής Διεθνούς θα αντιστρέψει το κύμα και θα δώσει στους πολίτες ένα θετικό όραμα για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο