Εκδήλωση: Η Ευρώπη πριν τις Ευρωεκλογές (video)

Δραστηριότητα, Προς τις 9 Ιουνίου...
10 Φεβ, 2024

Η πτώση της ΕΕ: Πώς φτάσαμε εδώ και τι πρέπει να γίνει

Σε αυτά τα ερωτήματα απάντησε η εκδήλωση του mέta, του Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού, με τίτλο «Η Ευρώπη πριν τις Ευρωεκλογές».

Στο γεμάτο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, οι Γιάνης Βαρουφάκης, γραμματέας του ΜέΡΑ25 και Πανεπιστημιακός και ο επίσης πανεπιστημιακός Στάθης Κουβελάκης, ο εκδότης Χάρης Γολέμης μίλησαν για την ιστορική πορεία της Ευρώπης από το πάλαι ποτέ βιομηχανικό καρτέλ άνθρακα και χάλυβα στην παντοδυναμία των χρηματοπιστωτικών αγορών, την μετάλλαξη των κρατικών δομών με τον υπερκαθορισμό τους από το κοινοτικό δίκαιο και βέβαια την άνοδο της ακροδεξιάς.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέλυσε την εξέλιξη της ΕΕ από βιομηχανικό καρτέλ σε χρηματοπιστωτικό, μίλησε για την συνθηκολόγηση της σοσιαλδημοκρατίας με τις αγορές και σημείωσε τον τεράστιο κίνδυνο της ανόδου της ακροδεξιάς, ως απότοκο της σοσιαλδημοκρατικής μετάλλαξης σε ακραίο κέντρο και της σκληρής, ταξικής λιτότητας που πνίγει τους εργαζόμενους. Απάντηση στην απειλή της ακροδεξιάς, κατέληξε, είναι η συστράτευση όλων των ευρωπαίων εργαζομένων στα κοινά βασικά προτάγματα που όλες και όλοι μοιραζόμαστε: την Ειρήνη, το Αξιοπρεπές Βασικό Εισόδημα και την Ταξική Διάσταση της Περιβαλλοντικής Κρίσης, με το σύνθημα «την Κρίση να πληρώσουν οι πλούσιοι».

Ο Στάθης Κουβελάκης στάθηκε στην υποχώρηση της Δημοκρατίας με την δομική πολιτειακή μετάλλαξη που έχει επιφέρει ο ενωσιακός υπερκαθορισμός, στηλιτεύοντας ιδιαίτερα την έννοια-όχημα των ανεξάρτητων αρχών, βλ. ΑΑΔΕ ή Στατιστική Υπηρεσία, ο Χάρης Γολέμης στάθηκε στην ανάγκη ενότητας και κοινού αγώνα του προοδευτικού χώρου απέναντι στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα παρά τις όποιες διαφωνίες σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η εκδήλωση θα αναρτηθεί σύντομα ολόκληρη στα κοινωνικά μέσα του mέta.

Δείτε: Η ομιλία και η δευτερολογία του Γιάνη Βαρουφάκη στην εκδήλωση

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο