Δυνατό αντιφασιστικό μήνυμα από το Δίστομο

Δραστηριότητα
07 Φεβ, 2020

Ο γραμματέα και πρόεδρος της Κ.Ο. του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, συνοδευόμενος από στελέχη του κόμματος, στο πλαίσιο των προσυνεδριακών περιοδειών του σε όλη την Ελλάδα, συνάντηθηκε σήμερα με τον δήμαρχο Διστόμου κ. Γιάννη Σταθά και επισκέφθηκε το Μαυσωλείο Διστόμου και το Μουσείο θυμάτων Ναζισμού.

Ο κ. Σταθάς καλωσόρισε τον κ. Βαρουφάκη και αναφέρθηκε στην μάχη που δίνει η δημοτική αρχή του Διστόμου για να δικαιωθούν τα θύματα του ναζισμού:  «Ο αγώνας που κάνουμε γίνεται σε δύο επίπεδα. Από τη μία για να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη και από την άλλη είναι ο δικαστικός αγώνας. Το Δίστομο είναι το μοναδικό χωριό που έχει καταφέρει να έχει τελεσίδικη απόφαση από το 2002, ωστόσο κανένας Υπουργός Δικαιοσύνης δεν έβαλε την υπογραφή του για να εκτελεστεί αυτή η απόφαση. Αυτό μας έχει φτάσει στο επίπεδο να προσφύγουμε στα ιταλικά δικαστήρια και είμαστε ένα βήμα στο να δικαιωθούμε από εκεί»  δήλωσε ο κ. Σταθάς.  «Δεν πρέπει να ξεχάσουμε πως αυτοί που κάνουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όσα χρόνια κι αν περάσουν, κάποια στιγμή πρέπει να τιμωρηθούν. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε σε κάποιο σημείο το πλανήτη γίνονται αντίστοιχες βιαιότητες. Εμείς είμαστε κατά του πολέμου και γι αυτό λέμε ποτέ πάλι πόλεμος, ποτέ ξανά φασισμός και ναζισμός».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, αφού ευχαρίστησε τον δήμαρχο Γιάννη Σταθά εξέφρασε τη συγκίνησή του και την στήριξη του ΜέΡΑ25 στον αγώνα που κάνουν οι δημοτικές αρχές για αποκατάσταση της δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα διαμήνυσε σε όλους τους τόνους πως ο αγώνας κατά του φασισμού δεν έχει τελειώσει.

«Είναι μεγάλη συγκίνηση να βρίσκεται κανείς σε έναν τέτοιο τόπο. Ζούμε μια περίοδο όπου ο ναζισμός αναβιώνει. Δεν είναι απλά μνήμη αυτός ο αγώνας. Αυτός ο αγώνας αφορά το τι γίνεται σήμερα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε εξελίσσεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, των Ελλήνων ναζιστών, οι Γερμανοί ναζί μπαίνουν στην κυβέρνηση της Θουρηγγίας με ψήφους κομμάτων υποτίθεται συνταγματικών, ο Σαλβίνι αναπαράγει τον μουσολινισμό στην Ιταλία, ο Μπολσονάρο, ο Τράμπ χτίζουν μια νέα φασιστική, εθνικιστική διεθνή. Στη χώρα μας μετά από μια δεκαετία χρεοκοπίας, βλέπουμε τον τον λαό μας όλο και πιο συμπιεσμένο από την οικονομική κρίση, την ώρα που οι κυβερνώντες και η αξιωματική αντιπολίτευση γιορτάζουν με τυμπανοκρουσίες δήθεν ανάπτυξη που δεν υπάρχει. Είναι δυστυχώς πολύ γόνιμο το έδαφος για να φύονται ναζιστικά ζιζάνια.  Εμείς ως ΜέΡΑ25 κάναμε μία συμβολική κίνηση προτείνοντας τη Μάγδα Φύσσα, μόνο και μόνο για να σηματοδοτήσουμε ότι υπάρχει εναλλακτική σε αυτό το συστημικό συνονθύλευμα της δήθεν επιστροφής σε μια δήθεν κανονικότητα. Θέλαμε να δηλώσουμε πως υπάρχει μια εναλλακτική Ελλάδα η οποία εδώ τιμάει τους νεκρούς του Διστόμου, τιμάει τους σημερινούς αγωνιστές εναντίον της φτώχιας, εναντίον της μετανάστευσης των παιδιών μας, εναντίον των πλειστηριασμών και των εξώσεων ανθρώπων με τα κόκκινα δάνεια που αυτή τη στιγμή καρπώνονται τα αρχπαχτικά ταμεία. Τουλάχιστον στη δεκαετία του 40 τον εχθρό τον βλέπαμε, είχε στολή. Σήμερα μας παίρνουν τα αεροδρόμια, μας παίρνουν τα τραίνα, μας παίρνουν τα σπίτια, γίνεται ρευστοποίηση των περιουσιών των μικρομεσάιων. Είναι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει ο ελληνισμός, την ώρα που ο ναζισμός αναδύεται. Στο ΜέΡΑ25 θα σταθούμε με όλη μας τη δύναμη εμπόδιο σ’ αυτό. Έχει μεγάλη προτεραιότητα για εμάς η αποκατάσταση της δικαιοσύνης. Έχει μεγάλη σημασία να συνεχιστεί η πίεση απ’ όλους μας, είτε είναι η δημοτική αρχή εδώ, είτε είναι το ΜέΡΑ25, να μπει επιτέλους αυτή η υπογραφή που θα ολοκληρώσει ένα σημαντικό μέρος του δικαστικού αγώνα για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και των συγγενών των θυμάτων. Είναι ένας συνεχής αγώνας και ένα σύμβολο της καθημερινής πάλης εναντίον της ακροδεξιάς στροφής και είναι διεθνές καθήκον όλων των προοδευτικών ανθρώπων».

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο