Δουλεύοντας υπό το ζυγό του αλγόριθμου – ο Γιάνης Βαρουφάκης για το νέο συνδικαλισμό και το μέλλον της εργασίας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
04 Μάι, 2023

Μαζική και ενθουσιώδης ήταν η προσέλευση της νεολαίας στην εκδήλωση του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη στη πλατεία Αυδή, στο Μεταξουργείο. Έπειτα από εισαγωγικές εισηγήσεις από την Ιόβη Μαραγκού, συντονίστρια της νεολαίας του ΜέΡΑ25 και της συγγραμματέα της ΛΑΕ-ΑΑ Μαριάνα Τσίχλη, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη Γιάνης Βαρουφάκης τοποθετήθηκε λεπτομερώς για όλα τα θέματα που απασχολούν τις νέες και τους νέους, από την ανεργία και την παιδεία, μέχρι τις νέες τεχνολογίες που δημιουργούν τόσο ευκαιρίες όσο και κινδύνους.

Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του:

Ξέρετε ότι κάθε Black Friday η Προοδευτική Διεθνής οργανώνουμε παγκοσμίως, από το Βιετνάμ, Μπαγκλαντές, Ινδία, Γερμανία, Νιου Τζέρσεϊ μέχρι Σιάτλ, μια απεργία στην οποία συμμετέχουν εκατομμύρια εργαζόμενοι εναντίον της Amazon. Θα σας πω, όμως, κάτι σε σχέση με τον αλγόριθμοι. Η Amazon βρίσκει τρόπους να «σκοτώσει», να εξαφανίσει τα συνδικάτα τα οποία ανέρχονται σε κάποιες από τις αποθήκες τους ως εξής.

Υπάρχουν αλγόριθμοι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί, φαντασμαγορικοί, πραγματικά επιτεύγματα του ανθρώπινου νου που, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, μελετούν τις πρωτεΐνες που αποτελούν ιούς ή βακτήρια. Θα μου πείτε τι σχέση έχει αυτό. Θα σας πω τι σχέση έχει. Μέσα από αλγοριθμικές διαδικασίες μπορούν να αναλύσουν τη δομή των βακτηρίων και των ιών και να συνθέσουν αντιβιοτικά που ο ανθρώπινος νους θα μας έπαιρνε ένα εκατομμύριο χρόνια να τα συνθέσουμε. Βρίσκουν ποιοι συνδυασμοί πρωτεϊνών είναι αυτοί που αν χτυπηθούν στο α’ σημείο ή στο β’ σημείο με μια συγκεκριμένη αντιβίωση μπορείς να νικήσεις την ασθένεια.

Η Amazon χρησιμοποιεί ακριβώς τέτοιους αλγόριθμους για να προβλέπει σε ποια αποθήκη υπάρχει άνοδο του συνδικαλισμού έτσι ώστε να στέλνει τα φορτηγά της ή τα τρένα της σε άλλες αποθήκες, να παρακάμπτει και να κλείνει τελικά τις αποθήκες όπου τείνει να ανεβαίνει το εργατικό κίνημα. Ο νέος συνδικαλισμός θα αντιμετωπίσει αυτά. Και μη νομίζετε ότι αυτό δεν είναι κάτι το οποίο έρχεται εδώ γιατί αυτές οι τεχνολογίες μεταφέρονται πάρα πολύ εύκολα. Έχουμε τη skroutz εδώ, έχουμε αντίστοιχες. Έχουμε την e-foood. Ξέρουν πολύ καλά, πακέτα τους έρχονται αυτά τα λογισμικά, πώς να τα βάλουνε με τον νέο συνδικαλισμό.

Εμείς, το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, και το λέω αυτό επειδή απευθύνομαι σε νέους ανθρώπους, έχουμε ιερή υποχρέωση να είμαστε τεχνολογικά καταρτισμένοι για να βοηθήσουμε το συνδικαλιστικό κίνημα, σε καμιά περίπτωση να το καπελώσουμε, δεν είμαστε εμείς σαν τα άλλα κόμματα που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον νέο συνδικαλισμό, να τους βοηθήσουμε, όμως, και με την τεχνογνωσία που έχουμε και με εσάς που είστε μαζί μας, που είστε κομμάτι του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, να βοηθήσουμε αυτούς τους θυλάκους του νέου συνδικαλισμού να αναπτυχθούν και να εμποδίσουμε τους τεχνοφεουδάρχες από το να τους απομονώσουν και να τους νικήσουν.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο