Διεθνείς Σχέσεις – Άμυνα

Οι σχέσεις της Ελλάδας με τον κόσμο ήταν, από την αρχαιότητα, κομβικής σημασίας στην ανάπτυξη του ελληνισμού και την καταξίωσή του ως παγκόσμια δύναμη πολιτισμού. Ο ελληνισμός δυνάμωνε κάθε φορά που ερχόταν σε διάλογο και ανταλλαγές (πολιτιστικές, πληθυσμιακές, εμπορικές κλπ.) με άλλους λαούς και πολιτισμούς.

Η πολιτική του ΜέΡΑ25 όσον αφορά την θέση της Ελλάδας στον Κόσμο λαμβάνει υπ’ όψη αυτή την παράδοση και κινείται στους άξονες της Ιδρυτικής μας Διακήρυξης η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει το όραμά μας για μια Ελλάδα και μια Ευρώπη:

ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Οι δύο βασικές αρχές του ΜέΡΑ25 στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής είναι ότι:

  1. Ποτέ δεν ταυτίζουμε κυβερνήσεις με λαούς και πάντοτε αντιμετωπίζουμε
    κυβερνήσεις απολυταρχικές και επιθετικές μέσω επίθεσης φιλίας προς τους λαούς, προσπαθώντας παράλληλα να ενδυναμώσουμε τα δημοκρατικά, προοδευτικά κινήματα των χωρών αυτών, αποδυναμώνοντας παράλληλα τα καθεστώτα και τις κυβερνήσεις που απειλούν τόσο τους λαούς αυτούς όσο και την Ελλάδα.
  2. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και του αυτοπροσδιορισμού σε όλες τις κοινότητες και κρατικές οντότητες, πανευρωπαϊκά, διαχωρίζοντας αυτό το δικαίωμα από κάθε είδους αλυτρωτισμό που διακινδυνεύει την Ειρήνη και τις σχέσεις καλής γειτονίας – και τον οποίο αλυτρωτισμό στηλιτεύουμε.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Τα τουρκικά καθεστώτα δημιουργούν τεχνητές εντάσεις ως αντιπερισπασμό στα εσωτερικά τους προβλήματα. Το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν δεν απέφυγε την ίδια οδό. Οφείλουμε να επιδείξουμε ψυχραιμία και σύνεση χωρίς να ταΐζουμε το εθνικιστικό αφήγημα του τουρκικού καθεστώτος το οποίο εγκλωβίζει μεγάλες μάζες του τουρκικού λαού εις βάρος του τουρκικού λαού και, βέβαια, εις βάρος της χώρας μας. Υπό αυτό το πρίσμα, κάθε αντι-τουρκική κορώνα από ελληνικές πηγές (κυβερνητικές ή μη) αποτελούν θείον δώρον για το τουρκικό καθεστώς που τις χρησιμοποιεί για να εγκλωβίζει ακόμα πιο σφικτά μερίδες του τουρκικού λαού.

Θέση του ΜέΡΑ25 είναι πως ό,τι καθιστά δύσκολη την δράση των τούρκων δημοκρατών ζημιώνει την Ελλάδα. Κι ό,τι διευκολύνει την δράση των τούρκων δημοκρατών ωφελεί την Ελλάδα. Υπό αυτό το πρίσμα, η εκ προοιμίου απόρριψη από την ελληνική πλευρά προτάσεων συνεργασίας με την Τουρκία που θα ωφελούσε τον τουρκικό λαό αποτελεί μεγάλο δώρο για τον Ερντογάν και το Βαθύ Τουρκικό Κράτος.

Παραδείγματος χάριν, η συμφωνία για συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου με το Ισραήλ (την ώρα μάλιστα της σφαγής και της αργόσυρτης εθνοκάθαρσης των Παλαιστινίων στα Κατεχόμενα) αποκλείοντας την Τουρκία δίνει το δικαίωμα στον Ερντογάν να παρουσιάζει την Ελλάδα στον τουρκικό λαό ως εχθρό του, ενισχύοντας έτσι την ένταση στο Αιγαίο.

Το ΜέΡΑ25 σημειώνει πως στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου οι εντάσεις αυξάνονται επικίνδυνα, κι όχι μόνο λόγω της γνωστής τακτικής της Τουρκίας. Η κυβέρνηση Τραμπ βάζει στόχο την κατάρρευση του Ιρανικού καθεστώτος την ώρα που, δυστυχώς, τα μόνα κράτη τα οποία παραμένουν εν λειτουργία και διατηρούν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν στην περιοχή (ιδίως μετά την κατάρρευση της πάλαι ποτέ υπολογίσιμης Αιγύπτου) είναι το Ιράν και η Τουρκία.

Το ΜέΡΑ25 θεωρεί παράλογο κι επικίνδυνο το δέσιμο της χώρας στο άρμα του Ισραήλ και των αμερικανικών πολυεθνικών εταιρειών πετρελαίου, αφήνοντας παράλληλα την Τουρκία, και άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου έξω από τις συμφωνίες συνεκμετάλλευσης στα ανοικτά της Μεσογείου – κάτι που πυροδοτεί την
ένταση και μειώνει τα διεθνή ερείσματά μας όσον αφορά τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και το Κυπριακό.

Επίπλέον, το ΜέΡΑ25 κρίνει ότι, ακόμα κι αν υπάρχουν ικανά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, η εξόρυξή τους θα ζημιώσει την Ελλάδα πολλαπλώς: (α) θα μεγιστοποιήσει τις εντάσεις στην περιοχή, (β) θα δημιουργήσει πεδίον δόξης λαμπρόν για την ελληνική και ξένη ολιγαρχία που θα φροντίσει να διακρατήσει την μερίδα του λέοντος (απ’ ότι δεν αρπάξουν οι αμερικανικές πολυεθνικές), (γ) θα ανοίξει την όρεξη στους δανειστές οι οποίοι θα απαιτήσουν την άμεση «αποπληρωμή» των δανείων τους, και (δ) θα έχει δεινές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην καθυστέρηση της απεξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα – μια απεξάρτηση που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος Πράσινης Μετάβασης του ΜέΡΑ25 (βλ. 3.1 πιο πάνω). Με αυτό το σκεπτικό:

Το ΜέΡΑ25 τίθεται κατά της εξόρυξης και συνεκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στο Κρητικό ή στο Ιόνιο Πέλαγος. Το μέλλον απαιτεί άμεσο τερματισμό της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα ενώ η συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων με προβληματικά καθεστώτα θα αύξανε τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή, εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Το ΜέΡΑ25 προσανατολίζεται στην ανάπτυξη μέσα από πράσινες τεχνολογίες και καινοτομίες στον τομέα των σύγχρονων τεχνολογιών σε συνεργασία με όλους τους λαούς της περιοχής.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Το ΜέΡΑ25 θεωρεί βασική προϋπόθεση για την κατάργηση του τελευταίου Τείχους στην Ευρώπη την αποχώρηση του τουρκικού στρατού και της Βρετανικής βάσης από το νησί. Η Κύπρος πρέπει, επί τέλους, να αποδοθεί στους Κύπριους – ελληνικής, τουρκικής, αρμένικης κλπ εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας.

Το ΜέΡΑ25 σημειώνει ότι τρεις είναι οι παράγοντες που σταματούν την επίλυση του Κυπριακού: (1) Το Τουρκικό Βαθύ Κράτος. (2) Οι ιμπεριαλιστικές βλέψεις ΗΠΑ και Βρετανίας που συντηρούν την διαίρεση ώστε να παραμένουν επικυρίαρχοι. (3) Η εκτεταμένη αίσθηση ανωτερότητας μιας ισχυρής μειοψηφίας ελληνοκυπρίων που, ενδόμυχα, δεν θέλουν πραγματικά να μοιραστούν την εξουσία με τουρκοκύπριους.

Το ΜέΡΑ25 τάσσεται υπέρ της ομοσπονδοποίησης στη βάση της πολιτικής ένωσης ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, με κοινά ψηφοδέλτια που θα απαρτίζονται από μέλη και των δύο κοινοτήτων με κοινή πολιτική/ιδεολογική αντίληψη. Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε τις δύο κοινότητες να ενωθούν σε πολιτικό επίπεδο, πέρα και πάνω από τις εθνικές και θρησκευτικές τους διαφορές.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

Το ΜέΡΑ25 σημειώνει τα εξής:

  1. Η αρχαία Μακεδονία, προφανώς, ήταν απολύτως και αποκλειστικά ελληνική
    – όσο ελληνικές ήταν κι η Σπάρτη, η Θήβα, η Αθήνα, η Έφεσος.
  2. Η γεωγραφική περιοχή της αρχαίας Μακεδονίας δεν είναι σήμερα αμιγώς ελληνική, αλλά μοιράζεται μεταξύ τουλάχιστον τριών κρατών (με το μεγαλύτερο μέρος να ανήκει στην Ελλάδα).
  3. Για αιώνες τώρα, από Βυζαντινών και Οθωμανικών χρόνων, σλαβόφωνοι κάτοικοι της Αρχαίας Μακεδονίας αυτοπροσδιορίζονταν ως Μακεδόνες. (Η μεγάλη πλειοψηφία τους σήμερα κατοικεί στην ΠΓΔΜ).
  4. Το 40% περίπου των κατοίκων της ΠΓΔΜ έχουν Αλβανική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα, και δεν ομιλούν την σλαβική διάλεκτο της πλειοψηφίας.
  5. Το μόνο που σταμάτησε, και σταματά, έναν γενικευμένο εμφύλιο πόλεμο εντός της ΠΓΔΜ, ο οποίος θα ήταν επικίνδυνος και για την Ελλάδα, είναι η ιδέα πως αλβανόφωνοι και σλαβόφωνοι έχουν κοινή την μακεδονική ταυτότητα.
  6. Το δικαίωμα στον αυτο-προσδιορισμό ως «Μακεδόνας» ή «Μακεδονικό» δεν μεταφράζεται σε δικαίωμα να ταυτιστεί ένα κράτος που βρίσκεται σε μικρό μέρος της Αρχαίας Μακεδονίας (η ΠΓΔΜ) με την ευρύτερη Μακεδονία μονοπωλώντας ένα όνομα που είναι ελληνικό.
  7. Το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό «Μακεδόνας» είναι δεδομένο για όσους ζουν στην γεωγραφική περιοχή της Αρχαίας Μακεδονίας αλλά ο αλυτρωτισμός (που οδηγεί στον επεκτατισμό) είναι καταδικαστέος απ’ όπου και να έρχεται.

Το ΜέΡΑ25 χαιρετίζει ως συμφέρουσα για όλους τους λαούς της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού, την σύνθετη ονομασία Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας καλώντας την ηγεσία της να εγκαταλείψει άμεσα κάθε προσπάθεια μονοπώλησης της έννοιας της Μακεδονίας και κάθε μορφή αλυτρωτισμού και υστερικού, εθνικιστικού αφηγήματος. Παράλληλα, το ΜέΡΑ25 θα σταθεί εμπόδιο στα αντίστοιχα υστερικά εθνικιστικά αφηγήματα στην Ελλάδα τα οποία διχάζουν τον λαό μας και δεν του επιτρέπουν να συμμαχήσει με τον λαό της ΠΓΔΜ, παρά το γεγονός ότι τα συμφέροντά μας είναι κοινά.

ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Στην περιοχή που βρισκόμαστε, η άμυνα της χώρας αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας. Όμως, εξ ίσου ζωτικής σημασίας είναι η άμυνα της χώρας από την Χρεοδουλοπαροικία που την απειλεί με ερημοποίηση και η οποία δεν επιτρέπει την διατήρηση της ετήσιας δαπάνης του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.

Το ύψος των αμυντικών δαπανών θα πρέπει να προσδιορίζεται από παραμέτρους όπως το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, οι επικρατούσες γεωπολιτικές συνθήκες τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, και βέβαια η οικονομική δυνατότητα της χώρας.

Με σκοπό τη μείωση της δαπάνης που προορίζεται για την άμυνα, θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και λοιπών δομών, με στόχο
την ανακούφιση των Π/Υ των κρατών μελών. Επίσης η δημιουργία κοινής πολιτικής άμυνας για τα κράτη της ΕΕ, με αντίστοιχη πρόβλεψη για την εφαρμογή της.

Το ΜέΡΑ25 προτείνει την υπεύθυνη κυβερνητική ανυπακοή, δηλαδή την έξυπνη χρήση του βέτο μας σε ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, όσο οι «μεγάλες δυνάμεις» αρνούνται να εγγυηθούν τα σύνορα της χώρας.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ

Από την σκοπιά της αμυντικής ικανότητας της χώρας, και γενικότερα την χρήση ανθρώπινων και υλικών πόρων, η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στερείται λογικής. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία έχει καταργηθεί σε όλες σχεδόν τις προηγμένες χώρες. Ήρθε η ώρα να καταργηθεί και στην Ελλάδα έτσι ώστε οι αξιωματικοί να πάψουν να λειτουργούν ως παιδονόμοι φαντάρων που υπηρετούν αντίθετα στην θέλησή τους και οι ένοπλες δυνάμεις να επικεντρωθούν σε μικρότερες επίλεκτες αλλά κατά πολύ αποτελεσματικότερες μονάδες άμυνας και κρούσης.

Το ΜέΡΑ25 θα καταργήσει την υποχρεωτική θητεία, δημιουργώντας παράλληλα ελκυστικές για νέους και νέες θέσεις εργασίας και εκπαίδευσης στις ένοπλες δυνάμεις ώστε να υπερκαλυφθούν οι ποσοτικές απώλειες με ποιοτικές βελτιώσεις

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το ΜέΡΑ25 σημειώνει ότι:

  1. Ο διαχωρισμός μεταναστών-προσφύγων είναι ξεπερασμένος και απαράδεκτος για πολιτισμένες χώρες, ιδίως όταν έχουν την δική μας αρχαία παράδοση της φιλοξενίας: Όταν συνάνθρωποί μας επιλέγουν να διακινδυνεύσουν την ζωή τους και την ζωή των αγαπημένων τους, υπό συνθήκες οικτρές, ώστε να φτάσουν στα παράλιά μας, δεν έχει καμία σημασία αν το κίνητρό τους ήταν ο φόβος μιας σφαίρας ή ο τρόμος ότι το παιδί τους θα πέθαινε από την πείνα.
  2. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αποτελεί το ίδιο το πρόβλημα του προσφυγικού και όχι τη λύση του. Αποτρέπει στους πολιτικούς πρόσφυγες και τους ανθρώπους με μεγάλες ανάγκες να καταγράφονται ως τέτοιοι και τοποθετεί γραφειοκρατικά εμπόδια στους ίδιους και στους αρωγούς αυτών των ανθρώπων, διατηρώντας τους πρόσφυγες, τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται για αυτούς και τις τοπικές κοινωνίες στην αβεβαιότητα, μην επιτρέποντάς τους τον σχεδιασμό της ένταξης ή μη των ανθρώπων αυτών.
  3. Η ελληνική κοινωνία αντέδρασε στο ανθρωπιστικό δράμα των τελευταίων ετών με συνδυασμό απίστευτης αλληλεγγύης υπέρ των προσφύγων, απόγνωσης των τοπικών κοινωνιών, και μια μικρή μερίδα που άδραξαν την ευκαιρία να αποκτήσουν εξουσία και φωνή μέσα από την καλλιέργεια ξενοφοβίας και ρατσισμού.
  4. Από τη μία μεριά έχουμε την προσχεδιασμένη εξαθλίωση αυτών των ανθρώπων ως μέσο αποτροπής νέων αφίξεων και από την άλλη έχουμε μια εγκαθιδρυμένη έλλειψη αλληλεγγύης απέναντι στους κατοίκους της Λέσβου, της Χίου, των νησιών που δέχονται τις προσφυγικές ροές, τα οποία έχουν μετατραπεί σε νησιά φυλακές.
  5. Μια χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει ζήσει στο πετσί των πολιτών της την προσφυγιά, την μετανάστευση και την περηφάνια για την Διασπορά μας, έχει υποχρέωση να δημιουργήσει δυνατότητες άμεσης, πραγματικής ένταξης για τους μετανάστες που ζουν εδώ.

Το ΜέΡΑ25 θα δημιουργήσει πανελλήνιο δίκτυο αλληλεγγύης υπέρ των προσφύγων, με τη δημιουργία πολλών, μικρών, ανθρώπινων υποδομών σε όλη την επικράτεια για την αξιοπρεπή φιλοξενία και διαβίωση των προσφύγων, για την σωστή υποδοχή αυτών των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που σήμερα ζητούν άσυλο, δίνοντας παράλληλα ανάσες στα νησιά του Αιγαίου που οι κυβερνητικές και ευρωπαϊκές πολιτικές έχουν μετατρέψει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ψυχών.

Το ΜέΡΑ25 θα θεσμοθετήσει Συμβουλευτική Συνέλευση Μεταναστών (ΣΣΜ) που θα εκλέγουν οι ίδιοι οι μετανάστες με σκοπό την δική τους, οργανωμένη έκφραση – με δημοκρατικές διαδικασίες για τις οποίες θα μεριμνά το ελληνικό κράτος. Κυβέρνηση, Αντιπολίτευση και λοιποί θεσμοί δεν θα δύνανται πλέον να αντιμετωπίζουν τους μετανάστες ως μια άμορφη, άβουλη ανθρώπινη μάζα της οποίας οι απόψεις δεν καταγράφονται και δεν έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης στις αποφάσεις και πολιτικές που καταδυναστεύουν τόσες ζωές.

Το ΜέΡΑ25 θα νομοθετήσει την παροχή μόνιμης άδειας εργασίας/παραμονής σε όποιον έχει κλείσει διετία στην χώρα ως εργαζόμενος, σε όποιον έχει κλείσει δεκαετία χωρίς να εργάζεται, σε όλα τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στην χώρα από τις πιο πάνω ομάδες, και την εντός διετίας έναρξη της διαδικασίας παροχής υπηκοότητας για όσους έχουν μόνιμη άδειας εργασίας/παραμονής.

Το ΜέΡΑ25 θα αποσύρει την χώρα από την απαράδεκτη και παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, θα ασκεί βέτο σε κάθε αντίστοιχη απόφαση, ενώ θα εναντιώνεται σε κάθε μιλιταριστική «λύση» (π.χ. βομβαρδισμός της Συρίας) που αναπαράγει το προσφυγικό πρόβλημα.

ΔΙΑΣΠΟΡΑ

Η Ελλάδα έχει διώξει πολλές φορές στην Ιστορία μας τα παιδιά της, ωθώντας τα στην μετανάστευση. Σήμερα, μετά από κάποιες δεκαετίες που είχαμε πιστέψει ότι αυτή η ροή σταμάτησε, το καθεστώς Χρεοδουλοπαροικίας διώχνει ορδές νέων στο εξωτερικό συνεισφέροντας στην ερημοποίηση της χώρας. Το ελάχιστο που πρέπει να κάνει η πατρίδα προς αυτούς τους ανθρώπους είναι να τους εξασφαλίσει πολιτικά δικαιώματα.

Το ΜέΡΑ25 θα νομοθετήσει ώστε οι πενήντα βουλευτικές έδρες που σήμερα δίνονται ως «μπόνους» στο πρώτο κόμμα να αποδοθούν σε μια νέα Εκλογική Περιφέρεια Διασποράς. Αυτές οι πενήντα έδρες θα κατανεμηθούν στις εξής υπο-περιφέρειες ανάλογα με το ποσοστό των ελλήνων πολιτών με δικαίωμα ψήφου που διαμένουν σε αυτές: Δυτική Ευρώπη, Ανατολική Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Νότια Αμερική, Αυστραλία-Νέα Ζηλανδία, Ασία, Αφρική

ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΟΣΜΟ

Η Ελλάδα οφείλει να έχει μια πολύ-πολική εξωτερική πολιτική. Ως αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης, η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει σχέσεις πολιτιστικές, οικολογικές, εμπορικές/επιχειρηματικές με όλες τους λαούς του πλανήτη στην βάση του διεθνισμού – του μόνου αντίδοτου τόσο της παγκοσμιοποίησης όσο και της απομόνωσης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο