Δεν επετράπη στον Julian Assange να παρευρεθεί στην κηδεία της ακτιβίστριας Vivienne Westwood

Δραστηριότητα
11 Ιαν, 2023

O Julian Assange, ιδρυτής του WikiLeaks, δεν κατάφερε να λάβει άδεια προσωρινής εξόδου από τη φυλακή για να παραστεί στην κηδεία της ακτιβίστριας καλλιτέχνιδας, στενής φίλης και υποστηρίκτριάς του Vivienne Westwood, σύμφωνα με πληροφορίες της οικογένειάς της. Η Westwood πέθανε τον περασμένο Δεκέμβριο σε ηλικία 81 ετών με τους οικείους της στο νότιο Λονδίνο. Λίγες εβδομάδες πριν από το θάνατό της είχε επικοινωνήσει με τον Julian Assange για να τον ενημερώσει για τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Julian Assange και Vivienne Westwood υπήρξαν και οι δύο συνοδοιπόροι του DiEM25.

Η οικογένεια της Vivienne Westwood δήλωσε: «Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι που δεν μπορέσαμε να εκπληρώσουμε τις επιθυμίες της Vivienne, αλλά δεν μας εκπλήσσει αυτή η απόφαση, που είναι άδικη και συνάδει με την απάνθρωπη μεταχείριση που έχει δεχτεί μέχρι σήμερα ο Julian Assange από τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου. O Jullian δεν έχει καταδικαστεί για κανένα έγκλημα, ωστόσο αντιμετωπίζεται σαν τρομοκράτης. Το μόνο για το οποίο είναι ένοχος είναι η δημοσιοποίηση της αλήθειας».

Η Dame Vivienne Westwood και ο Julian Assange ήταν στενοί φίλοι για περισσότερα από 10 χρόνια, ενώ συναντήθηκαν από κοντά για τελευταία φορά το 2019. Μετά την πρώτη συνάντησή τους στο πάρτι των 40ων γενεθλίων του Assange, παρέμειναν σε επαφή και η Vivienne έπαιρνε τακτικά το ποδήλατό της για να τον επισκέπτεται στην πρεσβεία του Ισημερινού, όπου του είχε δοθεί άσυλο μεταξύ 2012 και 2019.
Τον Ιούλιο του 2020 η Westwood κρεμάστηκε μέσα σε ένα γιγαντιαίο κλουβί ντυμένη καναρίνι σε μία performance διαμαρτυρίας για την έκδοσή του.

O Julian Assange κρατείται στη φυλακή Belmarsh του Λονδίνου, μακριά από την οικογένειά του, τα ανήλικα παιδιά του και τις μικρές και μεγάλες στιγμές των φίλων του, συνεχίζοντας έναν μακρύ αγώνα για να αποφύγει την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι προσπάθειες να αποκοπεί από οποιαδήποτε συμμετοχή στη ζωή είναι μέρος του ψυχολογικού βασανισμού που υφίσταται ως σύγχρονος μάρτυρας.

Οι ΗΠΑ επιζητούν την έκδοση του Julian Assange με κατηγορίες για συνωμοσία και αποκάλυψη αμερικανικών αμυντικών πληροφοριών μετά τη δημοσίευση εκατοντάδων εγγράφων που διέρρευσαν από το WikiLeaks σχετικά με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο