ΔΕΗ και οι κυβερνήσεις των ολίγων

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
28 Νοέ, 2019

Το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ αποτελεί μια ακτινογραφία της κυβέρνησης ΝΔ.

Καταργεί το ΑΣΕΠ και επιστρέφει το ρουσφέτι, πηγαίνοντάς μας πίσω στο πελατειακό σύστημα προσλήψεων. Κάθε νομοσχέδιο που φέρνει η ΝΔ εισάγει νέες εξαιρέσεις στην εφαρμογή του ΑΣΕΠ και στην πράξη τον ακυρώνει.

Καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους να διαπραγματεύονται ένας ένας με την εργοδοσία. Την ίδια στιγμή, όμως, που συμπιέζει προς τα κάτω τα δικαιώματα των εργαζομένων, καταργεί το πλαφόν στους μισθούς διευθυντών και υποδιευθυντών, τους οποίους πριμοδοτεί και με προνόμια.

Προωθεί την ιδιωτικοποίηση παγίων στοιχείων του δημοσίου όπως τα δίκτυα, παρά την κάκιστη διεθνή εμπειρία ιδιωτικοποίησης δικτύων ηλεκτρισμού, τόσο αναφορικά με την αύξηση τιμών όσο και αναφορικά με την απουσία επενδύσεων στην ανάπτυξη και καλή λειτουργία των δικτύων. Ιδιωτικοποιεί κατά 100% την Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, αλλά και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Βρίθει φωτογραφικών διατάξεων υπέρ συγκεκριμένων επιχειρηματιών, όπως αυτές για την αλλαγή όρων δόμησης στον Αστέρα Βουλιαγμένης και νομιμοποίηση χρήσης των υπογείων των ξενοδοχείων για χώρους διαμονής και φιλοξενίας.

Η ΝΔ θέλει να πουλήσει τη ΔΕΗ και τα δίκτυα ανεξαρτήτως αν είναι κερδοφόρα ή ελλειμματικά, ανεξαρτήτως αν η ιδιωτικοποίηση θα είναι προς όφελος ή ζημία της κοινωνίας μας. Θα την ιδιωτικοποιούσε είτε με λιγνιτικές μονάδες, είτε χωρίς. Θα την ιδιωτικοποιούσε από βολική ιδεοληψία, που κρύβει εξυπηρέτηση συμφερόντων συγκεκριμένων επιχειρηματικών οικογενειών. Αυτών των οικογενειών που επιδοτήθηκαν παράνομα από την ΔΕΗ, με τις ΝΟΜΕ (πώληση ρεύματος σε τιμή κάτω του κόστους) του ΣΥΡΙΖΑ και τον Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (εγγυημένο κέρδος 10%) του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Εξασθένησαν οικονομικά τη ΔΕΗ για να επιδοτήσουν τους ιδιώτες ανταγωνιστές της, ώστε να έρθουν τώρα αυτοί να την εξαγοράσουν.

Αυτό δεν ονομάζεται νεοφιλελευθερισμός αλλά οικονομική ολιγαρχία.

Κρίτων Αρσένης, Βουλευτής Δυτικής Αθήνας ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο