Πριν ακόμη καταλαγιάσει η πανδημία, αρχίζουν να διαφαίνονται τα σχέδια της κυβέρνησης για το μέλλον της δημόσιας υγείας στη χώρα μας και εξηγείται σε μεγάλο βαθμό η εμμονή της να μη στελεχώνει με μόνιμο ανθρώπινο δυναμικό τα δημόσια νοσοκομεία. Καμπάνια προσέλκυσης επενδυτών μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προετοιμάζει το ΔΣ του Ασκληπιείου Βούλας και η πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο, Δέσποινα Τοσονίδου, περιγράφει στο «Στίγμα της ΜέΡΑς» τις μεθοδεύσεις της διοίκησης, αλλά και τις άμεσες αντιδράσεις του υγειονομικού προσωπικού:
Μετά από πιέσεις προς το ΔΣ του νοσοκομείου, δημοσιεύτηκε πλέον ένα βίντεο, το οποίο θα προβληθεί μάλιστα στο Ελληνοελβετικό Επιμελητήριο, για προσέλκυση επενδύσεων στο Ασκληπιείο, με στόχο κάποια σύμπραξη μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, συγκαλέσαμε μια Γενική Συνέλευση, στην οποία δεν συμμετείχε μόνο το προσωπικό του νοσοκομείου, αλλά και σύσσωμη η αντιπολίτευση του δήμου Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης και εκπρόσωποι από άλλους δήμους, καθώς και από την ΑΔΕΔΥ, την ΟΕΝΓΕ και άλλους συνδικαλιστικούς φορείς.
Η δυνέλευση κατέληξε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητή του νοσοκομείου με την απαίτηση να μάθουμε ποιος είναι ο σχεδιασμός.
Παρά την προσπάθεια της διοίκησης να θολώσει τα νερά, ακούσαμε πολλά ανησυχητικά πράγματα. Μάθαμε ότι το Ασκληπιείο Βούλας έχει την πρόθεση να καλέσει ιδιώτες να κάνουν επενδύσεις με οποιοδήποτε τρόπο, είτε με τη μορφή δωρεών, είτε με ΣΔΙΤ, όμως επίσης μάθαμε ότι μαζί με άλλα 5 νοσοκομεία (Ευαγγελισμός, ΚΑΤ, Αττικό, Αγία Σοφία, Ωνάσειο) εντάσσεται στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 και κατά συνέπεια αυτά τα ιδρύματα θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιο θα αντλήσει τα περισσότερα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στο ερώτημα με πιο κριτήριο θα γίνεται αυτή η διαδικασία, ο διοικητής μας περιέγραψε όρους ανώνυμης εταιρείας, με ισολογισμούς, έσοδα-έξοδα και κερδοφορία των ιδρυμάτων.
Δεν υπάρχει κανείς αφελής που να πιστεύει ότι θα έρθουν κάποιοι επενδυτές να βάλουν τα λεφτά τους και στη συνέχεια θα συμβιβάζονται με την παροχή των ίδιων υπηρεσιών με άλλους οι οποίοι δεν συνεισέφεραν.
Για εμάς, η υγεία δεν είναι προϊόν και προνόμιο, είναι δικαίωμα και πρέπει να είναι το κράτος αυτό το οποίο φροντίζει για τους πολίτες αυτό το κοινό αγαθό. Θα διεκδικήσουμε με κάθε δυνατό και πρόσφορο μέσο το δημόσιο χαρακτήρα του νοσοκομείου και θα νικήσουμε, γιατί σε αυτόν τον αγώνα οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου δεν θα είναι μόνοι, αλλά θα στηρίζονται και από τις τοπικές κοινωνίες και πλήθος φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.