Χρήστος Βρεττάκος, δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας: Ο Δήμος μας πρέπει να πάψει να είναι η «πίσω αυλή της Αττικής»

Συνεντεύξεις - videos
13 Μάι, 2021

Δραπετσώνα και Κερατσίνι έχουν διαχρονικά υποστεί μια πρωτόγνωρη υποβάθμιση από κεντρικές πολιτικές επιλογές και η κατάσταση αυτή συνεχίζεται αδιάλειπτα μέχρι σήμερα. Όμως οι κάτοικοι της περιοχής δεν το βάζουν κάτω και αντιστέκονται με όσα θεσμικά μέτρα είναι στη διάθεσή τους για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Σε συνέντευξή του στο «Στίγμα της ΜέΡΑς», ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, μίλησε για τους αγώνες των κατοίκων, τα προβλήματα της περιοχής, τις νίκες που έχουν καταφέρει, αλλά και το όραμά τους για ένα καλύτερο μέλλον:

Η περιοχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας είχε υποβαθμιστεί από παλιά, αφού συγκεντρώθηκαν εκεί μια σειρά από δραστηριότητες που δεν τις ήθελαν αλλού: λιπάσματα, απορρίμματα, γυψάδικα, τσιμεντάδικα, σφαγεία… Όταν ήρθε η αποβιομηχανοποίηση, που δεν ήταν επιλογή των κατοίκων, αλλά κεντρική πολιτική απόφαση να μην υπάρχει βιομηχανία στη χώρα, οι περιοχές αυτές αφέθηκαν να γίνουν κρανίου τόπος.
Μετά από αγώνες δεκαετιών, η προηγούμενη κυβέρνηση βοήθησε να παραχωρηθεί ένας χώρος 86 στρεμμάτων δίπλα στη θάλασσα, που ο Δήμος εκμεταλλεύτηκε για να δημιουργήσει ένα χώρο αναψυχής για τους πολίτες. Όμως υπάρχουν ακόμη πληγές εκεί. Και πάλι με κεντρικές επιλογές, προώθησαν και άλλα πράγματα. Από το 2015, λειτουργεί εκεί, δίπλα στα σπίτια των κατοίκων, μια μονάδα επεξεργασίας πετρελαιοειδών, η οποία δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην πόλη και τους ανθρώπους της.

Στην περιοχή μας συγκρούονται αυτή τη στιγμή δύο αντιλήψεις: από τη μία πλευρά, των ανθρώπων που θέλουν να έχουν μια ποιότητα ζωής στον τόπο τους και από την άλλη, των συμφερόντων που εξακολουθούν να βλέπουν το χώρο αυτό ως την πίσω αυλή της Αττικής και να εναποθέτουν εκεί οτιδήποτε τους περισσεύει.

Για τη συγκεκριμένη μονάδα, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Δεν είναι μόνο ότι υπάρχει έντονη δυσοσμία, αλλά και με μετρήσεις που έχουμε κάνει έχει διαπιστωθεί ότι το βενζόλιο είναι δύο φορές επάνω από τα επιτρεπτά όρια, ενώ στην ατμόσφαιρα υπάρχουν πτητικά αέρια επεξεργασίας πετρελαιοειδών. Όλα αυτά δημιουργούν ένα τεράστιο πρόβλημα για τους κατοίκους και μια τεράστια ευθύνη για το κράτος, το οποίο οφείλει να μας απαντήσει κάποια στιγμή αν ενδιαφέρεται πρωτίστως να προστατεύσει την υγεία των πολιτών ή τα συμφέροντα κάποιων ιδιωτών.

Επιπλέον, με τη συγκεκριμένη μονάδα υπάρχει και ένα σοβαρό ζήτημα ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής, γιατί κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει κάποιο ενδεχόμενο ατύχημα στο μέλλον με απρόβλεπτες συνέπειες.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα προβλήματα που ταλανίζουν την πόλη μας. Σύμφωνα με τον πρόσφατο σχεδιασμό, Φυλή και Σχιστό θα εξακολουθήσουν τα επόμενα 30 χρόνια να δέχονται τον κύριο όγκο των απορριμμάτων όλης της Αττικής.

Επίσης, υπάρχει και μια Cosco που πήρε δώρο το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και διεκδικεί να κάνει παρεμβάσεις με γνώμονα το κέρδος της και εις βάρος των πόλεών μας.

Οι δημότες στις γειτονιές μας δεν έχουν καμία πρόθεση τα συγκεκριμένα προβλήματα να τα φορτώσουν σε κάποιον άλλο δήμο ή περιοχή. Ποτέ δεν θα ακούσετε κάποιο δημότη μας να λέει: “Γιατί στο Κερατσίνι;”. Θα τον ακούσετε όμως να λέει: “Γιατί μόνο στο Κερατσίνι;”
Είναι αυτό το αίσθημα πίκρας και αδικίας από τις κεντρικές πολιτικές επιλογές διαχρονικά. Όμως, οι κάτοικοι εδώ είναι αγωνιστές και ακόμη και μέσα σε δύσκολες συνθήκες καταφέρνουν να έχουν νίκες, όπως έγινε πρόσφατα με την περιοχή των Λιπασμάτων.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο