Χρήστος Βαγενάς στο Ράδιο ΜέΡΑ: Ο στόχος είναι η άλωση του Δημοσίου και οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουμε

Συνεντεύξεις - videos
23 Απρ, 2021

Κατακλύζονται καθημερινά οι δρόμοι της Αθήνας από εργαζομένους που αγωνιούν για το μέλλον τους, έχοντας να αντιμετωπίσουν σε πολλαπλά μέτωπα ένα απίστευτο κυνισμό και μια αμετροεπή αυταρχικότητα εκ μέρους της κυβέρνησης.

Έξω από το υπουργείο Εργασίας βρέθηκαν οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ, διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική πρόθεση να παραχωρήσει το δικαίωμα απονομής των συντάξεων σε ιδιώτες, αλλά και για τον εργασιακό αρμαγεδώνα που προωθεί η Νέα Δημοκρατία μέσω του νομοσχεδίου που θα καταθέσει στη Βουλή για τα εργασιακά. Για το ζοφερό κλίμα που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση, αλλά και για τις αντιδράσεις των εργαζομένων μίλησε στο «Στίγμα της ΜέΡΑς» ο οργανωτικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), Χρήστος Βαγενάς:

Η εκχώρηση της απονομής των συντάξεων σε ιδιώτες έχει προκαλέσει την αντίδραση και τη διαμαρτυρία μας για δύο λόγους: από τη μια πλευρά, απαξιώνεται ο δημόσιος τομέας και από την άλλη, το κόστος για το Δημόσιο θα είναι πολύ μεγαλύτερο αν αυτή η διαδικασία εκχωρηθεί σε ιδιώτες.

Επίσης, φοβόμαστε πολύ ότι θα υπάρξουν και επιπλέον κόστη για το συνταξιούχο. Μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι το κόστος θα καλύπτεται από τον ΕΦΚΑ, όμως όταν ο πολίτης θα προστρέχει σε ιδιώτη για τη σύνταξή του, ενδεχομένως να χρειαστεί να πληρώσει επιπλέον για διάφορες δικαιολογίες που μπορεί να του παρουσιάσουν.

Αν υπάρχει πρόβλημα προσωπικού στον ΕΦΚΑ, θα μπορούσαν να γίνουν προσλήψεις, όμως η κυβέρνηση δεν εξετάζει αυτήν την εναλλακτική. Προτιμά να δίνει έξω εργασίες και να ωφελούνται κάποιοι ημέτεροι, κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες που ζουν από τέτοιου είδους συναλλαγές.

Ο στόχος είναι ξεκάθαρα η άλωση του Δημοσίου. Πριν από δέκα χρόνια, τέτοιες μεθοδεύσεις θα θεωρούνταν σκάνδαλα, ενώ σήμερα θεωρούνται κοινωνική πολιτική.

Παράλληλα, ο υπουργός κ. Χατζηδάκης προωθεί και μια σειρά από αλλαγές στα εργασιακά με σκοπό να χτυπήσει βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, όπως το οκτάωρο, το συνδικαλιστικό δικαίωμα και άλλα πολλά. Για όλους αυτούς τους λόγους, ο αγώνας στο δρόμο και στους χώρους δουλειάς είναι μονόδρομος.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο