Χάος στον Βόλο – Ανεπάρκεια κυβέρνησης, Περιφέρειας και Δήμου

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25, Δραστηριότητα, Συνεντεύξεις - videos
06 Οκτ, 2023

Μεγάλη αποστολή βοήθειας του ΜέΡΑ25 από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκε χθες, Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, τον Βόλο, αποτελούμενη από μέλη της Νεολαίας ΜέΡΑ25, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και τον πρώην βουλευτή και Περιβαλλοντολόγο, Κρίτωνα Αρσένη. Σε συνεννόηση με τοπική δομή αλληλεγγύης παραδόθηκε μεγάλη ποσότητα ειδών πρώτης ανάγκης, ρούχων, τροφίμων και εμφιαλωμένων νερών για τους πλημμυροπαθείς της Μαγνησίας.

Το κλιμάκιο του ΜέΡΑ25 υποδέχτηκαν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και μέλη της Οργάνωσης Βάσης Βόλου Δημήτρης Κανελλής και Φαίη Τζανετουλάκου, ο Συντονιστής της Οργάνωσης, Ορφέας Τοψάκης και ο Κώστας Μανωλίδης, Πρόεδρος του τμήματος της Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κατά την επίσκεψη πραγματοποιήθηκε αυτοψία στην περιοχή του παλαιού Λιμεναρχείου, στην οδό Αλαμάνας και στον ποταμό Κραυσιδώνα.

Δυστυχώς η εικόνα, ένα περίπου μήνα, μετά το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας Daniel που προκάλεσε τεράστιες και ανυπολόγιστες καταστροφές, δεν είναι καλή. Σε επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας, οι αποκαταστάσεις είναι μηδαμινές.

Δεν υπάρχουν αρκετά οχήματα και προσωπικό για να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες. Ενώ η Πολιτική Προστασία κινείται με φοβερά αργούς ρυθμούς, πράγμα που εξωθεί τους ανθρώπους που έχουν υποστεί τις συνέπειες, σε κατάσταση σοκ. Μέσα από τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν, οι κάτοικοι εκδήλωσαν τη δυσαρέσκεια τους για τη στάση και τις κινήσεις όλων των υπευθύνων, εξαιτίας της απουσίας και της αδράνειας που υπάρχει.

Αμέσως μετά την επίσκεψη στην πόλη του Βόλου, ο πρώην βουλευτής Κρίτων Αρσένης, συνοδευόμενος από μέλη του ΜέΡΑ25 και τον Στέλιο Λημνιό, από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας επισκέφθηκαν τη λίμνη Κάρλα. Μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας, η στάθμη της λίμνης έχει ανέβει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα και είναι ορατός ο κίνδυνος να θέσει υπό απειλή ξανά την αεροπορική βάση στο Στεφανοβίκειο. Πλέον η λίμνη κέρδισε ξανά την αρχική της θέση, μετά την αποξήρανση του 1962, αφού τα αντιπλημμυρικά και οι αντλίες δεν είχαν συντηρηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα η λίμνη να κινηθεί επιθετικά, προς οικισμούς γύρω της λίμνης.

 

Το αμέσως επόμενο διάστημα, το ΜέΡΑ25 θα επισκεφθεί και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία.

Ως ΜέΡΑ25 καλούμε, ξανά, την Κυβέρνηση και τις αρμόδιες δημοτικές και περιφερειακές διοικήσεις να προχωρήσουν άμεσα στην ουσιαστική στήριξη και οικονομική αποζημίωση των πληγέντων. Η περιοχή του Βόλου, όπως και οι υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας, έχουν υποστεί ολικές καταστροφές για τις περιουσίες τους, τις επιχειρήσεις τους και τις ζωές τους, αυτό τους καθιστά εκτεθειμένους απέναντι σε ενδεχόμενη νέα κακοκαιρία, αλλά και αδύναμους να αντιμετωπίσουν τις επόμενες ημέρες την καθημερινότητα τους. Χρειάζεται πραγματική και γενναία υποστήριξη.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Κρίτωνα Αρσένη:

«Στον Βόλο βλέπουμε το χάος. Πρέπει να προσαρμοστούμε στα ακραία καιρικά φαινόμενα και να δούμε πως θα αλλάξουμε το περιβάλλον της πόλης για να μην πλημμυρίζουν οι γειτονιές μας. Τα τεχνικά έργα θέλουν σχέδιο με ετήσιους στόχους. Όλη μας η σκέψη είναι πως θα καταφέρουμε το νερό να απορροφάται από το βουνό, ώστε όταν φτάνει στην πόλη να μην βρίσκει έξοδο στις γειτονιές. Το στοίχημα για τις εκλογές της Κυριακής είναι να εκλεγούν ικανές και φωτισμένες διοικήσεις. Είναι ευκαιρία για τους πολίτες να σώσουν τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους, τα σπίτια τους από τις πλημμύρες και την καταστροφή. Να εκλέξουν μια διοίκηση που να σκέφτεται το συμφέρον των πολλών, να μην δρα με τραμπουκισμό και λαϊκισμό αλλά με επιστημονική μεθοδικότητα.»

Δήλωση Κρίτωνα Αρσένη: 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο