Χαιρετισμός του εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλη Κριθαρίδη στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Συνεντεύξεις - videos
15 Απρ, 2022

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ,

Χαιρετίζω εκ μέρους του ΜέΡΑ25, τις εργασίες του Συνεδρίου σας και σας εύχομαι έναν εποικοδομητικό και δημοκρατικό διάλογο.

Κι αυτό για μας ξέρετε, δεν είναι κάτι το τυπικό. Είναι πολύ ουσιαστικό και βαθιά πολιτικό.

Για μας στο ΜέΡΑ25 το Συνέδριο ενός κόμματος, αντικατοπτρίζει την ίδια την δημοκρατία και τις διαδικασίες εκείνες που διασφαλίζουν την έκφραση της βούλησης της κοινωνικής του βάσης.

Αυτό σκοπεύουμε άλλωστε κι εμείς να κάνουμε στο δεύτερο μέρος του Συνεδρίου μας για την Στρατηγική, το Όραμα και την Ιδεολογία του ΜέΡΑ25, που θα διεξαχθεί στις 12 με 15 Μάϊου στην Αθήνα, αποσκοπώντας στην περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση της ανάλυσης και των θέσεων μας.

Φίλες και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τέως Σύντροφοι και Συντρόφισσες,

Το Συνέδριο σας πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία για την συντριπτική πλειοψηφία εκεί έξω.

Με μια κοινωνία που συνεχίζει να βιώνει την φτωχοποίηση και την εξαθλίωση. Μια κοινωνία που βρίσκεται σε απελπισία ακόμα και για το πως θα πληρώσει το λογαριασμό του ρεύματος. Μια κοινωνία που συνεχίζει να χάνει τα παιδιά της που μεταναστεύουν στο εξωτερικό.

Και όλα αυτά σε μια χώρα που συνεχίζει να ερημοποιείται, τη στιγμή που προσποιείται κιόλας την επιστροφή της σε μια δήθεν “κανονικότητα” και μια Ευρώπη που φτωχαίνει, γίνεται πιο αντιδραστική και πιο εξαρτημένη από τις ΗΠΑ.

Με την Αριστερά δυστυχώς, να εγγράφει μόνο ήττες, υποχωρήσεις και συμβιβασμούς.

Απέναντι σε έναν τέτοιο κόσμο, στο μπόι όχι των δικών μας ονείρων και αναγκών, αλλά στα μέτρα και τα σταθμά της ολιγαρχίας δίχως σύνορα, τα σχέδια της οποίας υλοποιεί με ζήλο καθημερινά η Μητσοτάκης Α.Ε., ευχόμαστε μέσα από το Συνέδριο σας να βρείτε τις απαντήσεις, τις λύσεις και τα προτάγματα που θα ξανά θέσουν την κοινωνία στο επίκεντρο των πολιτικών σας προτεραιοτήτων. Μακριά από τους οδυνηρούς συμβιβασμούς τους οποίους δυστυχώς επιλέξατε να υπηρετήσετε μετά το βράδυ της 5ης Ιουλίου του 2015, παρά το γενναιόδωρο ΌΧΙ με το οποίο μας τίμησε τότε ο ελληνικός λαός.

Ο Λένιν φίλες και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε, πως το θέμα δεν είναι να μην κάνουμε λάθη. Όλοι κάνουμε λάθη. Το θέμα είναι να μην κάνουμε ουσιαστικά λάθη και να μπορούμε να τα επανορθώνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ελπίζουμε μια τέτοια αυτοκριτική να είναι μέρος των εργασιών του Συνεδρίου σας ώστε να ξαναδείτε με τόλμη και ειλικρίνεια ένα μέλλον που ανατέλλει δυστοπικό και με νέες μορφές εκμετάλλευσης και λεηλασίας για την συντριπτική πλειοψηφία.

Ένα μέλλον που αν αρνηθεί τη Ρήξη με την Ολιγαρχία θα συνδυάσει τα χειρότερα στοιχεία του ύστερου καπιταλισμού με κάποια από τα μισανθρωπικά στοιχεία της φεουδαρχίας, της πατριαρχίας και του ολοκληρωτισμού. Κι όλα αυτά σε ένα πλανήτη που όλο και περισσότερο θα αδυνατεί να συμβιώνει με το ανθρώπινο είδος.

Ένα τέτοιο μέλλον μόνο τα τέρατα της ακροδεξιάς θα ωφελήσει.

Ένα τέτοιο μέλλον εγκυμονεί όχι μόνο εκμετάλλευση και απολυταρχία αλλά και πληθώρα ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Ένα τέτοιο μέλλον τέλος, προετοιμάζει νέα κύματα προσφυγιάς, ανέχειας και απανθρωπιάς.

Με αυτό το μέλλον εμείς σας καλούμε σήμερα να συγκρουστείτε ξανά, ενθυμούμενοι τις ιστορικές, πολιτικές σας ρίζες.

Η επιλογή είναι δική σας.

Ο κόσμος εκεί έξω όμως, έχει ανάγκη μια Αριστερά που δεν θα τον διαψεύσει ξανά χρήζοντας τα αιτήματά του αυταπάτες και βαπτίζοντας την συνθηκολόγηση έντιμο συμβιβασμό.

Εμείς θα συγκρουστούμε με την Ολιγαρχία, με ή χωρίς εσάς. Θα το κάνουμε επειδή η κοινωνία δεν μπορεί να κάνει άλλες παραχωρήσεις από την ζωή, τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις της – ούτε στην Μητσοτάκης Α.Ε., ούτε και σε κανέναν άλλον.

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,

Οι πολιτικές μας διαφωνίες και διαφορές είναι γνωστές.

Παρόλα αυτά πολλές φορές σας έχουμε καλέσει σε συμπράξεις, ιδιαίτερα στις πιο σκοτεινές ημέρες των πεπραγμένων της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.

Παράλληλα όμως, πολλές φορές σας έχουμε θέσει μια σειρά από πολιτικά ζητήματα που απασχολούν πραγματικά και όχι θεωρητικά την κοινωνία εκεί έξω, για τα οποία δυστυχώς συγκεκριμένες απαντήσεις δεν έχουμε λάβει.

Ζητήματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, οι εξορύξεις, τα κόκκινα δάνεια, το Χρηματιστήριο της Ενέργειας, το χρέος, το ΝΑΤΟ, τα κοινωνικά αγαθά και οι βασικές υποδομές της χώρας. Ζητήματα που όμως είναι καίρια σε έναν κόσμο που πλήττεται από τις νέες διαστάσεις της ολιγαρχικής λαίλαπας που κρύβεται κάτω από τον μανδύα του νεοφιλελευθερισμού – που ούτε νέος είναι, ούτε και φιλελεύθερος.

Ίσως αυτό το Συνέδριο σας να είναι μια καλή αρχή για να ξεκαθαρίσετε και την πολιτική σας θέση σε όλα αυτά τα θέματα.

Εύχομαι, καλή και παραγωγική συνέχεια στις εργασίες σας, μέσα από τις οποίες ελπίζω να ξαναβρείτε τον παλιό σας -προ του 2015- αυθεντικό εαυτό.

Σας ευχαριστώ

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο