Η βουλευτής Β΄ Πειραιά θυμίζει ότι «το ΜέΡΑ25 ήταν το πρώτο κόμμα που αναγνώρισε τη σημασία του να δοθεί στους αποδήμους η δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους», ενώ εκτιμά ότι «δυστυχώς, η Τουρκία χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες εργαλειακά, σαν μοχλό πίεσης, όποτε θέλει να κερδίσει κάτι από την ΕΕ», απαντώντας σχετικά με την αύξηση των προσφυγικών ροών.
Στον αντίποδα, «το ΜέΡΑ25 προτείνει τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου που θα εξετάζει τις αιτήσεις και θα κάνει δίκαιη κατανομή των προσφύγων», σημειώνει η κυρία Μπακαδήμα και παράλληλα απευθύνει κάλεσμα διεύρυνσης του κόμματος σε «εκείνους που θεωρούν ότι πρέπει να δομηθεί ένα μέτωπο αντίστασης στις πολιτικές λιτότητας που συνεχίζουν να εφαρμόζονται και να ερημώνουν τη χρεοδουλοπαροικία στην οποία ζούμε».
Συνέντευξη στη ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΔΑΝΑ
Υποστηρίζετε ότι η Βουλή «δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να φωτιστούν υποθέσεις που είναι της αρμοδιότητας της Δικαιοσύνης» με φόντο την υπόθεση της Novartis. Γιατί;
Οι βουλευτές έχουν αρμοδιότητα να νομοθετούν, όχι να εξετάζουν δικογραφίες, μάρτυρες και να συντάσσουν κατηγορητήρια. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συναινούμε σ’ αυτή την απαράδεκτη διατάραξη του διαχωρισμού των εξουσιών. Οι βουλευτές νομοθετούν και οι δικαστικοί λειτουργοί ελέγχουν, ανακρίνουν και, αν χρειαστεί, τιμωρούν. Ως ΜέΡΑ25 δεν θα γίνουμε ποτέ συμμέτοχοι σ’ αυτή την πρακτική που υποβιβάζει το Κοινοβούλιο και την ίδια στιγμή δυσχεραίνει τη δουλειά της Δικαιοσύνης. Ούτε και θα μπούμε στο μικροπολιτικό παιχνίδι που στήνουν άλλες παρατάξεις με αφορμή τέτοιες υποθέσεις.
Στην περίπτωση της ψήφου των αποδήμων θεωρείτε ότι η συναινετική στάση σας δικαιώθηκε από τα γεγονότα; Παραμένετε ανοιχτοί σε συναινέσεις και σε άλλα ζητήματα και, αν ναι, σε ποια;
Το ΜέΡΑ25 ήταν το πρώτο κόμμα που αναγνώρισε τη σημασία του να δοθεί στους αποδήμους η δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους. Να σας θυμίσω ότι από το βήμα της Βουλής ο γραμματέας του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης, τοποθετήθηκε επί του θέματος στην πρώτη του ομιλία.
Θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ των πρόσφατων μεταναστών, που έφυγαν από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα και θα πρέπει να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους για την περιφέρεια που ανήκουν εντός της Ελλάδας, και εκείνων που ζουν περισσότερα χρόνια στο εξωτερικό και θα πρέπει να ψηφίζουν για βουλευτές των εκλογικών περιφερειών αποδήμων που προτείνουμε – Λοιπής Ευρώπης, Κεντρικής Αμερικής κ.λπ.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία του ζητήματος, λάβαμε μέρος – και συγκεκριμένα εγώ ήμουν η εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 – στη σχετική διακομματική που δημιουργήθηκε υπό τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκο.
Μολονότι δεν βρέθηκε κοινός τόπος και δεν επετεύχθη συμφωνία του δικού μας κόμματος με την τελική πρόταση για την ψήφο των αποδήμων, θεωρούμε ότι η επιμονή μας έφερε καρπούς, μια και στη συνταγματική αναθεώρηση μπήκαν τα θεμέλια, με την αναθεώρηση του άρθρου 54, ώστε να δημιουργηθούν μελλοντικά οι εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού/αποδήμων.
Παρότι δεν υπήρξε τελική συμπόρευση, κρίνουμε ως σημαντική την κίνηση να δημιουργηθεί η εν λόγω διακομματική και φρονούμε ότι είναι μια πρακτική που θα πρέπει να υιοθετείται σε τόσο σημαντικά θέματα.
Παρακολουθήσαμε μια έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ του γραμματέα του ΜέΡΑ25 και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό. Θεωρείτε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης είναι σε λάθος κατεύθυνση και τι είδους πρωτοβουλίες χρειάζεται να ληφθούν, κατά τη γνώμη σας;
Δυστυχώς, η Τουρκία χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες εργαλειακά, σαν μοχλό πίεσης, όποτε θέλει να κερδίσει κάτι από την ΕΕ. Ετσι, την πληρώνουν χιλιάδες άνθρωποι που φτάνουν εξαθλιωμένοι στις ακτές της χώρας μας. Θεωρώ ότι το Προσφυγικό αποτελεί έκφανση της ανθρωπιστικής κρίσης και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, με μια συντονισμένη και ολιστική προσπάθεια.
Οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα πιστεύουν και πράγματι φτάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, δεν επιθυμούν να μείνουν εδώ. Το ΜέΡΑ25 προτείνει τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου που θα εξετάζει τις αιτήσεις και θα κάνει δίκαιη κατανομή των προσφύγων.
Η τακτική της κυβέρνησης να τους στοιβάζει σε δομές αφιλοξενίας, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Μόρια, που στεγάζει τετραπλάσιους από τη χωρητικότητά της, ή τη Λέρο, όπου έχουν μεταφερθεί όλοι στο ψυχιατρείο του νησιού και διαμένουν κάτω από άθλιες συνθήκες, είναι καταδικαστέα. Επιπλέον, όλα τα εμπόδια που θέτει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τον νεοψηφισθέντα νόμο περί ασύλου θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τη ζωή όλων των ανθρώπων που φτάνουν στην Ελλάδα και αναζητούν άσυλο.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Ελληνες γνωρίζουμε καλά από προσφυγιά και γι’ αυτό ο λαός μας έχει σταθεί έως τώρα αλληλέγγυος στους πρόσφυγες. Γιατί αφενός κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει πως αποκλείεται κάποια στιγμή να βρεθούμε κι εμείς στη θέση τους, αφετέρου, όταν φτάνει ένας άνθρωπος στην πόρτα μας πονεμένος, άρρωστος, πεινασμένος, έχοντας ρισκάρει τη ζωή του κι έχοντας χάσει τα πάντα, δεν μπορούμε παρά να τον βοηθήσουμε και να τον περιθάλψουμε και μετά να του κάνουμε ερωτήσεις.
Εν κατακλείδι, ναι, θεωρώ ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης είναι ολότελα λάθος. Ξεκινώντας από τη μεταφορά της αρμοδιότητας του Προσφυγικού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, λες και οι πρόσφυγες απειλούν τους Ελληνες, για να φτάσουμε έως τον πρόσφατο νόμο και όλες τις αγκυλώσεις που αυτός προκαλεί.
Πολύ πρόσφατα ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε από τη Θεσσαλονίκη τον οδικό χάρτη προς το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25, παράλληλα με τις διαδικασίες ανασυγκρότησης του κόμματος. Σε ποιες κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες απευθύνεστε;
Το πρώτο βήμα για το ΜέΡΑ25 έγινε με την είσοδό του στη Βουλή, με τη δυνατότητα που μας έδωσαν όλοι οι συμπολίτες μας που μας στήριξαν για να γίνουμε η φωνή τους στο Κοινοβούλιο. Τώρα πάμε ένα βήμα παρακάτω με την επανίδρυση του κόμματος, που θα κορυφωθεί με το συνέδριό μας τον Μάιο του 2020.
Απευθυνόμαστε σ’ εκείνους που θεωρούν ότι πρέπει να δομηθεί ένα μέτωπο αντίστασης στις πολιτικές λιτότητας που συνεχίζουν να εφαρμόζονται και να ερημώνουν τη χρεοδουλοπαροικία στην οποία ζούμε. Το κάλεσμά μας είναι προς εκείνους που κατανοούν ότι για να αλλάξει η κατάσταση, να ανακοπεί η βάναυση φτωχοποίηση του πληθυσμού και να μπει ένα τέλος στην ενίσχυση της τοπικής ολιγαρχίας, θα πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας και να αγωνιστούμε από κοινού με στόχο την ανατροπή και με γνώμονα τη ρεαλιστική ανυπακοή.
Το ΜέΡΑ25 είναι η μόνη αντιπολιτευτική δύναμη στη Βουλή και για να συνεχίσει τον αγώνα του χρειάζεται τη στήριξη και τη βοήθεια όλων.
Είστε ένα από τα πρόσωπα -ως η κοντινότερη συνεργάτις του κ. Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών το 2015- που είδαμε στην ταινία του Κώστα Γαβρά. Τι αίσθηση σας άφησε εκείνη η περίοδος; Αισθάνεστε ότι δικαιωθήκατε από τις εξελίξεις;
Πράγματι, είχα την τύχη να είμαι δίπλα στον Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών το 2015. Ηταν μια έντονη περίοδος, γεμάτη δουλειά και ένταση, αλλά και ιδιαίτερα διδακτική. Ενιωσα προδομένη μετά τη συνθηκολόγηση του Ιουλίου του 2015, όταν όμως βρεθήκαμε στη Γαλλία με τον κ. Βαρουφάκη, σ’ ένα μικρό χωριό της Βουργουνδίας και εν μέσω καταιγίδας, πάνω από 3.000 κόσμου στέκονταν και τον άκουγαν, όχι μόνο για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους Ελληνες, αλλά και γιατί καταλάβαιναν ότι θα ήταν οι επόμενοι, κατάλαβα ότι υπάρχει ελπίδα και περιθώριο να αλλάξει κάτι.
Κι αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να έρθει μόνο αν ξεκινούσε από την Ευρώπη, όπως και ξεκίνησε με τη δημιουργία τον Φεβρουάριο του 2016 του DiEM25, εκλογικός βραχίονας του οποίου είναι στην Ελλάδα το ΜέΡΑ25, ενός κινήματος με κοινό πρόγραμμα για την Ευρώπη. Θεωρώ ότι η είσοδος του κόμματός μας στη Βουλή είναι μια δικαίωση της πρακτικής αυτής, του να ξεκινήσει κάτι, δηλαδή, πανευρωπαϊκά και να φτάσει μετά στη χώρα μας, αλλά έχουμε πολλή δουλειά και αγώνες μπροστά μας για να γίνει η ρεαλιστική ανυπακοή πράξη.
Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 127 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφορεί την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.