Ανησυχητική αύξηση των ατυχημάτων σε χώρους εργασίας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
25 Ιαν, 2019

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αύξηση στα ατυχήματα που συμβαίνουν σε χώρους εργασίας. Δυστυχώς πληθώρα εργαζομένων αναγκάζονται να δουλέψουν κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, πολλές ώρες, εκτεθειμένοι σε δυσμενής καιρικές συνθήκες βάζοντας, έτσι, σε κίνδυνο της ζωή τους.

Πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι ο άτυχος εργάτης που πέθανε στα έργα για το καινούριο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και ο τεχνίτης κατασκευαστικής εταιρείας στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Οι άτυχοι αυτοί εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους δουλεύοντας για να εξασφαλίσουν στις οικογένειές τους “τα προς το ζην”. Οι θάνατοι σε εργατικά ατυχήματα είναι ακόμη ένα δείγμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας που αψηφούν την επικινδυνότητα και το ρίσκο για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των παιδιών, των εγγονιών, της οικογένειας τους από φόβο πως αν πουν “όχι”, υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι που περιμένουν να πάρουν τη θέση τους και οι ίδιοι θα προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των ανέργων της χώρας μας.

Μοναδική λύση είναι η ανυπακοή στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και στις υπαγορευμένες πολιτικές από την Τρόϊκα εξωτερικού που έχουν οδηγήσει στην κατάργηση κάθε σκληρά και με αγώνα κεκτημένου των εργαζομένων. Πλέον η κυβέρνηση Σύριζα προσπαθώντας εναγωνίως να κρατηθεί στη θέση της έχει παραδώσει βορά στις ορέξεις των δανειστών κάθε εργασιακό δικαίωμα (συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία), μη δίνοντας σημασία στους εργαζόμενους, λησμονώντας πως εκλέχθηκε για να προφυλάσσει και να προασπίζει τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τη ζωή των ανθρώπων.

Τομέας Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο