«Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: θα νικήσουμε; θα νικηθούμε; Πολέμα!» Αθήνα, 22 Μαΐου 2019

Βασικά Κείμενα του site το 2019
23 Μάι, 2019

«Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: θα νικήσουμε, θα νικηθούμε; Πολέμα!»

Με αυτή τη φράση του Νίκου Καζαντζάκη έκλεισε την ομιλία του στην Προεκλογική Συγκέντρωση του ΜέΡΑ25 στην Αθήνα ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 μίλησε για την Ευρώπη, το πολιτικό και οικονομικό της γίγνεσθαι, με τη λιτότητα να χτυπά την πόρτα του πυρήνα, γεννώντας τα Κίτρινα Γιλέκα στη Γαλλία, για τις Ευρωεκλογές, την κρισιμότητά τους και την μετατροπή τους σε δημοσκόπηση για τα μεγάλα κόμματα, και όχι μόνο, “όπου με μαξιμαλισμούς του ύφους «θέλουμε μια Ευρώπη των λαών”, θέτουν βραχυπρόθεσμα άπιαστους στόχους για να δικαιολογήσουν τη προσυμφωνημένη συνθηκολόγησή τους, το ΝΑΙ σε όλα. Εμείς παίρνουμε τις Ευρωεκλογές πολύ σοβαρά. Η Ευρώπη είναι το μεγάλο σπίτι μας. Μας καθορίζει. Πρέπει να έχουμε λόγο σε αυτήν”.

“Έχουμε εργαστεί τα τελευταία τρία χρόνια για να αναπτύξουμε ακριβώς μια πρόταση, ένα πολιτικό πρόγραμμα που στοχεύει να λειτουργήσει θεραπευτικά ως προς τα τρέχοντα μεγάλα προβλήματα της Ευρώπης, από το έλλειμμα δημοκρατίας και αδιαφάνειας στους θεσμούς της, τυπικούς και κυρίως άτυπους, τις χαμηλές επενδύσεις, την εντεινόμενη φτώχεια, το δημόσιο χρέος και φυσικά το περιβάλλον. Αυτό το πρόγραμμα ζυμώθηκε, συνδιαμορφώθηκε από προοδευτικούς πολίτες σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, καταλήγοντας μέσα από ψηφοφορίες ανάμεσα στα μέλη του κόμματός μας ΜέΡΑ25 και του πανευρωπαϊκού κινήματός μας DiEM25, σε ένα ολοκληρωμένο πολιτικό πρόγραμμα, τη Νέα Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη“.

Τρεις αριθμοί εναντίον της ευρωπαϊκής αποδόμησης και του μισανθρωπισμού:

500 δισ.: Η Ευρώπη έχει άμεση ανάγκη για 500 δισ. ευρώ νέων, πράσινων επενδύσεων ετησίως, δηλαδή 5% του ΑΕΠ της Ε.Ε., τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, συνολικά 2,5 τρισ. ευρώ για τη θητεία της επόμενης Ευρωβουλής. Είναι απαραίτητα για δύο βασικότατους λόγους.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι η κρίση της προηγούμενης δεκαετίας έχει ρίξει το επίπεδο των επενδύσεων πολύ κάτω του επιπέδου αποταμιεύσεων. Ως αποτέλεσμα, (α) στην Ευρώπη ολοένα και σπανίζουν οι καλές θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της κοινωνικής και ηθικής κρίσης, και (β) την αποτυχία της Ευρώπης να κάνει το καθήκον της απέναντι στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή (κάτι που απαιτεί σημαντικές επενδύσεις).

Πού θα βρεθούν 500 δισ. ετησίως; Οχι από φόρους, απαντάμε. Θα βρεθούν μέσω έκδοσης ομολόγων αξίας 500 δισ. κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία απλώς θα ανακοινώσει ότι, αν η αξία των ομολόγων αυτών αρχίσει να μειώνεται, η ΕΚΤ θα παρέμβει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων αγοράζοντάς τα – μια ανακοίνωση που, από μόνη της, εγγυάται ότι δεν θα χρειαστεί η παρέμβαση της ΕΚΤ. Είναι σύννομη μια τέτοια πολιτική;

Και βέβαια. Για την ακρίβεια, από το 2015, ακριβώς αυτό γίνεται: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγοράζει ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Αυτό που προτείνει το ΜέΡΑ25 είναι η μεγέθυνση του υπάρχοντος αυτού προγράμματος ώστε να χρηματοδοτηθεί νέος κοινοτικός οργανισμός που εκπονεί και εφαρμόζει το απαραίτητο γιγαντιαίο πρόγραμμα Πράσινης Μετάβασης στους νευραλγικούς τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της βιομηχανίας και της γεωργίας. Με μια απλή τέτοια κίνηση η Ευρώπη μπορεί, από αύριο το πρωί, να δημιουργεί τις θέσεις εργασίας και το οπλοστάσιο εναντίον της κλιματικής αλλαγής που απαιτούν τόσο οι κοινωνίες μας όσο και ο πλανήτης.

100 δισ.: Η δεκαετής οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει νέες τάξεις εργαζόμενων-λάστιχο οι οποίοι εργάζονται μέρα-νύχτα χωρίς να ξεπερνούν καν το επίσημο όριο της φτώχειας. Για την καταπολέμηση αυτών των νέων και παλαιών μορφών φτώχειας απαιτείται η δημιουργία ειδικού πανευρωπαϊκού ταμείου με προϋπολογισμό 100 δισ. ετησίως. Πού θα βρεθούν τόσα χρήματα;

Γνωρίζετε ότι το 2018 η ΕΚΤ είχε κέρδη 91 δισ.; Γιατί να έχει κέρδη μια κεντρική τράπεζα; Δεν πρόκειται για επιχείρηση αλλά για δημόσιο, ευρωπαϊκό οργανισμό. Ακριβώς επειδή δεν δικαιούται να έχει κέρδη, το καταστατικό της ΕΚΤ επιβάλλει είτε τη διοχέτευση των κερδών της ΕΚΤ στα κράτη-μέλη (με τα ήδη πλουσιότερα κράτη να λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος) είτε τη χρήση των κερδών για την αγορά άλλων ομολόγων και τίτλων.

Το ΜέΡΑ25 προτείνει κάτι πολύ απλό, λογικό και καθ’ όλα νόμιμο: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει ότι τα κέρδη της ΕΚΤ θα χρηματοδοτούν το ειδικό πανευρωπαϊκό ταμείο για την καταπολέμηση της φτώχειας. Φαντάζεστε την ενοποιητική δύναμη ενός τέτοιου ταμείου;

Φαντάζεστε πώς θα αλλάξει το κλίμα όταν φτωχές οικογένειες στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Πορτογαλία κ.λπ. αρχίσουν να λαμβάνουν επιταγές υπογεγραμμένες από την ΕΚΤ για να αγοράσουν τρόφιμα και άλλα είδη ανάγκης – χωρίς μάλιστα να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι;

3 τρισ.: Το δημόσιο χρέος της ευρωζώνης ανέρχεται στα 9 τρισ. ευρώ. Από αυτά, τα 5,5 τρισ. είναι το χρέος που τα κράτη-μέλη «δικαιούνταν» να έχουν σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ο μέσος όρος του επιτοκίου εξυπηρέτησης του «επιτρεπόμενου» μέρους του χρέους, δηλαδή των 5,5 τρισ., είναι 2,1%. Τα επόμενα 20 χρόνια, οι τόκοι μόνο για αυτό το ποσό ανέρχονται στα 3,2 τρισ.

Το ΜέΡΑ 25 προτείνει την εξής απλή παρέμβαση: Η ΕΚΤ εγγυάται το «επιτρεπόμενο» χρέος των 5,5 τρισ. ,χωρίς να το αγοράζει ή να τυπώνει χρήμα, εξασφαλίζοντας επιτόκια αποπληρωμής λίγο πάνω από το μηδέν. Σημειωτέον πως το επιτόκιο της ΕΚΤ σήμερα είναι… -0,4%. Ετσι, μειώνεται το κόστος αποπληρωμής του χρέους της ευρωζώνης κατά 3 τρισ. σε βάθος εικοσαετίας. Η κρίση δημόσιου χρέους εξανεμίζεται με μια μονοκονδυλιά, μαζί με την πίεση για λιτότητα (που αιτιολογείται λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους.

Θεσμικές τομές για να μετατραπεί η Ε.Ε. από πηγή προβλημάτων σε πηγή λύσεων

Πλήρης αποσύνδεση τραπεζικών διασώσεων και ανακεφαλαιοποιήσεων από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, έτσι ώστε να σπάσει η διαπλοκή πτωχευμένων τραπεζιτών και πολιτικών.

Φόρος κληρονομιάς και διοξειδίου του άνθρακα, για να χρηματοδοτηθούν εγγυημένες θέσεις εργασίας στους κατοίκους περιοχών που ερημώνουν.

Ευρωπαϊκό Ταμείο Πλούτου, στο οποίο θα περιέλθει το 10% μετοχών μεγάλων επιχειρήσεων, με διανομή των μερισμάτων σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

Διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων, με ζωντανή αναμετάδοση των συνόδων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, των Eurogroup, EuroWorkingGroup κ.λπ.

Διαβουλευτικές Συντακτικές Συνελεύσεις με στόχο την (από κάτω προς τα πάνω) σύνταξη δημοκρατικού ευρωπαϊκού Συντάγματος, το οποίο θα αντικαταστήσει όλες τις Συνθήκες, με ορίζοντα το 2025.

Αυτό είναι, περιληπτικά, το μοναδικό πανευρωπαϊκό πρόγραμμα με το οποίο κατεβαίνει το ΜέΡΑ25 στις ευρωεκλογές, το ίδιο πρόγραμμα που η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΝΟΙΞΗ καταθέτει στην κρίση των ψηφοφόρων σε έντεκα, ταυτόχρονα, χώρες”.

Την ομιλία του γραμματέα προλόγισε η Σοφία Σακοράφα, καλώντας τους τον κόσμο να ψηφίσει το ΜέΡΑ25, “το μόνο κόμμα που καταθέτει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τις Ευρωεκλογές”.

Η Προεκλογική Συγκέντρωση του ΜέΡΑ25 ολοκληρώθηκε με τον Γιάνη Βαρουφάκη να καλεί στη σκηνή όλους τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25.

Δείτε την ομιλία εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο