Απόφαση 5ης συνεδρίασης Κ.Ε.

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
20 Φεβ, 2023

Η συνεδρίαση της Κεντρικής μας Επιτροπής έχει κύριο στόχο την προεκλογική προετοιμασία. Έχει όμως σημασία πρώτα να αναφέρουμε ποιο πολιτικό πλαίσιο καθορίζει τη συγκυρία και την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η κατάσταση στην κοινωνία και την οικονομία

Η ολιγαρχία στη χώρα μας συνεχίζει το πάρτι.
Έχει βάλει στο μάτι τα απομεινάρια της δημόσιας περιουσίας με επόμενο στόχο το νερό, τη δημόσια υγεία και τον πολιτισμό που ιδρυματοποιούνται, καθώς και την παιδεία που απειλείται να γίνει βορά στους κολλεγιάρχες. Αλλά και η ιδιωτική περιουσία, τα σπίτια και τα μικρά μαγαζιά, είναι στόχος της κερδοσκοπικής επίθεση των funds.
Η αγορά εργασίας συνεχίζει να είναι ζούγκλα, με τους παγωμένους μισθούς που δεν ανταποκρίνονται στην ακρίβεια, τις διώξεις απέναντι στη συλλογική διεκδίκηση και τις νέες ανάλγητες πιέσεις στους άνεργους και τις άνεργες.

O ιμπεριαλισμός έχει βρει και αυτός το απάνεμο λιμάνι του εδώ. Από τη μία ο Πούτιν συνεργάζεται άψογα με τους έλληνες εφοπλιστές, που του μεταφέρουν το πετρέλαιο, από την άλλη ΗΠΑ-ΝΑΤΟ έχουν ενεργές βάσεις σε κάθε γωνιά της χώρας, από όπου τροφοδοτούν τη δική τους μεριά του πολέμου στην Ουκρανία. Ενός πολέμου επικερδούς για τη βιομηχανία όπλων και τα πάσης φύσης καρτέλ, που έχουν κάθε συμφέρον να συνεχίζεται.

Η περιβαλλοντική κρίση δεν απασχολεί φυσικά τους ολιγάρχες, παρά μόνο ως ευκαιρία για green washing (πράσινο ξέπλυμα). Τα βουνά καταπατώνται, τα σχέδια για εξορύξεις επανέρχονται και οι δημόσιοι χώροι μετατρέπονται σε φιλέτα για το real estate και την τουριστική βιομηχανία.

Η δε πατριαρχία, μέσα στη γενικευμένη φτωχοποίηση και τη μιζέρια θρέφεται, διατηρεί το δίκτυο επιρροής της, ειδικά μέσα σε θεσμούς όπως η Αστυνομία και εσχάτως γίνεται προσπάθεια να αναβαπτιστεί και μέσα στην Εκπαίδευση.

Πως στέκονται οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις απέναντι σε όλα αυτά;

Η κοινωνία αρχίζει να ξεπερνά τη φάση του σοκ και του δέους και προβάλλει αντιστάσεις. Οι τοπικές κοινωνίες αντιστέκονται στη διάλυση των νοσοκομείων, ο νέος συνδικαλισμός που αναπτύσσεται υπό πίεση συγκρούεται με τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, ο καλλιτεχνικός κόσμος δημιουργεί κινηματικό και απεργιακό αναβρασμό, το κίνημα για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών όπως το νερό ανασυγκροτείται και η νεολαία ορθώνει το ανάστημά της απέναντι στον εκφασισμό, την πατριαρχία και την περιβαλλοντική καταστροφή.

Οι καθεστωτικές πολιτικές δυνάμεις συνεχίζουν να βρίσκονται σε τεράστια απόσταση από την πραγματική κοινωνία και ζουν στον πλαστό κόσμο των συστημικών ΜΜΕ.

Η Νέα Δημοκρατία (Μητσοτάκης ΑΕ), ως φυσική εκπρόσωπος της ολιγαρχίας, είναι η ψυχή του προαναφερθέντος πάρτι. Προχωρά χαρούμενα τη λεηλασία των δημόσιων αγαθών, των ανθρώπων και της φύσης, τροφοδοτεί την πολεμοκαπηλία και απεργάζεται συνέχεια την οπισθοδρόμηση σε κοινωνικό επίπεδο. Οδηγεί δε στον δημοκρατικό κατήφορο, όπως έδειξε και η πρόσφατη προσπάθεια απόκρυψης των υποκλοπών και των push backs.

Οι αυτοαποκαλούμενες προοδευτικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, κάθε φορά που τίθενται πολιτικά διλήμματα, αντί να βάλουν φρένο στον κατήφορο, προσπαθούν να κερδίσουν την εύνοια του συστήματος, όπως έδειξαν και πρόσφατα με την ψήφιση εμβληματικών νομοσχεδίων, όπως το επίδομα καταστολής, η παραχώρηση της ψυχικής υγείας στο ίδρυμα Νιάρχος κλπ. Ο Τσίπρας διάλεξε να συνομιλεί με το Στουρνάρα και τον Πάιατ, ο Ανδρουλάκης ακόμα και με τον ωτακουστή του, παρά να απαντήσουν στα προγραμματικά σημεία που κατέθεσε δημόσια το ΜέΡΑ25. Έχουν υιοθετήσει τη λογική των μνημονιακών και βλέπουν ως βάρος τους δανειολήπτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα αυξανόμενα κόστη και επιτόκια, και ως κανονικότητα τη λειτουργία των αρπακτικών ταμείων. Η μόνη ‘λύση’ που προσφέρουν μάλιστα είναι να πάρουν χρήματα από τη μια τσέπη των funds και να τους τα δώσουν ως επιδότηση στην άλλη τσέπη!
Έχουν αποφασίσει οριστικά με ποια πλευρά έχουν ταχθεί.

To δε KKE, αδυνατεί να αντιληφθεί την ανάγκη συστράτευσης και διεκδίκησης άμεσης αλλαγής στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, ερχόμενο ουσιαστικά σε αντίθεση ακόμα και με την στάση των μελών του, που αναγνωρίζουν αυτή την ανάγκη στους κοινωνικούς χώρους.

ΜέΡΑ25: Η ανάγκη για Πρώτη Φορά Ρήξη

Απέναντι στη συστημική επίθεση η απάντηση δεν μπορεί να είναι μια χλιαρή κεντρώα παράταξη που προτείνει απλά μια κυβερνητική εναλλαγή. Μια εναλλαγή που δεν θα φέρει ριζικές αλλαγές και το μόνο που θα κάνει είναι να σπείρει για μια ακόμα φορά την απογοήτευση, που είναι το εύφορο έδαφος για τον περαιτέρω εκφασισμό.

Εμείς συνεχίζουμε διεθνιστικά, με την αγωνιστική αριστερά, τον ακτιβισμό της οικολογίας και το σύγχρονο φεμινισμό και δημιουργούμε μια συμμαχία για τη ρήξη που είναι η μόνη απάντηση στις πολλαπλές κρίσεις.
Η συστράτευση των δυνάμεων αυτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτυπωθεί με τη συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25 που εμπλουτίζεται με τη «Συμμαχία για τη Ρήξη».

Είναι ανάγκη να ενισχυθεί ένα ψηφοδέλτιο που εκπροσωπεί αυτές και αυτούς που στέκονται στο πλευρό των πολλών, που 13 χρόνια ασφυκτιούν στο μνημονιακό πλαίσιο.
Στο πλευρό των εργαζομένων απέναντι στις Cosmote και τις Efood.
Στο πλευρό των ανέργων απέναντι στις Adecco και τις Manpower.
Στο πλευρό των δανειοληπτών απέναντι στις τράπεζες και τα funds.
Στο πλευρό του ΕΣΥ απέναντι στις CVC και τους κλινικάρχες.
Στο πλευρό των κατοίκων απέναντι στις RBnB και τις PRODEA.
Στο πλευρό των θυμάτων απέναντι στους κακοποιητές.
Στο πλευρό της φύσης απέναντι στις TEΡNA και τις EXXON MOBIL.
Στο πλευρό των καταναλωτών απέναντι στις ELPEDISON και τις NRG.
Στο πλευρό των ακτιβιστών απέναντι στις LAFARGE και τις ONNEX.
Στο πλευρό των αμάχων απέναντι στον Πούτιν και το ΝΑΤΟ.

Η ψήφος μπορεί να είναι μια στιγμή και οι αγώνες να συνεχίζονται. Όμως εκείνη η στιγμή είναι σημαντική και γι’ αυτό πρέπει να δώσουμε έναν αγώνα δυνατό, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε δρόμο, ακόμα και σε κάθε διαδικτυακό τόπο.

Γνωρίζουμε ότι είμαστε αγκάθι στο πλευρό του συστήματος. Είτε αυτό αφορά την αυτοδυναμία που επιδιώκουν, είτε τη σιωπή που θέλουν να επικρατεί όσο ψηφίζουν κατά παραγγελία της ολιγαρχίας που εμείς τολμάμε να καταγγέλλουμε ονομαστικά. Η συστημική προσπάθεια να θαφτεί ο αγώνας μας είναι μεγάλη και διεξάγεται με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη.

Η συγκρότηση των ψηφοδελτίων

Η δράση μας όμως μπορεί να την ξεπεράσει. Το είδαμε πρόσφατα στις εκδηλώσεις στη Νέα Σμύρνη, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη, όπου ο Γιάνης Βαρουφάκης και οι παλιοί και νέοι συνοδοιπόροι βρήκαν ενθουσιώδη ανταπόκριση:

Ο κόσμος, με πρώτη τη νεολαία, αγκαλιάζει την προσπάθειά μας γιατί έχει ανάγκη την πρώτη φορά ρήξη. Γιατί ξέρει ότι όλα μπορούν να είναι αλλιώς. Τα μηνύματα από όλη την Ελλάδα είναι ενθαρρυντικά. Η ΟΕΣΚΕ αναφέρει πολύ μεγάλη διάθεση των μελών για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια.

Οι υποψήφιοι και υποψήφιες που εντάσσονται στα ψηφοδέλτιά μας είναι άνθρωποι με συμμετοχή στα κοινά, με δράση στις τοπικές κοινωνίες, στα κινήματα, άνθρωποι που μπορούν να προβάλλουν και να εξηγήσουν τις θέσεις μας, που δεν παρακινούνται από τα αξιώματα, αλλά από τη διάθεση να συμβάλλουν θετικά στον αγώνα για τη ρήξη.

Με αυτά τα κριτήρια θα συμπληρωθούν τις επόμενες ημέρες τα ψηφοδέλτιά μας, εμπλουτισμένα και με τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές της «Συμμαχίας για τη Ρήξη».

Τις επόμενες ημέρες η Πολιτική Γραμματεία θα ανακοινώσει ένα μέρος των υποψηφιοτήτων, σε συνεννόηση με τις τοπικές οργανώσεις και τα μέλη μας. Το σύνολο των ψηφοδελτίων θα εγκριθεί και κατόπιν θα ανακοινωθεί στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα συγκληθεί έκτακτα με την ανακοίνωση των εκλογών.

Θα δημιουργηθεί μια εκλογική επιτροπή όπου θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της «Συμμαχίας για τη Ρήξη». Η επιτροπή θα ασχοληθεί με τον εμπλουτισμό των ψηφοδελτίων, και θα δημιουργήσει συνέργειες σε οργανωτικά και πολιτικά θέματα, ώστε το αποτέλεσμα της συστράτευσης να είναι πολλαπλασιαστικό.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο