Απαξίωση των Επαγγελματιών Λυκείων από το πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
05 Μάι, 2020

Το πολυνομοσχέδιο παιδείας που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή το Υπουργείο Παιδείας μεσούσης της πανδημίας του κορωνοϊού περιποιεί ιδιαίτερη απαξίωση στα Επαγγελματικά Λύκεια. Κατ’ αρχάς θέτοντας ηλικιακό όριο τα 17 έτη, παραβιάζει βασικό συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών, καθιστώντας μη προσβάσιμη την επαγγελματική εκπαίδευση σε μεγάλο μέρος των πιθανών ενδιαφερομένων. Αυτή η επιλογή σε συνδυασμό με το ελάχιστο απαιτούμενο όριο των 20 μαθητών ανά τάξη στα δημόσια ΕΠΑΛ, αναπόδραστα οδηγεί στο μαρασμό και στο κλείσιμο πολλών επαγγελματικών κατευθύνσεων ή/και ολόκληρων επαγγελματικών λυκείων.

Το συγκεκριμένο άρθρο ουσιαστικά θα αναγκάσει χιλιάδες “ενήλικες” που για οποιοδήποτε λόγο θα αποφασίσουν να αποκτήσουν κάποια τεχνική ειδίκευση ή να αλλάξουν ειδίκευση, να στραφούν κυρίως στον ιδιωτικό τομέα (Ι.ΙΕΚ ή ιδιωτικά κολέγια) και να «μεταναστεύσουν» σε μεγάλα αστικά κέντρα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που μετά την αποφοίτηση από το γενικό λύκειο αλλάζουν γνώμη και στρέφονται στα ΕΠΑΛ ή θέλουν να αποκτήσουν και δεύτερη ειδικότητα. Ο αριθμός των “ενηλίκων” αυτών αναμένεται να μεγαλώσει εξαιτίας της επαναφοράς της βάσης του 10 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Επιπροσθέτως, Για να δικαιολογηθεί το συγκεκριμένο άρθρο το υπουργείο επικαλείται στην αιτιολογική έκθεση ότι έχει ως σκοπό την πρόληψη φαινόμενων ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, τα οποία παρατηρούνται ιδίως μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων μαθητών. Αλήθεια σε ποια στοιχεία βασίστηκε το συγκεκριμένο συμπέρασμα;

Το ΜέΡΑ25 καλεί το υπουργείο να αποσύρει άμεσα τον περιορισμό αυτό και να εκπονήσει επί τέλους ένα σοβαρό σχέδιο για την επαγγελματική κατάρτιση που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος, ειδικά μετά την ουσιαστική κατάργηση της τεχνολογικής εκπαίδευσης. Στο πρόγραμμα του ΜΈΡΑ25 προτείνεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, ανεξαρτήτως ηλικίας στα επαγγελματικά Λύκεια και την ουσιαστική τους αναβάθμιση για την εξασφάλιση τόσο της τυπικής όσο και της ουσιαστικής απόκτησης επαγγελματικών προσόντων στους σημαντικούς για την κοινωνία μας αυτούς τομείς.

Τομέας Παιδείας ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο