Aπάντηση του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκη στον Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
15 Φεβ, 2020

Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2020

Προς τον κύριο Δημήτρη Κουτσούμπα,
Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

Αγαπητέ κ. Κουτσούμπα,

Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας της 13ης Φεβρουαρίου στην πρόσκληση που σας απηύθυνα για διάλογο για τα «κόκκινα δάνεια» και την συγκεκριμένη πρόταση πολιτικής του ΜέΡΑ25.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κεντρικό ερώτημα είναι αυτό που θέσατε: Ποιοι ευθύνονται για τις ζημίες των τραπεζών και ποιοι θα τις πληρώσουν;

Στην καπιταλιστική Δύση (με λίγες εξαιρέσεις, όπως π.χ. η Ν. Κορέα) οι μνημειώδεις ζημιές των ανεξέλεγκτων τραπεζιτών μεταφέρθηκαν κυνικότητα από τις τράπεζες που προκάλεσαν την κρίση στους ώμους των λαϊκών στρωμάτων που την υπέστησαν.

Προφανώς, δεν διαφωνούμε σε αυτό. Όπως δεν διαφωνούμε ότι απαιτείται νομοθέτηση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και ακινήτων που στεγάζουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πριν αναφερθώ στη διαφωνία μας, μια γενική αναφορά στη διεθνή, ευρωπαϊκή και ελληνική συγκυρία ίσως βοηθήσει: Το άκρως χρηματιστικοποιημένο καπιταλιστικό σύστημα των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης διαθέτει εργαλεία που δύνανται να αναδιανείμουν τις ζημίες μιας χρηματοοικονομικής κρίσης κατά το δοκούν. Π.χ. η μαζική μεταφορά του δημόσιου ελληνικού χρέους σε «οχήματα» που κατασκεύασε η τρόικα ώστε να προστατεύσει τις γαλλο-γερμανικές τράπεζες, ή η «ποσοτική χαλάρωση» κεντρικών τραπεζών όπως η Fed ή η ΕΚΤ. Προφανώς, η χρήση αυτών των εργαλείων αφήνει πίσω της χαμένους εργαζόμενους και κερδισμένους τραπεζίτες. Όμως, δεν παύουν να μπορούν να αναδιανέμουν οφέλη και ζημίες με πολλαπλούς τρόπους.

Η πρόταση του ΜέΡΑ25 βασίζεται στην επιστράτευση τέτοιων εργαλείων υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Δεν αληθεύει αυτό που αναφέρετε, ότι δηλαδή προτείνουμε λύση που έχει μόνο κερδισμένους. Όχι, η λύση που προτείνουμε θα προστατεύσει μεν τους αδύναμους δανειολήπτες, θα εξυγιάνει τις τράπεζες, θα κρατήσει τις προσόδους της αγοράς ακινήτων στη χώρα αλλά, παράλληλα, θα ζημιώσει τα μέγιστα τα αρπακτικά ταμεία (και τους τραπεζίτες που έχουν δημιουργήσει θυγατρικά ταμεία).

Διαφωνούμε ακόμη σε κάτι άλλο: Η πρότασή μας δεν περιέχει καμία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τουλάχιστον όχι με την έννοια των μνημονιακών ανακεφαλαιοποιήσεων που μετέφεραν αξίες από τα λαϊκά στρώματα στις τράπεζες. Οι εγγυήσεις που προτείνουμε για τους τίτλους που θα μεταφερθούν στις τράπεζες δεν θα ενεργοποιηθούν ποτέ, καθώς τα κόκκινα δάνεια θα έχουν βγει από την αγορά. Πρόκειται για μια λογιστική πράξη που, απλά, θα επιτρέψει την μεταφορά των κόκκινων δανείων στην δημόσια εταιρεία διαχείρισης, και το άμεσο πάγωμά τους. Άρα, οι λαϊκές τάξεις δεν πρόκειται ποτέ να κληθούν να χρηματοδοτήσουν αυτή την μεταβίβαση. [Σημ. τέτοιες λογιστικές πράξεις/εγγυήσεις χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην ΕΕ από το Κραχ του 2008 έως σήμερα.]

Το μείζον ερώτημα, και ένσταση εναντίον της πρότασης του ΜέΡΑ25, που παραμένει έχει ως εξής: Πόσο εφικτό είναι να επιτρέψει το σύστημα μια τέτοια φιλο-λαϊκή χρήση των εργαλείων του;

Δεν αμφισβητεί κανείς ότι οι εκπρόσωποι των ταμείων, που κινούν τα νήματα στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρτη και στην Αθήνα, θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μην εφαρμοστεί το σχέδιό μας.

Όμως, ακόμα και να αποτύχουμε, θα έχουμε καταδείξει στους πολίτες ότι οι εκλεγμένοι τους εκπρόσωποι μπορούν να παραμερίσουν τις κομματικές περιχαράξεις και να εργαστούν από κοινού όταν διακυβεύεται η υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού. Σε μια εποχή απειλητικής Κανονικότητας, αυτή είναι μια πραγματική Επανάσταση

Ευχαριστώντας σας άλλη μια φορά για την επιστολή που μας έδωσε την ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα τις θέσεις των δύο κομμάτων μας, σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς της ΠΓ του ΜέΡΑ25.

Φιλικά,

Γιάνης Βαρουφάκης
Γραμματέας ΜέΡΑ25

Υπενθυμίζουμε πως ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, απηύθυνε επιστολή στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, στην Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ κα Φώφη Γεννηματά, και στον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα με την οποία τους καλεί σε ειλικρινή και ανοικτό διάλογο για τα κόκκινα δάνεια. Παραθέτουμε την απάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα στην αρχική επιστολή:

Προς τον κύριο Γιάνη Βαρουφάκη

Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μέρα-25

Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2020

Αγαπητέ κύριε Βαρουφάκη,

Αναφορικά με την πρότασή σας για τη μέθοδο διαχείρισης του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα ακόλουθα:

1. Το ΚΚΕ έχει προχωρήσει σε πλήθος πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων από τη σκοπιά υπεράσπισης των λαϊκών αναγκών. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

-σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, το ΚΚΕ έχει ήδη προχωρήσει στην κατάθεση στη Βουλή συγκεκριμένης πρότασης νόμου για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών που προέβλεπε ουσιαστικό, δραστικό κούρεμα των δανείων, απαγόρευση πλειστηριασμού της λαϊκής πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής έδρας των φτωχών αυτοαπασχολούμενων, κά. Αναφέρουμε μάλιστα πως η ΚΟ του ΚΚΕ έχει επανειλημμένα επανακαταθέσει και επικαιροποιήσει την πρόταση νόμου στη Βουλή, ξεκινώντας από το 2012, κάτι που άλλωστε, ως διατελέσας υπουργός Οικονομίας ήδη το γνωρίζετε.

-Την ανάδειξη του αντιλαϊκού χαρακτήρα όλων των νομοθετικών παρεμβάσεων των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, για την διαχείριση των κόκκινων δανείων, ξεκινώντας από τον νόμο Κατσέλη, που επεδίωκαν κάθε φορά να φορτώσουν το μεγαλύτερο δυνατό βάρος της κρίσης στους εργαζόμενους.

-Τη συμβολή μας σε πλήθος αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια σε πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών και την ανάδειξη και τη συνεχή προβολή των πραγματικών αιτιών του ζητήματος της υπερχρέωσης των λαϊκών νοικοκυριών.

2. Θεωρούμε ανεδαφική την πρόταση του ΜΕΡΑ-25, καθώς ανεδαφικό είναι να ισχυρίζεται κάποιο πολιτικό κόμμα ότι είναι δυνατό να αντιμετωπισθεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων, με προτάσεις που δήθεν δεν θίγουν ούτε τους δανειολήπτες, ούτε γενικά τους φορολογούμενους, ούτε τους τραπεζικούς ομίλους, αλλά ωφελούν ταυτόχρονα όλες τις πλευρές.

Στην πραγματικότητα οι διαφορετικές προτάσεις για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων αφορούν στο ποιος θα πληρώσει τις συνέπειες από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης και στη σχετική απαξίωση κεφαλαίου που τοποθετήθηκε στις κατασκευές.

Το ΚΚΕ αντιπαλεύει κάθε πρόταση που επιδιώκει να μεταφέρει τα βάρη της εκδήλωσης της κρίσης είτε στις λαϊκές οικογένειες, που αναγκάστηκαν να καταφύγουν στα δάνεια για να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες τους, είτε στους φορολογούμενους μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες.

Σε αυτή την αντιλαϊκή κατεύθυνση κινούνται, με διαφορετικό τρόπο, τόσο η κυβερνητική πρόταση του σχεδίου «Ηρακλής» όσο και οι προτάσεις του Μέρα-25 (πχ κρατικές εγγυήσεις για την κάλυψη τίτλων που θα εκδίδει η ΔΕΑΔΙΧ). Τα λαϊκά στρώματα γνωρίζουν από την ίδια τους την πείρα ότι δεν ωφελήθηκαν από τα αλλεπάλληλα κρατικά πακέτα ενίσχυσης και στήριξης των τραπεζικών ομίλων, που δόθηκαν με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. ‘Αλλωστε, είναι παραπάνω από σίγουρο ότι ο προτεινόμενος διαχωρισμός των δανειοληπτών σε “στρατηγικούς και ακούσιους κακοπληρωτές” από κρατικά όργανα, στα οποία μάλιστα μετέχουν οι εκπρόσωποι των τραπεζών, θα γίνει αντικειμενικά με κριτήριο τη θωράκιση της περιβόητης ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας, σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

3. Δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι για την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης και την πολιτική των αστικών κυβερνήσεων που εξανέμισε το εισόδημα των φτωχών δανειοληπτών και γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων. Αντίθετα, οι τραπεζικοί όμιλοι έχουν απόλυτη ευθύνη για την διαχείριση των επενδύσεων στις οποίες προχώρησαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ως ΚΚΕ παίρνουμε πρωτοβουλίες και καλούμε τους εργαζόμενους να αντισταθούν συνολικά στην νέα επίθεση στα δικαιώματα τους που περνάει μέσα από τα κόκκινα δάνεια. Να παλέψουν για να υλοποιηθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, όπως αυτά στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ, να καταδικάσουν κάθε σχέδιο νέας στήριξης των τραπεζών, να αντισταθούν σε κάθε πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας.

Φέρνουμε αγωνιστικά στο προσκήνιο την απαίτηση να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στη λαϊκή οικογένεια στη σύγχρονη και ασφαλή στέγη και σημαδεύουμε τον πραγματικό αντίπαλο, το σύστημα που θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.

Σε κάθε περίπτωση ο πολιτικός διάλογος διεξάγεται σήμερα και μέσα στο Κοινοβούλιο μέσω των τοποθετήσεων των εκπροσώπων των κομμάτων στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όσο και έξω από αυτό μέσα στο λαϊκό κίνημα, στους συλλόγους, τα σωματεία, όλους τους συλλογικούς φορείς των εργαζομένων, όπου επίσης συναντιούνται όλες οι πολιτικές απόψεις και οι σχετικές θέσεις όλων των κομμάτων είναι γνωστές.

Φιλικά,

Δημήτρης Κουτσούμπας

ΓΓ της Κ.Ε. του ΚΚΕ

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο