Σοφία Σακοράφα: Ανάγκη επιδότησης προμήθειας υπολογιστή και παροχής διαδικτυακής πρόσβασης για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
28 Μαρ, 2020

Η Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα κατέθεσε στις 27/3/2020 στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως ερώτηση για την Ανάγκη Επιδότησης προμήθειας υπολογιστή και παροχής διαδικτυακής πρόσβασης για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

‘Οπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ανεστάλη η φυσική λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων όλων των βαθμίδων και εφαρμόζεται πρόγραμμα εκπαίδευσης εξ αποστάσεως. Η μέθοδος αυτή προβλέπεται εφαρμοστέα μέχρι τις 10 Απριλίου αλλά όλα τα αντικειμενικά δεδομένα κατατείνουν στη βέβαιη παράτασή της.

Το παραπάνω μέτρο, που κρίθηκε αναγκαίο για την αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης, θα αποβεί αναποτελεσματικό, αντιεκπαιδευτικό αλλά και άδικο, αν δεν εξασφαλίζεται με βεβαιότητα η πρόσβαση όλων των ενδιαφερομένων στο σύστημα.

Συνεπώς, είναι εξ ορισμού αναγκαία η λήψη συμπληρωματικών υποστηρικτικών μέτρων, ώστε να δοθεί η ουσιαστική δυνατότητα λειτουργίας στην εκπαιδευτική κοινότητα, όπως :

  1. Άμεση επιδότηση όλων των μαθητών Γυμνασίου, Λυκείου και των φοιτητών, με χρηματικό ποσό ύψους (ενδεικτικά) 400 ευρώ, για την προμήθεια προσωπικού υπολογιστή (laptop), με τις οικονομικές προϋποθέσεις που ισχύουν (λ.χ.) για τη χορήγηση του φοιτητικού επιδόματος ενοικίου.
  2. Δωρεάν παροχή πρόσβασης των ενδιαφερομένων στο διαδίκτυο για όσο χρονικό διάστημα πραγματοποιείται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
  3. Αγορά και ανανέωση εξοπλισμού, υπολογιστών και της εν γένει αναγκαίας υποδομής στις σχολικές μονάδες, προκειμένου να διατεθούν προς χρήση των εκπαιδευτικών, για την επιτυχή κάλυψη των αναγκών της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (από οίκου διδασκαλία).

Επειδή με τα παραπάνω αναγκαία μέτρα η Πολιτεία ανταποκρίνεται στην στοιχειώδη υποχρέωσή της όσον αφορά στην εξασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης των ενδιαφερομένων στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τόσο για την παρούσα έκρυθμη κατάσταση, που έχει άδηλο τέλος, όσο και στην προοπτική εν γένει εφαρμογής του συστήματος στο μέλλον.

Επειδή, ακόμη, η εξαιρετική, έκρυθμη κατάσταση που βιώνουν οι μαθητές και εκπαιδευτικοί της χώρας, με άγνωστη χρονική διάρκεια, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει πρόσθετη ανάγκη ψυχολογικής στήριξης προς τους μετέχοντες της εκπαιδευτικής διαδικασίας, που θα αντιμετωπίζουν εντελώς δυσμενείς περιστάσεις.

Ερωτάται η κ. Υπουργός

Υπάρχει η πρόθεση άμεσης λήψης των αναγκαίων μέτρων που αναφέρονται στην παρούσα ερώτηση, για την στοιχειώδη εξασφάλιση της ισότιμης και ουσιαστικής λειτουργίας της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ;

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο