Αν. Στοϊμενίδης στο Ράδιο ΜέΡΑ: Έντονο το ταξικό πρόσημο στα εργατικά ατυχήματα, τα περισσότερα θύματα είναι ανειδίκευτοι εργάτες

Συνεντεύξεις - videos
27 Απρ, 2021

Με μεγάλη συχνότητα παρατηρούμε δυστυχώς το τελευταίο διάστημα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σωρεία εργατικών ατυχημάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Υπάρχει λόγος για αυτήν την τραγική αύξηση; Για το σοβαρό αυτό ζήτημα, μίλησε στο «Στίγμα της ΜέΡΑς» ο γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία της ΓΣΕΕ, Ανδρέας Στοϊμενίδης:

Βρίσκεται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα φαινόμενο των εργατικών δυστυχημάτων στην Ελλάδα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ευθύνονται γι αυτό, όμως ένας από τους πιο βασικούς είναι μια ταξική διάσταση που βλέπουμε στα δυστυχήματα. Οι περισσότεροι από αυτούς που τραυματίζονται ή σκοτώνονται είναι ανειδίκευτοι και ανεκπαίδευτοι εργάτες, χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, οι οποίοι καλούνται να κάνουν με πολύ λίγα χρήματα εξειδικευμένες εργασίες υψηλού κινδύνου.

Αυτό που θα μπορούσε να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση, αλλά παράλληλα αποτελεί και εμβληματικό θέμα δημοκρατίας για τους όρους εργασίας, θα ήταν η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η κυβέρνηση όμως, σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, προωθεί την κατάργηση ακόμη και των επιχειρησιακών συμβάσεων, προκρίνοντας τις ατομικές, στο μνημονιακό πλαίσιο της ισοπέδωσης των προστατευτικών εργατικών ρυθμίσεων που είχαν απομείνει.

Επίσης, με το νέο νομοσχέδιο απαγορεύει ουσιαστικά τις απεργίες, αν δούμε με προσοχή τις διατάξεις που αφορούν το προσωπικό ασφαλείας και τον τρόπο που θα πρέπει να λαμβάνεται απόφαση για απεργία.

Και όχι μόνο αυτό, με τις ρυθμίσεις για το ελαστικό ωράριο απασχόλησης που προβλέπει, από τα 10ωρα που βλέπουμε σήμερα, πολύ σύντομα θα φτάσουμε στα 12ωρα και τα 14ωρα.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η ενίσχυση του ρόλου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), το οποίο τονίζουμε σε κάθε συνάντησή μας με κάποιον κυβερνητικό φορέα ή εκπρόσωπο. Αυτή τη στιγμή, διαθέτουμε ένα βαρύ και πλήρες νομοθετικό οπλοστάσιο σε θέματα εργασιακής υγείας και ασφάλειας. Όμως, αντιμετωπίζουμε ένα οξύ πρόβλημα στελέχωσης του Σώματος και η κυβέρνηση αντί για ενίσχυση της υπηρεσίας, μάλλον κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή την αποδυνάμωσή της. Αυτό φαίνεται από την υποβάθμισή της σε Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Εργασίας στα τέλη του 2019.

Μια άλλη σοβαρή πηγή πρόκλησης εργατικών ατυχημάτων, τα οποία όμως πολλές φορές παραβλέπονται ή ακόμη και στρεβλώνονται, εντοπίζεται στον αγροτικό τομέα. Υπάρχουν πλήθος δυστυχημάτων που οφείλονται σε ανατροπές ελκυστήρων, τα οποία όμως δεν καταγράφονται ως εργατικά, αλλά ως τροχαία.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο