Άλλο ένα Eurogroup πλήττει και εξαπατά την ελληνική κοινωνία εν μέσω κυβερνητικών πανηγυρισμών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
06 Δεκ, 2022

Η μαύρη κι άραχνη παράδοση της μνημονιακής τάξης να εκλιπαρούν και να ευγνωμονούν δουλικά, ακόμα και για τα μάρμαρα που μας κλέψανε, βρήκε νέα έκφραση στις χθεσινές θριαμβολογίες για «ελάφρυνση χρέους 6 δις του Eurogroup».

Θυμίζουμε ότι το 2010, επί πρώτου Μνημονίου, ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλώντ Τρισέ, ξόδεψε δεκάδες δις για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα για να τα στηρίξει – χωρίς επιτυχία. Τα ομόλογα αυτά τα αγόρασε περίπου στο 60-70% της ονομαστικής τους αξίας, σε μια εποχή που οι χρηματιστηριακές αγορές τα αποτιμούσαν στα 10%. Γιατί αυτό έγινε πρόβλημα για τη χώρα μας; Γιατί όταν μετά έγινε το PSI, και τα ελληνικά ομόλογα κουρεύτηκαν κατά 90%, τα ομόλογα που είχε αγοράσει η ΕΚΤ απαίτησε να τα αποπληρώσουμε στο 100%. Καθώς το κράτος μας ήταν πτωχευμένο, τα δις αυτά μας τα επέβαλε ως δάνειο η ίδια η τρόικα.

Ξανά: η ΕΚΤ είχε πάρει ομόλογα στο 60-70% της ονομαστικής τους αξίας, τα οποία αν δεν τα είχε πάρει εμείς δεν θα χρειαζόταν να τα αποπληρώσουμε ποτέ, και μας ανάγκασαν να χρεωθούμε κι άλλο για να τα πληρώσουμε στο 100%.

Τώρα, χρόνια μετά, μάς επιστρέφουν ένα μόνο μέρος των κερδών που έβγαλαν από το αίμα του ελληνικού λαού και τολμάνε να κοκορεύονται κιόλας για αυτό. Και, σα να μην έφτανε αυτό, μας έβαλαν και τα γνωστά «προαπαιτούμενα». Ναι, μνημονιακούς όρους για να μας επιστρέψουν μέρος των κλεμμένων! Να τι απαίτησε, και πήρε από τον κ. Σταϊκούρα, το Eurogroup μόλις χτες:

Αποτελεσματική λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Μετάφραση: Επανεκκίνηση πλειστηριασμών.

Μεταρρύθμιση πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Μετάφραση: Εισαγωγή ιδιωτών στο ΕΣΥ.

Κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας.
Μετάφραση: Περαιτέρω υποχώρηση συλλογικών συμβάσεων.

Συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Μετάφραση: Απόδοση πλήρους ελευθερίας κινήσεων στους τραπεζίτες να αυξάνουν τα επιτόκια δανεισμού, χωρίς να αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων – και ούτε κατά διάνοια φορολόγηση αυτής της αισχροκέρδειας.

Εκκρεμείς υποθέσεις αφερεγγυότητας νοικοκυριών.
Μετάφραση: Κι άλλοι πλειστηριασμοί, κατασχέσεις κλπ.

Εφαρμογή του Οργανισμού Sale and Lease Back για τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής του πλαισίου αφερεγγυότητας.
Μετάφραση: Και να τους πάρουν τα σπίτια και να τους αφήσουν να μείνουν μέσα με ενοίκιο που θα αποφασίζουν τα αρπακτικά.

Αυτή είναι η αλήθεια πίσω απ’ τα καθρεφτάκια. Μας ζητούν να χορεύουμε στους δρόμους τυλιγμένοι με σημαίες της Ε.Ε. επειδή μας γύρισαν ένα μέρος από τα κλεψιμαίικα, με όρους που επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο το καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας στο οποίο μας έχουν καταδικάσει.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο