Ακόμη και ένα μάρκο να ήταν οι Γερμανικές Αποζημιώσεις οι μνημονιακές Κυβερνήσεις θα το χάριζαν

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
29 Ιούλ, 2022

Η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών κ. Αναλέννα Μπέρμποκ, αναφερόμενη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τονίζει ότι «όσο πολλοί Γερμανοί είναι εξοικειωμένοι με την Ελλάδα από αξέχαστες διακοπές, άλλο τόσο λίγο είναι συχνά γνωστή η έκταση των φρικαλεοτήτων που διέπραξαν οι Γερμανοί εδώ κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής».

Ως Υπουργός Εξωτερικών «είναι σημαντικό για εμένα να διατηρήσω τη μνήμη ζωντανή», προσθέτει.

Πέρα από τα εύκολα λόγια παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της καταβολής των επανορθώσεων του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, η επιστροφή του κατοχικού δανείου, η επιστροφή κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών και η αποζημίωση των θυμάτων της θηριωδίας και των απογόνων τους.

Η Γερμανία αποποιείται την ευθύνη της τη στιγμή που αναγγέλλει προγράμματα εξοπλισμού της άνω των 100 δις ευρώ.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη θα θέσει το ζήτημα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ακολουθώντας το ομόφωνο ψήφισμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου της 19 Απριλίου 2019, ή θα αφήσει να πάει χαμένη άλλη μια μεγάλη ευκαιρία;

Οι αστικές δυνάμεις είναι διατεθειμένες να διεκδικήσουν ή επιλέγουν τη λογική της υποχωρητικότητας και του κατευνασμού της Γερμανίας;

Για εμάς το κεφάλαιο “Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα” παραμένει και θα παραμένει ανοιχτό ως κορυφαίο αντιφασιστικό αίτημα που στερεώνει την παγκόσμια ειρήνη.

Απαιτούμε μνήμη και δικαιοσύνη.

Δεν επαιτούμε.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο