Ακόμα μία ασυλία για αυτούς που ρευστοποιούν τη χώρα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
02 Δεκ, 2023

Άλλο δίκαιο ισχύει για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ

Άλλη μια ασυλία θεσμοθετεί η κυβέρνηση για τους ρευστοποιητές της χώρας

Με τροπολογία στο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τα κόκκινα δάνεια, ένα νομοσχέδιο που προασπίζει τα συμφέροντα των funds σε βάρος των ευάλωτων δανειοληπτών, η κυβέρνηση θεσμοθετεί άλλη μία ασυλία για τα golden persons του ΤΑΙΠΕΔ που ρευστοποιούν τη δημόσια περιουσία.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 1 της τροπολογίας που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στις 10:55μμ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαιρεί από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ και τα οποία διαπραγματεύονται σε Ρυθμιζόμενες Αγορές. Με απλά λόγια, μιλάμε για μετοχές που κατέχει το δημόσιο σε επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

Τσεκάροντας το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, αντιλαμβανόμαστε εύκολα για ποιες επιχειρήσεις χτυπά η καμπάνα του ξεπουλήματος, και δη, χωρίς καν τον μανδύα του προσυμβατικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου: ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Ακριβώς λοιπόν επειδή όλο το θέμα «βρωμάει», το ίδιο άρθρο της τροπολογίας καταλήγει με τη θεσμοθέτηση αστικής ασυλίας για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ που θα ξεπουλήσουν τις μετοχές των ανωτέρω επιχειρήσεων: «Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων δεν έχουν αστική ευθύνη έναντι τρίτων για πράξεις και παραλείψεις ως προς τις ανωτέρω συναλλαγές» (sic).

Τι πρέπει να γίνει;

Ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας στη δημόσια περιουσία. Αυτό πρέπει να γίνει.

Το ΜέΡΑ25 προτείνει:

  • Η δημόσια περιουσία δεν θα πωλείται πλέον, αλλά θα αποτελεί την κεφαλαιακή βάση ενός νέου δημόσιου αναπτυξιακού τραπεζικού θεσμού
  • Κατάργηση του ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ και αντικατάστασή του με μια Εθνική Αναπτυξιακή Εταιρεία Δημόσιας Περιουσίας & Δημοσιονομικών Συναλλαγών, η οποία θα αποτελεί το νέο δημόσιο αναπτυξιακό τραπεζικό θεσμό της χώρας

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο