Α. Αδαμοπούλου: Ρίχνετε στον κουβά της αποτυχίας σας τα δεκαχίλιαρα μηνιαίων μισθών σε golden boys

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
17 Φεβ, 2022

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Επί σαράντα και πλέον χρόνια, για να το τοποθετήσω στον χρονικό ορίζοντα της γενιάς μου, διεξάγεται μια ατέρμονη συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Από τις διάφορες εκθέσεις που ανά περιόδους κυκλοφορούν και ταράζουν τα νερά -θα θυμάστε βεβαίως την έκθεση Σπράου το 1997 και την έκθεση των βρετανών αναλογιστών, αλλά και τις πιο πρόσφατες εκθέσεις Γιαννίτση και Πισσαρίδη, για να μην αναφερθώ στις αντίστοιχες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και διαφόρων ινστιτούτων και, μέχρι τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις την ασφαλιστικής νομοθεσίας, ένα πράγμα ακούμε διαρκώς: ότι «έτσι όπως έχουν τα πράγματα δεν είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό». Με λίγα λόγια, αυτό που μας λέει κάθε κυβέρνηση είναι ότι οι προηγούμενοι δεν ήξεραν τι τους γίνεται. Ακόμη κι αν οι προηγούμενοι ήταν οι ίδιοι.

Έχουμε, λοιπόν, μια εικοσαετία που αλλάζουν διαρκώς συνθήκες και μοντέλα στο ασφαλιστικό, κι ο κόσμος έχει «χάσει τη μπάλα» από το ράβε-ξήλωνε, για να το πω λαϊκά. Δεν ξέρει ούτε τι θα κληθεί να πληρώσει για ασφαλιστικές εισφορές σε έναν χρόνο αν είναι εργοδότης ή ελεύθερος επαγγελματίας, δεν ξέρει ούτε τι ασφαλιστικές κρατήσεις θα του γίνονται αύριο-μεθαύριο αν είναι μισθωτός ή εργάτης, δεν ξέρει κανείς τους ούτε τι σύνταξη θα πάρει, ούτε αν τα επικουρικά του θα βρεθούν σε λίγα χρόνια σε κανένα fund της συμφοράς και θα κάνουν φτερά και όταν γεράσει δεν θα έχει να επιβιώσει, ούτε τίποτα.

Με ένα «ασφαλιστικό της ανασφάλειας» μας έχετε καταντήσει, λοιπόν, και φταίτε όλες οι παρατάξεις που ασκήσατε εξουσία. Και βεβαίως δεν έχουν όλοι τις ίδιες ευθύνες, αλλά με το αρνητικό πρόσημο όλων σας έχουμε φτάσει εδώ, που καταλήξαμε να περιμένουν οι συνταξιούχοι δυόμιση και τρία χρόνια και παραπάνω για την απονομή της πλήρους σύνταξης και μέχρι τότε να ζουν με το έναντι. Τους ρωτάτε αν έχουν προβλήματα υγείας; Τους ρωτάτε αν πρέπει να συνεισφέρουν στα παιδιά και στα εγγόνια τους που δεν τα βγάζουν πέρα γιατί ρίξατε ατομικές βόμβες στην οικονομία και στην απασχόληση; Τίποτε από αυτά δεν σας ενδιαφέρει. Σας ενδιέφερε όμως να ρίξετε στον κουβά της πλήρους αποτυχίας τα οχταχίλιαρα και τα δεκαχίλιαρα μηνιαίων μισθών σε άριστα golden boys του ιδιωτικού τομέα που δήθεν θα αναλάμβαναν τον ΕΦΚΑ και θα τον έκαναν καλολαδωμένη μηχανή. Εκεί ξέρετε να είστε αποτελεσματικοί, να πλουτίζουν με κρατικό χρήμα οι εκλεκτοί και να μην υπάρχει και καμία βελτίωση. Άλλο ένα φιάσκο που ανέτειλε και θα ανατέλλει στον επιτελικό σας έναστρο ουρανό, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας.

Κανένα σύστημα, λοιπόν, δεν πρόκειται να δουλέψει αν δεν το αφήσετε να δουλέψει, αν δεν έχει πίσω του πλούσιο διάλογο και συναίνεση με τις κοινωνικές ομάδες, αν δεν έχει διοικητική επάρκεια και υλικοτεχνική υποδομή. Εσάς το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι κάθε φορά απλώς να λέτε ότι φέρατε κάτι διαφορετικό, να υπάρχει ένα όνομα δίπλα σε έναν ασφαλιστικό νόμο για να ικανοποιείτε την υστεροφημία ή τη ματαιοδοξία σας. Αυτός είναι ο δικός σας στόχος.

Στο νέο σας νομοσχέδιο βάλατε άλλη μια εντυπωσιακή ρεκλάμα εκσυγχρονισμού, αλλά η πικρή αλήθεια είναι ότι γράφετε άλλο ένα χρονικό της άλωσης του ΕΦΚΑ είναι.

Τώρα θα έχουμε γενικούς διευθυντές και διευθυντές του e-ΕΦΚΑ από τον ιδιωτικό τομέα (άρθρο 3), γιατί δεν νομίζω κανείς να πιστεύει ότι θα προτιμηθούν τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης για αυτές τις θέσεις, αφού οι προκηρύξεις θα διενεργούνται όχι από το ΑΣΕΠ αλλά «με την σύμπραξη» του ΑΣΕΠ. Με λίγα λόγια, θα πάει η φωτογραφική προκήρυξη σύννεφο.

Γενικοί διευθυντές και διευθυντές με lower στα Αγγλικά. Ξεχειλίζει η αριστεία. Άραγε, αυτά έλεγε ο νόμος που φέρατε και ψηφίσατε πριν ενάμισο χρόνο για την επιλογή των στελεχών της δημόσιας διοίκησης; Ή μήπως τώρα προετοιμάζεστε για εκλογές γιατί βλέπετε πόσο δυναμώνει η οργή του κόσμου για τις αποτυχίες σας και για τα καμώματά σας και τρέχετε να προλάβετε να βάλετε σε κρίσιμα πόστα τους δικούς σας ανθρώπους; Μήπως για τον λόγο αυτό αυξάνετε τις θέσεις των μετακλητών στην ηγεσία του ΕΦΚΑ, στο άρθρο 5; Πάλι βολέματα και ρουσφέτια γαλάζιων παιδιών; Μήπως για να διευκολύνετε όλες αυτές τις διαδικασίες αφαιρείτε αρμοδιότητες από το ΔΣ του ΕΦΚΑ και τις περνάτε στα χέρια του Διοικητή;

Πριμ παραγωγικότητας και για τους υπαλλήλους που πετυχαίνουν τους στόχους. Θα δώσετε, λέτε, κίνητρο, το οποίο βεβαίως ήδη υπάρχει. Εγώ θα σας ρωτήσω το εξής: μήπως ξέρετε πότε κατέβαλλε ο ΕΦΚΑ και ο κ. Χατζηδάκης το μπόνους του 2020 τους υπάλληλους που έπιασαν τον στόχο; Μήπως μέσα Δεκέμβρη του 2021; Αυτό είναι το ωραίο κίνητρο; Να σκίζεται ο υπάλληλος τώρα και μετά να περιμένει έναν χρόνο μετά; Σπουδαία επιβράβευση, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης!

Fast track απευθείας αναθέσεις προμηθειών κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις στο άρθρο 6. Εδώ θα ήθελα να σας θυμίσω να συμπεριλάβετε και τα πόμολα στα αναλώσιμα και στον εξοπλισμό του ΕΦΚΑ, γιατί έτσι κι αλλιώς κι αυτά θα τα φάτε στο τέλος.

Φτάνουμε και στο μεγάλο παζάρι που ανοίγετε για τα 400 ακίνητα του ΕΦΚΑ αξίας 1 δις Ευρώ. Άλλη μια Εταιρία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας με όρους ιδιωτικής αγοράς, άλλη μια άλωση της δημόσιας περιουσίας πρό των πυλών, με τα golden boys να βάζουν και εδώ το χέρι τους με τοις αμοιβές από τις πωλήσεις. Βεβαίως, και αυτή η Εταιρεία εξαιρείται από τις διατάξεις για τις προμήθειες και τις δημόσιες συμβάσεις. Κι όλα αυτά παρότι ο ΕΦΚΑ ήδη διαθέτει Διεύθυνση Αξιοποίησης Ακινήτων με δημόσιους υπαλλήλους που λογοδοτούν για ό,τι κάνουν ή δεν κάνουν, και όχι στρατιά 40 ιδιωτών και 3 δικηγόρων με παχυλούς μισθούς που θα λειτουργούν ως μεσίτες ιδιωτικών συμφερόντων.

Αυτό είναι, λοιπόν, το «ρεζουμέ» του νομοσχεδίου σας. Αλίμονο και πάλι στους ασφαλισμένους.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο