Κύρωση ευρωπαϊκής σύμβασης για στημένα μάτς και βία στα γήπεδα: ένα προσχηματικό νομοσχέδιο!

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
08 Νοέ, 2019

Το εν λόγω ν/σ αποτελεί κύρωση της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπογράφηκε στο Magglingen/Macolin, σχετικά με την χειραγώγηση αθλητικών αγώνων – στημένα ματς, και για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα. Το ν/σ είναι προσχηματικό, δεν εμβαθύνει στις πραγματικές αιτίες της χειραγώγησης αγώνων, τον τζόγο (τον οποίο ουσιαστικά θέλει να προστατεύσει αυστηροποιώντας το πλαίσιο για τα στημένα) και τις πραγματικές αιτίες για τη βία στα γήπεδα, ιδιαιτέρως στην Ελλάδα.

Το ν/σ επίσης περιλαμβάνει και λοιπές διατάξεις που αναλύονται παρακάτω.

Βία στα γήπεδα – Αιτίες

Με τη θεσμοθέτηση του επαγγελματικού αθλητισμού στην Ελλάδα, αρχής γενομένης με το ποδόσφαιρο στα τέλη της δεκαετίας του ’70 με αρχές του ‘80, η εμπορευματοποίηση κατέστη κανόνας που ολοένα και περισσότερο αποδυναμώνει τον πυρήνα αυτής της ανθρώπινης δραστηριότητας: την ευγενή άμιλλα. Ακόμα χειρότερα, η εμπορευματοποίηση οδήγησε ποικίλα – και εν πολλοίς παρασιτικά – συμφέροντα να παρεισφρήσουν στον αθλητισμό και μέσω δημοφιλών συλλόγων να αποκτήσουν μια ιδιότυπη «νομιμοποίηση». Επιπλέον, συνδέοντας τις εξω-αθλητικές, επιχειρηματικές δραστηριότητές τους με τις επιδόσεις των αθλητικών σωματείων των οποίων είναι ιδιοκτήτες, κερδίζουν ευρεία και άκριτη υποστήριξη από μεγάλες μερίδες φίλων-οπαδών των συγκεκριμένων σωματείων. Αυτή η άκριτη υποστήριξη οδηγεί σχεδόν νομοτελειακά στην τυφλή, φανατική προσήλωση, όχι πλέον στην «ιδέα» της ομάδας, αλλά στα έργα του προέδρου-ιδιοκτήτη. Με αυτό τον τρόπο, η μαγιά της δημιουργίας «στρατού οπαδών» είναι έτοιμη. Και όπως κάθε στρατός, η απολύτως δομημένη ιεραρχία σε συνδυασμό με την πειθαρχία οδηγεί τους φίλους-οπαδούς να μετατρέπονται σε στρατιώτες έτοιμους να υπακούσουν στα κελεύσματα του ηγέτη τους. Η βία είναι απότοκο της δημιουργίας των οπαδικών στρατών, όπως και κάθε στρατιωτικού τύπου οργάνωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι το νεοναζιστικό μόρφωμα ξεκίνησε τη στρατολόγηση και επάνδρωση των ταγμάτων εφόδου από πυρήνες οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων.

Τζόγος

Το έτερο βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι η χειραγώγηση των αγώνων με σκοπό το οικονομικό όφελος μέσω του αθλητικού στοιχήματος. Καταρχάς να επισημάνουμε ότι παγκοσμίως πλέον ο δημοφιλής επαγγελματικός αθλητισμός υπάρχει για να υπηρετεί τον τζόγο, ο αθλητισμός έχει καταστεί παράγωγο του στοιχήματος. Σε όλες τις αθλητικές διοργανώσεις παγκοσμίως, σε όλες τις ομάδες ποδοσφαιρικές, μπασκετικές και σε λοιπά δημοφιλή αθλήματα, κυρίαρχοι χορηγοί είναι στοιχηματικές εταιρείες. Στην Ελλάδα παρακολουθούμε ακόμα και την δημόσια ΕΡΤ να έχει ως χορηγούς σε αθλητικές εκπομπές στοιχηματικές εταιρείες! Το νομοθετικό πλαίσιο που εισάγει το παρόν αντιμετωπίζει το δέντρο – το στήσιμο αγώνων για κέρδος – και όχι το δάσος, το γεγονός πως η μήτρα πλέον του αθλητισμού στον σύγχρονο κόσμο μας είναι ο τζόγος! Ουσιαστικά το πλαίσιο που εισάγεται είναι ακριβώς μια επίπλαστη αυστηροποίηση των κανόνων σχετικά με τη χειραγώγηση των αγώνων, ώστε οι «παίκτες» να θεωρούν αξιόπιστα τα ματς και να σκορπάνε τις περιουσίες τους στις εταιρείες στοιχημάτων!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο