Σχολικά γεύματα με ΣΔΙΤ σημαίνει… επικίνδυνη τροφή για τα παιδιά

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
27 Μάι, 2024

Το πρόσφατο περιστατικό της μαζικής δηλητηρίασης μαθητών στη Λαμία από σχολικά γεύματα που ετοίμαζε ιδιωτική εταιρεία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, με καταγγελίες από όλη τη χώρα να έρχονται στο φως.

Είναι τα σχολικά γεύματα απαραίτητα;
Ναι είναι, εμφατικά. Πρέπει να ενταχθούν σε κάθε σχολείο, καθώς λειτουργούν με τρόπο πολλαπλά ωφέλιμο: διασφαλίζουν ποιοτική τροφή σε όλους τους μαθητές, καλλιεργούν την αμοιβαιότητα στις βασικές ανθρώπινες ανάγκες, και σε πιο πρακτικό επίπεδο, δημιουργούν μια ανάσα στις οικογένειες, πολλές εκ των οποίων δυσκολεύονται να βγάλουν τον μήνα.

Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τα σχολικά γεύματα;
Τρέχει το πρόγραμμα “Σχολικά Γεύματα” του Υπουργείου Κοινωνική Συνοχής και Οικογένειας, το οποίο αφορά σχεδόν τα μισά δημοτικά σχολεία. Το πρόγραμμα εποπτεύεται από τον ΟΠΕΚΑ, ο οποίος προκηρύσσει διαγωνισμούς, αναθέτοντας τα σχολικά γεύματα σε ιδιώτες αναδόχους. Έχουμε δηλαδή το κλασικό σχήμα ΣΔΙΤ, όπου το δημόσιο πληρώνει και ο ανάδοχος ιδιώτης, έχοντας ένα συγκεκριμένο ποσό να λάβει μειώνει τα κόστη όπως μπορεί, για να μεγιστοποιήσει το κέρδος του.

Ποιο το αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας;
Δηλητηριασμένοι μαθητές στη Λαμία από σταφυλόκοκκο, εργοστάσια που καίγονται μέσα στη νύχτα, ώρες πριν τον έλεγχο, και σωρεία καταγγελιών πανελλαδικά για αντίστοιχα περιστατικά. Το συμπέρασμα είναι ότι όταν το Δημόσιο παραδίδει μια υπηρεσία κοινής ωφέλειας στον ιδιώτη που λειτουργεί με μόνο γνώμονα το κέρδος του, νομοτελειακά, καταλήγουμε πάντα σε περιστατικά τύπου Λαμίας.

Τι πρέπει να γίνει;
Να αποσυνδεθεί η παροχή υπηρεσίας κοινής ωφέλειας από την αγορά, τον ιδιώτη, το κέρδος. Η απάντηση είναι Καθολικά Σχολικά Γεύματα, με προσωπικό με μόνιμες σχέσεις εργασίας και υποδομή που θα ανήκει είτε κεντρικά στο δημόσιο, είτε στον τοπικό Δήμο. Δε θέλουμε ελέγχους κατόπιν εορτής. Θέλουμε καλή, υγιεινή διατροφή για όλα τα παιδιά, και θέλουμε αυτό να είναι δημόσια υπηρεσία προς τους πολίτες.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο