Πρόβλημα είναι οι στόχοι του ΓΛΚ – όχι η κοστολόγηση βάσει αυτών!

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
24 Μάι, 2024

Ο εμπαιγμός των πολιτών σε αυτήν την προεκλογική περίοδο από ΝΔ και αντιπολίτευση ξεπερνά κάθε όριο, με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να παίρνει σειρά αυτή τη φορά ως όχημα δήθεν αντιπαράθεσης. Ο καυγάς των τελευταίων ωρών για την κοστολόγηση των προτεινόμενων οικονομικών μέτρων, συσκοτίζει τα πραγματικά ζητήματα που ταλαιπωρούν τους κατοίκους της χώρας: την καθημερινή διαβίωση με την ακρίβεια να καλπάζει, το στεγαστικό, την πρόσβαση στην υγεία και την παιδεία, τις εργασιακές συνθήκες, την ίδια την εργασία.

Ο ρόλος του ΓΛΚ σίγουρα δεν είναι η εμπλοκή στην πολιτική αντιπαράθεση. Το ΓΛΚ είναι ένα τεχνική υπηρεσία της πολιτείας, που ανάλογα με τους κυβερνητικούς δημοσιονομικούς στόχους, παραμετροποιεί τα κριτήρια αξιολόγησής των επιμέρους μέτρων. Επομένως, οι δημοσιονομικές παραδοχές αποτελούν το πολιτικό επίδικο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά πλαίσια που επιτάσσουν οι δανειστές: πρωτογενή πλεονάσματα, λιτότητα δηλαδή μαζί με υψηλή φορολογία, ρευστοποίηση εργασιακών και ασφαλιστικού, εκποίηση δημόσιας περιουσίας, ιδιωτικοποίηση υγείας, παιδείας, νερού, μεταφορών.

Μπορεί ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΕΑΡ να φωνάζουν, αλλά αυτό το πλαίσιο έχουν υπηρετήσει ως κυβερνήσεις, κοινοβουλευτικές ομάδες και μεμονωμένα ως υπουργοί, δεν το αμφισβητούν και απλώς προτάσσουν μια δήθεν προοδευτική εναλλακτική διαχείριση της δυστοπίας. Η απόδειξη αυτού είναι το γεγονός πως αποδέχονται όλοι τους την αυθεντία του ΓΛΚ. Η κοστολόγηση όμως που πραγματοποιεί το ΓΛΚ παίρνει υπόψη αυτούς τους δημοσιονομικούς στόχους. Άρα, αποδεχόμενοι την δήθεν αμεροληψία του ΓΛΚ, αποδέχονται το πλαίσιο των ταξικών δημοσιονομικών στόχων!

Τι πρέπει να γίνει;

Άμεσα:
– μείωση του ΦΠΑ, εκμηδενισμό του στα είδη πρώτης ανάγκης
– σπάσιμο καρτέλ ενέργειας και σούπερ-μάρκετ -νισάφι με τις επιστολές και την επικοινωνιακή διαχείριση
– Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή των Μισθών στον πραγματικό πληθωρισμό που βιώνουν οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι
και επιτέλους
– σύσταση Οργανισμού Κοινωνικής Κατοικίας.

Αυτά είναι τα ελάχιστα για να μπορέσουμε να πάρουμε ανάσα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο